Win een gesigneerde CD van Lenny Kuhr (gesloten)

Voor het festival Literaire Meesters in 2010, geheel gewijd aan Federico García Lorca, maakte zangeres Lenny Kuhr drie liederen van gedichten van Lorca. Dit najaar verschenen de nummers op haar nieuwe cd 'Liefdeslied', met daarop ook een muzikale bewerking van Jan Engelmans gedicht 'Vera Janacopoulos' ("Ambrosia wat vloeit mij aan") en een duet met Ali B. SLAU mag een gesigneerd exemplaar van de cd 'Liefdeslied' weggeven.

Geplaatst door Taco op 15 december 2011

Utrechtdichter december: Baban Kirkuki

'De vreemdeling in een nieuw land' is een belangrijk thema in Babans (1974) poëzie; niet verwonderlijk voor een dichter die gedwongen moest emigreren uit Koerdistan. Toenmalige, Iraakse dictator Saddam Hoessein wilde Babans poëzie gebruiken voor propagandistische doeleinden, maar hij verzette zich daartegen. “De gedichten werden onecht en mijn pen weigerde, ik kon geen vuile inkt op schoon papier zetten”, zegt hij daarover. De enige optie, anders dan schikken, was het land verlaten.

Geplaatst door Michaël op 12 december 2011

Crone Stipendia uitgereikt

Vanavond heeft wethouder Frits Lintmeijer van Cultuur de C.C.S. Crone stopendia, de tweejaarlijkse stimuleringsbeurzen van de gemeente Utrecht, uitgereikt aan Joost de Vries, Eva Maria Staal en Baban Kirkuki.

Geplaatst door Michaël op 6 december 2011

Utrechtdichter november: Anna Arov

Anna Arov is geboren in Rusland, groeide op in Canada en woonde daarna in Parijs, alvorens in 2000 naar Utrecht te komen. “Ik vind het moeilijk om te settelen - ik ben zo vaak van land naar land verhuisd en in een land ook nog van plek naar plek, dat verhuizen voor mij de norm geworden is.” Desalniettemin woont ze inmiddels al elf jaar in Nederland en denkt er, tegen haar oorspronkelijke verwachtingen in, zeker nog een paar jaar te blijven.

Geplaatst door Michaël op 23 november 2011

Winnaars C.C.S. Crone Stipendia bekend

Op dinsdag 6 december reikt wethouder Lintmeijer van Cultuur de tweejaarlijkse C.C.S. Crone Stipendia uit aan beloftevolle Utrechtse schrijvers. De aanmoedigingsprijzen, ingesteld door de Gemeente Utrecht, worden dit jaar toegekend aan Eva Maria Staal, Baban Kirkuki en Joost de Vries.

Geplaatst door Taco op 21 november 2011

Tip: Muziektheater met Weerberichten van Toon Tellegen

Achterna gedragen is beeldend muziektheater gebaseerd op weerberichten van Toon Tellegen. Een voorstelling waarin een absurde beeldenreeks wordt doorkruist door een zinsbegoochelend muzikaal betoog. Uit het spoor dat de muziek trekt door het veld van beelden, objecten, projecties, handelingen en personen zien we met serene vanzelfsprekendheid een verhaal ontstaan dat het midden houdt tussen detective, reisverhaal en droom.

Geplaatst door Taco op 10 november 2011

Foto's João Ubaldo Ribeiro

Het was een bijzondere avond met João Ubaldo Ribeiro, afgelopen woensdag. Vertaler Harrie Lemmens deed een act met Van Dale en wandelstok, Arthur Japin las scrabreuze passages uit het oeuvre van Ubaldo en Judith Uyterlinde haalde in haar interview een aantal mooie anekdotes en verhalen uit de oude meester tevoorschijn. Bekijk hier de foto's:

Geplaatst door Michaël op 28 oktober 2011

Win een exemplaar van 'Alle Gedichten' van Borges (gesloten)

Slau mag van uitgeverij De Bezige Bij één exemplaar van Alle Gedichten weggeven. Doe een gooi naar het juiste antwoord op de vraag en maak uw boekenkast een stuk voller. UPDATE: De prijsvraag is inmiddels gesloten. De vraag 'Hoeveel gedichten telt 'Alle Gedichten'?' is door één persoon exact juist beantwoord: het goede antwoord luidde 414. De winnaar is Ton Goes uit Utrecht.

Geplaatst door Michaël op 21 oktober 2011

Utrechtdichter oktober: Alexis de Roode

Alexis de Roode (1970) is zich bewust van het leven dat in momentopnames voorbij trekt. Dit komt niet alleen tot uiting in zijn poëzie, maar ook in gesprekken met de dichter. Vraag hem naar zijn favoriete plekjes in Utrecht en hij noemt niet alleen locaties, maar ook momenten in de tijd: “theater De Kikker waar ik mijn eerste bundel presenteerde”, of “het draaiorgel in Museum Speelklok dat tijdens Halloween de Danse Macabre speelde.”

Geplaatst door Michaël op 10 oktober 2011

Tweede Geen Daden Maar Woorden Festival in Utrecht!

Zaterdag 22 oktober 2011 wordt publiek in Theater Kikker getrakteerd op festivalpodia vol literaire grootheden, jong schrijftalent, swingende performances, intiem theater en film. Geen Daden Maar Woorden Festival zet de hedendaagse letteren in het zonnetje met voorstellingen die elk genre te buiten gaan. Zo is er voordracht op muziek, horror op toneel en rap met poëzie. Het festival wordt afgesloten met een swingende afterparty door Pim Pam Pettes DJ’ettes.

Geplaatst door Michaël op 9 oktober 2011