Genomineerden C.C.S. Crone Stipendia bekend

Gerda Blees, Anne-Fleur van der Heiden, Tom Hofland, Martijn Niemeijer, Patrick Pouw en Jori Stam zijn genomineerd voor de C.C.S. Crone Stipendia voor beloftevolle Utrechtse auteurs. Welke drie auteurs uiteindelijk een stimuleringsbeurs ontvangen wordt bekend gemaakt op zaterdag 13 mei door wethouder Kees Diepeveen tijdens het International Literature Festival Utrecht (11 t/m 13 mei in TivoliVredenburg).


Steeds meer schrijvers
De jury constateert dat het aantal beginnende Utrechtse auteurs met een contract bij een uitgeverij jaar na jaar toeneemt: in 2013 waren er 13 inzendingen, in 2015 kwamen er 18 aanmeldingen en dit jaar ontving de jury 22 aanvragen. Kandidaten moeten in Utrecht of omstreken wonen en minimaal een contract voor een boekpublicatie op zak hebben, dan wel maximaal twee boeken bij een erkende uitgeverij hebben gepubliceerd. Voorts was de kwaliteit van de inzendingen over het algemeen hoog. De jury is verheugd over het feit dat onze stad zo’n grote aanwas van talentvolle nieuwe auteurs kent; het onderstreept nog maar eens dat de stad een vruchtbare voedingsbodem vormt voor de letteren. Utrecht is momenteel in de race om UNESCO City of Literature te worden. De stipendia bedragen € 2.500,- en zijn bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken.

De jury bestaat dit jaar uit Anneke van Dijk, oud-programmeur van muziekcentrum Vredenburg en initiatiefnemer De Nacht van de Poëzie, Sandra van Doorn, eigenaar van boekhandel Broese en Robert Dorsman, vertaler uit het Zuid-Afrikaans en Engels van onder meer Antjie Krog, Caryl Phillips en John Updike.

De genomineerden (op alfabetische volgorde):

• Gerda Blees (1985)
Publicatie(s): Aan doodgaan dachten we niet (Podium, 2017)
Uit het juryrapport: “De jury was direct getroffen door haar ingezonden gedichten. Ze zijn speels, talig, betoverend. Blees kan onmiskenbaar schrijven.”

• Anne-Fleur van der Heiden (1987)
Publicatie(s): geen
Uit het juryrapport: “Van Der Heiden kiest in haar debuutroman voor een intrigerend perspectief en een heftig verhaal dat ze in een doeltreffende, onderkoelde stijl vertelt.”

• Tom Hofland (1990)
Publicatie(s): Lyssa (Querido, 2017)
Uit het juryrapport: “Een van de opvallendste inzendingen: een metamorfoseverhaal in de traditie van Ovidius en een kostuumdrama in een fantasiestad uit 1877. Verfrissend!”

• Martijn Niemeijer (1968)
Publicatie(s): Wat niemand ziet (Leopold, 2016)
Uit het juryrapport: “Een sterke nieuwe stem in het gevarieerde aanbod van auteurs van jeugdboeken. Prachtig, overtuigend proza.”

• Patrick Pouw (1971)
Publicatie(s): Salaam (Nieuw Amsterdam, 2008), De terugkeerling (Lebowski, 2016)
Uit het juryrapport: “Pouw is een begenadigd schrijver die met kale, rauwe zinnen, wars van sentimentaliteit en mooischrijverij een actueel onderwerp blootlegt.”

• Jori Stam (1987)
Publicatie(s): Een volstrekt nutteloos mens (Atlas Contact, 2015)
Uit het juryrapport: “Stam is een talent op de korte baan: sterk opgebouwde spanning, personages met een zwart randje; dit alles in een kale, droge stijl.”

De C.C.S. Crone Stipendia worden eens in de twee jaar uitgereikt, afgewisseld met de C.C.S. Crone Prijs voor het oeuvre van een Utrechtse auteur. Beide prijzen worden ter beschikking gesteld door de Gemeente Utrecht en uitgereikt i.s.m. Het Literatuurhuis. In 2015 waren de laureaten Anne Broeksma, Roelof ten Napel en Marieke Rijneveld.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 2 mei 2017