Esther Jansma wint C.C.S. Croneprijs 2014

De C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht, wordt dit jaar toegekend aan dichter Esther Jansma (1968). Dat maakte het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht vandaag bekend. Volgens de jury heeft Jansma sinds haar debuut in 1988 een groot oeuvre van een constant hoge kwaliteit opgebouwd. Op 9 april vindt tijdens City2Cities 2014 de uitreiking van de prijs plaats.

Fragment uit het juryrapport:

‘De poëzie van Esther Jansma is beschouwend en analytisch, maar ook lichtvoetig en ontroerend. Haar stijl is levendig, heel direct, waardoor ze in bijna-spreektaal grote thema’s aanroert. Het werk van deze in Utrecht woonachtige auteur is kosmopolitisch, volkomen authentiek, uniek in de Nederlandse literatuur.’

De jury bestond dit jaar uit journalist Jeroen Wielaert, oud-burgemeester van Utrecht Annie Brouwer-Korf en organisator bij literair theater Salon Saffier Marijke van Dorst.

Uitreiking tijdens City2Cities 2014
Op 9 april 2014 reikt burgemeester Jan van Zanen de prijs, bestaande uit een oorkonde en tienduizend euro, uit aan de laureaat. Dit gebeurt tijdens een feestelijke avond in de City2Cities Spiegeltent, het festivalhart van de Internationale Literatuurdagen Utrecht. Het festival vindt plaats van 5 t/m 13 april en kent optredens van vele grote schrijvers uit binnen- en buitenland onder wie György Konrád, Edna O’Brien, John Banville, Dolf Jansen, Anne Enright, Herman Brusselmans en Annejet van der Zijl.

Uitreiking C.C.S. Croneprijs 2014
Woensdag 9 april 2014 – 20.00 uur
City2Cities Spiegeltent – Korte Nieuwstraat 24 (op het plein), Utrecht
Meer informatie en reserveren: www.city2cities.nl

De C.C.S. Croneprijs is in 2002 ingesteld op voorstel van de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht, sinds 2012 Stichting Het Literatuurhuis, en wordt eens in de twee jaar uitgereikt. De C.C.S. Croneprijs is eerder uitgereikt aan Manon Uphoff, Ronald Giphart, Arthur Japin, Ingmar Heytze, Guillaume van der Graft en Stephan Enter.

Bibliografie Esther Jansma
Stem onder mijn bed, gedichten, 1988
Bloem, steen, gedichten, 1990
Waaigat, gedichten, 1993
Hier is de tijd, gedichten, 1998
Dakruiters, gedichten, 2000
Alles is nieuw, gedichten, 2005
Altijd vandaag, verzamelde gedichten, 2006
Eerst, gedichten, 2010

Het oeuvre van Esther Jansma wordt uitgegeven door uitgeverij De Arbeiderspers.

(Foto Esther Jansma: De Arbeiderspers)

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 25 maart 2014