Jacques Dane biograaf W.G. van de Hulst

Onderwijshistoricus Jacques Dane is de beoogd schrijver van de biografie van kinderboekenschrijver en onderwijzer W.G. van de Hulst (1879-1963).

Foto: Jacques Dane tijdens de opening van het W.G. van de Hulst-festival afgelopen zaterdag 21 september in Utrecht © Nadine Ancher

Jongens en meisjes van vlees en bloed
Jacques Dane: 'Aan het begin van de twintigste eeuw liet Van de Hulst een geheel nieuw geluid horen binnen de indertijd gezapige, protestants-christelijke kinder- en jeugdliteratuur. In plaats van moraliserende en rustig kabbelende vertellingen, schreef Van de Hulst spannende en ontroerende verhalen over jongens en meisjes van vlees en bloed in een harde, vaak hartverscheurende werkelijkheid.'

Zo verhaalt het tragische Peerke en z’n kameraden (1919), Van de Hulsts favoriete boek, over een zwaargewond, naar Nederland gevlucht Vlaams jongetje, dat uiteindelijk aan zijn oorlogsverwondingen bezwijkt. Als geen ander kon Van de Hulst een groot verhaal als dat van de Eerste Wereldoorlog voor kinderen begrijpelijk én invoelbaar maken.

Onderwijsman in hart en nieren
Dezelfde empathie zette de schrijver in tijdens zijn onderwijscarrière. Want bovenal was Van de Hulst schoolmeester. Ook na het overweldigende succes van zijn vele kinderboeken bleef hij werkzaam als hoofdonderwijzer op een Utrechtse armenschool.

Dr. Jacques Dane, historicus, is hoofd collectie en onderzoek van het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. De familie van Van de Hulst heeft hem persoonlijk gevraagd de eerste biografie van W.G. van de Hulst te schrijven. Stichting W.G. van de Hulst sr. Toen en Nu zal zich de komende tijd inzetten om de financiering voor het project rond te krijgen.

Zie hier voor meer informatie over het W.G. van de Hulst-festival.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 23 september 2013