ILFU verhuist naar TivoliVredenburg

Na een succesvolle eerste editie in het voormalige postkantoor op de Neude, verhuist het International Literature Festival Utrecht dit jaar naar een nieuwe locatie. ILFU brengt drie avonden lang, van 11 mei tot en met 13 mei 2017 internationale romanschrijvers, vertalers en lezers bijeen in TivoliVredenburg.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 21 februari 2017

Dick Bruna overleden

Dick Bruna, een van de iconen van Utrecht City of Literature, is donderdag 16 februari overleden. De internationaal geprezen bedenker van Nijntje werd 89 jaar oud.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 17 februari 2017

Cursussen in het najaar

Een cursus met dichter Ingmar Heytze over hoe je poëzie schrijft en zo toewerkt naar een bundel? Of acht weken lang werk van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee lezen en bespreken? In de sacristie van het Literatuurhuis aan de Oudegracht kunt u dit najaar deelnemen aan een van de volgende cursussen:

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 februari 2017

Bidbook ‘Utrecht – Stad waar je leert lezen’

De stad Utrecht stelt zich kandidaat voor de titel UNESCO City of Literature. De titel wordt toegekend aan steden die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de literatuur. Ter ondersteuning van de kandidatuur is een bidbook vervaardigd met de titel 'Utrecht - Stad waar je leert lezen.'

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 7 februari 2017

Utrecht City of Literature bij EenVandaag

De kandidaatstelling van Utrecht als UNESCO City of Literature is niet onopgemerkt gebleven. Dichter Ingmar Heytze, schrijver Maarten van Rossem en jong talent Lisa Weeda vertellen over het levende literaire klimaat in de Domstad in de tv-uitzending van EenVandaag.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 2 februari 2017

Else Kemps wint NK Poetry Slam 2017!

Else Kemps heeft vrijdagavond 27 januari in Utrecht het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2017 gewonnen. In een afgeladen Cloud Nine Zaal (TivoliVredenburg) wist Else de andere zeven deelnemers achter zich te laten. Het NK Poetry Slam werd dit jaar voor de vijftiende maal gehouden en is onderdeel van de landelijke Poëzieweek.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 31 januari 2017

Utrecht kandidaat UNESCO City of Literature

De stad Utrecht stelt zich kandidaat voor de titel UNESCO City of Literature. Dat heeft wethouder van cultuur Kees Diepeveen op 24 januari bekend gemaakt in het Utrechtse stadhuis. De titel wordt toegekend aan steden die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de literatuur. Ter ondersteuning van de kandidatuur is een bidbook vervaardigd met de titel 'Utrecht - Stad waar je leert lezen.' De presentatie van het bidbook ging vooraf aan de uitreiking van de C.C.S. Croneprijs aan Wessel te Gussinklo, de literatuurprijs van de stad Utrecht; één van de vele voorbeelden van het bloeiende literaire landschap in de Domstad.

Geplaatst door Michaël op 25 januari 2017

Finalisten NK Poetry Slam 2017 bekend!

Anne-Fleur van der Heiden, Gijs ter Haar, Else Kemps, Rik Sprenkels, Merlijn Huntjens, Erika de Stercke, Fred de Vries en Martje Wijers zijn de acht finalisten van het NK Poetry Slam 2017 op 27 januari in TivoliVredenburg.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 16 januari 2017

Te gast: Lezing over Davaj! De Russen en hun wodka

Op zaterdag 11 februari 2017 geeft slavist Edwin Trommelen een lezing over de Russen en hun wodka naar aanleiding van zijn boek. Hij put hierbij uit de Russische literatuur, waaronder werk vanDostojevski, Gogol en Tsjechov die groteske scènes opleveren, maar ook 20e-eeuwse zoals Jerofejev, Boelgakov en Solzjenitsyn. Een aanzienlijk deel van de citaten is voor het eerst in het Nederlands vertaald.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 4 januari 2017

C.C.S. Croneprijs 2016 voor Wessel te Gussinklo

De C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht, wordt dit jaar toegekend aan schrijver Wessel te Gussinklo (1941). Dat maakte het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht vandaag bekend. Volgens de jury heeft Te Gussinklo sinds zijn debuut in 1986 een indrukwekkend oeuvre geschreven dat behoort tot de top van de Nederlandse literatuur.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 20 december 2016