Skip to content
Laden Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De avond van de roman

Over racisme, feminisme en de kracht van fictie met Lisa Halliday, Alejandro Zambra, Eric Vuillard, Fatma Aydemir e.v.a.

Over racisme, feminisme en de kracht van fictie met Lisa Halliday, Alejandro Zambra, Eric Vuillard, Fatma Aydemir e.v.a.

In tijden van fake news, Twitter, Facebookberichten en ultrakorte flarden van het wereldnieuws op je smartphone grijpen we vanavond naar de roman. Waarom stond It can’t happen here van Sinclair Lewis, een roman uit 1935, na de verkiezing van Donald Trump plots weer volop in de schijnwerpers? Is het toeval dat Margaret Atwoods Handmaid’s Tale ruim dertig jaar na publicatie opnieuw in de bestsellerslijstjes opduikt, net nu een nieuwe generatie feministen in verzet komt tegen de giftige mannelijkheid? En wat zegt het dat Black Lives Matter-activisten voor inspiratie te rade gaan bij The Fire Next Time van James Baldwin?

Een reis om de wereld in romans, in vier zalen van TivoliVredenburg, met diverse hedendaagse romanschrijvers afkomstig uit verschillende delen van de wereld, én lezingen over klassiekers die ook vandaag de dag nog steeds actueel zijn. Romans die niet zomaar tijdloze waarheden onthullen, maar verrassend relevante inzichten bieden voor de wereld waarin we nú leven.

Internationale schrijvers

Nationale en internationale (roman)schrijvers die vanavond het podium bestijgen zijn onder meer: Lisa Halliday (USA), Alejandro Zambra (Chili), Leni Zumas (USA), Ciler Ilhan (Turkije), Fatma Aydemir (Duitsland), Eric Vuillard (Frankrijk). And more to come.

Klassiekers over feminisme en racisme

De Groene Amsterdammer presenteert twee panelgesprekken onder leiding van journalist en romanschrijver Joost de Vries over (hedendaagse) klassiekers die ons iets over het heden leren. Eén panel gaat over feminisme, met Marja Pruis over The first stone van Helen Garner en Niña Weijers over De Beauvoirs Le deuxième sexe. In een tweede panel over racisme bespreekt Stephan Sanders Baldwins The first next time en Lotfi El Hamidi Moussa of de dood van een Arabier van Kamel Daoud.

Start Boekenweek voor Jongeren

Vanavond wordt ook de Prijs Beste Boek voor Jongeren uitgereikt in het kader van de Boekenweek voor Jongeren die vandaag start. Genomineerd voor de prijs zijn: Arjan van Veelen, Alex Boogers, Henk van Straten, Roelof ten Napel en Nhung Dam. Het geschenkboekje 3PAK dat bij de boekenweek hoort is dit jaar geschreven door Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong, die ook zullen optreden.

Nieuwe bevestigingen voor deze avond worden de komende weken op deze pagina toegevoegd. Een blokkenschema en compleet programma is in september op deze pagina te raadplegen.

Voertaal Engels en Nederlands (verschilt per programma)

vrijdag 21 september 2018

Tijd: 19:00 - 23:00 Uur
Prijs vanaf: €20
Huisvrienden prijs vanaf: €15

Word huisvriend
Event Facebook »
Website event NB: Op 8/8 start de kaartverkoop. Tot die tijd kunnen huisvrienden reeds tickets kopen met bovenstaande knop.
Locatie

DinezPluz: Lettervreters!
Organisator

Van Der Graft krijgt Croneprijs
Het Literatuurhuis
Scroll To Top