Laden Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Anna Karenina Marathon

Duizend vrouwen lezen de klassieker van Tolstoj

Duizend vrouwen lezen de klassieker van Tolstoj

Duizend vrouwen lezen Tolstojs klassieker Anna Karenina twaalf dagen lang in het hart van de stad op Utrecht Centraal Station. Tijdens deze voorleesmarathon wordt de wereldklassieker voorgelezen in zo veel mogelijk talen. Elke vrouw leest een pagina. Samen met UN Women vragen we met de Anna Karenina Marathon aandacht voor UNESCO’s Global Goal 5: het versterken van de positie van vrouwen en meisjes.

Op zoek naar duizend vrouwen
Met het spotlicht op deze belangrijke vrouwelijke hoofdpersoon uit de wereldliteratuur nodigt de organisatie van het ILFU vrouwen, vriendinnen, collega’s, zussen en Anna’s uit om individueel of met een leesclub, bedrijf of instelling aan te haken bij de marathon; alle vrouwen kunnen meedoen. Iedereen kan bovendien voorlezen in haar voorkeurstaal aangezien het boek is verschenen in meer dan vijftig vertalingen.

Lees mee! Alle vrouwen die willen meelezen zijn welkom. Klik hier om je aan te melden.

Michaël Stoker, directeur van het ILFU Festival: “Er valt veel over Tolstoj en de vrouwen zeggen, maar met Anna Karenina schiep hij een van de eerste vrouwelijke romanpersonages die haar persoonlijke geluk boven sociale conventies stelde. Anna identificeerde zich duidelijk niet uitsluitend met de rol die ze in de toenmalige maatschappij kreeg toebedeeld, die van ‘de moeder de vrouw’. De commotie rond het Boekenweekthema geeft aan dat we over dit onderwerp ook nu, bijna anderhalve eeuw later, nog lang niet zijn uitgepraat.”

Over Anna Karenina
Anna Karenina verscheen 140 jaar geleden voor het eerst in boekvorm. Het wordt beschouwd als een van de beste romans uit de wereldliteratuur, omdat Tolstoj op een razendknappe manier de verschillende verhaallijnen verweeft. Het verhaal vertelt over de hopeloze verliefdheid en affaire van de hoofdpersoon Anna Karenina. Tolstoj sleurt de lezer mee langs roddels en hartstocht, eerlijkheid en decadentie en huwelijk en maatschappelijke status. Anna navigeert tussen haar rollen als minnares, echtgenote, moeder en prominent lid van een gemeenschap. Schrijvers als Virginia Woolf en Vladimir Nabokov loofden Tolstojs stijl en messcherpe observaties van mens en maatschappij.

De beroemdste Nederlandse vertaling is van Wils Huisman, die in 1966 bij Uitgeverij Van Oorschot verscheen in de Russische Bibliotheek. In 2017 verscheen een nieuwe, lovend ontvangen vertaling in het Nederlands door Hans Boland (uitgeverij Athenaeum). Anna Karenina werd verschillende malen verfilmd.

Samenwerking met UN Women
Voor de marathon werkt het ILFU samen met de Nederlandse tak van UN Women, de vrouwenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Als Unesco City of Literature zet Utrecht zich in om met haar literaire activiteiten de Global Goals van de Verenigde Naties te behalen. Dit zijn zeventien concrete doelen die in 2030 moeten zijn bereikt. Met de Anna Karenina Marathon wordt aandacht gevraagd voor Global Goal 5: het versterken van de positie van vrouwen en meisjes.

De Anna Karenina Marathon wordt gehouden in samenwerking met NS. Station Utrecht Centraal is daarbij gastlocatie voor dit evenement.

zaterdag 15 september 2018 tot woensdag 26 september 2018

11:00
Prijs vanaf: Gratis

Event Facebook »
Website event
Locatie

Poëziecircus in Parnassos