Skip to content
Laden Evenementen

Marcel Proust

  • Dit event is voorbij.

Cursus Marcel Proust – De kant van Guermantes

Docent: Prof. Dr. Maarten van Buuren
Wanneer: 10, 24, 31 januari, 7, 21, 28 februari en 7 en 21 maart (acht donderdagavonden van 19.00 – 21.00 uur)
Cursusgeld: €250,-
Aantal cursisten: minimaal 8, maximaal 16

Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust beslaat zeven delen, zo’n 3000 pagina’s en bevat meer dan 200 personages. Dankzij dit werk en de messcherpe observaties, ironie en onvergetelijke personages wordt Proust beschouwd als een van de grootste romanschrijvers van de twintigste eeuw.

Naar aanleiding van de nieuwe uitgave van dit meesterwerk organiseert Het Literatuurhuis de cursus De kant van Guermantes. In dit derde deel, dat overigens als losse roman gelezen kan worden, staat de betovering die de adel uitoefent centraal. Verteller Marcel wordt verliefd op de Hertogin van Guermantes. Als kind was hij al door haar gefascineerd, maar als hij de hertog en hertogin leert kennen en de salons van de vooraanstaande kringen in Parijs betreedt, merkt hij dat deze betovering berust op klatergoud en de charme van de adel op schijn;  de burgerij staat klaar om de plek van de adel in te nemen.

Proust is niet altijd makkelijk te lezen, maar wie de moeite neemt zich in zijn volzinnen te verdiepen ervaart de betovering van zijn stijl en de diepgang van zijn filosofische bespiegelingen.

Samen met hoogleraar Moderne Letterkunde Maarten van Buuren lees en bespreek je dit deel van Op zoek naar de verloren tijd. Je kunt het boek lezen zonder eerdere delen te hebben gelezen of aan eerdere Proust cursussen te hebben deelgenomen.

Lees hier het artikel dat redacteur Marjoleine de Vos onlangs schreef in NRC over Proust en Guermantes.

 

donderdag 10 januari 2019 tot donderdag 21 maart 2019

19:00
Prijs vanaf: €250
Soort:

Locatie

Het Literatuurhuis
Oudegracht 237
3511NK Utrecht Netherlands
+ Google Maps
Organisator

Het Literatuurhuis
030 2318376
Scroll To Top