Skip to content
Laden Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Festival Europa

Eindelijk een festival over Europa voor iedereen. Kom – vijf dagen voor de Europese verkiezingen – met een drankje in je hand luisteren naar gesprekken met (oud)-politici, journalisten en wetenschappers over de belangrijkste verkiezingsthema’s en bekijk optredens van muzikanten, theatermakers en schrijvers over Europese kunst en cultuur. Een niet te missen festival voor eurolovers, -sceptici en iedereen daar tussenin!

De Brexit, de toekomst van de euro, de vluchtelingencrisis en klimaatverandering zijn het gesprek van de dag in de politiek en in de media. Welke rol spelen deze thema’s in andere Europese landen, wat is de invloed van Europees beleid en hoe kan jij zelf invloed uitoefenen?

Festival Europa bereidt jou in korte colleges, interviews, een lijsttrekkersdebat, optredens en experimenten rondom thema’s als veiligheid, populisme, migratie, duurzaamheid en activisme optimaal voor op de Europese verkiezingen op 23 mei a.s.

Het literatuurprogramma van het festival met onder andere Ilja Leonard Pfeijffer, Lieke Marsman, Mahir Guven en Thomas Rueb is samengesteld door Het Literatuurhuis. Ilja Leonard Pfeijffer (1968) zoekt in Grand Hotel Europa in 600 bladzijden naar de identiteit van Europa. Grand Hotel Europa werd onlangs genomineerd voor Libris Literatuurprijs. Met haar roman Het tegenovergestelde van de mens schreef Lieke Marsman (1990) op de grenzen van literatuur en poëzie over waarom het probleem van klimaatverandering ons verlamt. Schrijfster en theatermaakster Marjolijn van Heemstra (1981) gaat op Festival Europa in gesprek met kunstenaars. Hoe verbeeld je Europese kwesties via kunst? Hoe kan je via kunst Europese thema’s invoelbaar maken en aan de kaak stellen? Ghayath Almadhoun (1979) is een Syrische dichter, geboren in Damascus en sinds 2008 woont hij in Stockholm. Met zijn gedichten beschrijft hij de transitie die je doormaakt als je als vanuit Syrië in Europa terecht komt. Schrijver Mahir Guven (1986) begrijpt als de Franse zoon van een Turkse vader en een Koerdische moeder als geen ander de mechanismen van de Europese multiculturele samenleving. Thomas Rueb, schrijver van Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeerzal met Mahir Guven naar aanleiding van diens boek Broer in gesprek gaan over de terugkeer van jihadisten uit IS-gebied en hoe verschillende Europese landen hier mee omgaan.

Kijk voor meer informatie over het programma op festivaleuropa.nl en ga hier het Facebook-event.

Festival Europa wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht en TivoliVredenburg in samenwerking met de Gemeente Utrecht. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Parlement, de Europese Commissie, het Universiteitsfonds en het KF Hein Fonds.

zaterdag 18 mei 2019

Tijd: 19:30 - 23:30 Uur
Prijs vanaf: €14,50
Soort:

Event Facebook »
Website event
Locatie

TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11 Utrecht Nederland + Google Maps
Organisator

Universiteit Utrecht
TivoliVredenburg
Scroll To Top