Wereldboekendag

19 april 2018

Aanstaande maandag 23 april, de sterfdatum van zowel Cervantes als van Shakespeare, is uitgeroepen tot ‘Wereldboekendag’. Het is bovendien de 23ste editie; de dag werd voor het eerst gehouden in 1995.

De traditie bestaat echter al veel langer in Spanje. De Catalanen vieren namelijk al sinds 1923 op deze dag het feest van Sint-Joris en de sterfdag van Miguel de Cervantes. In de rest van de wereld is deze datum ook belangrijk. Het is namelijk de sterfdag van meer belangrijke auteurs als William Shakespeare, Garcilaso de la Vega en Josep Pla.

De Wereldboekendag wordt tegenwoordig in meer dan 100 landen gevierd. Dit jaar is extra speciaal, omdat het 70 jaar geleden is dat de Universele Rechten van de Mens werden aangenomen. Uit deze rechten is de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om denkbeelden te ontvangen en door te geven, ongeacht de grenzen en ongeacht de vorm, ontstaan. Hieruit is weer de vrijheid om te publiceren ontstaan. Een belangrijke gebeurtenis dus voor de literatuur.

Het Literatuurhuis viert deze Wereldboekendag ook. We hebben twee literaire evenementen georganiseerd die in het kader van Wereldboekendag plaatsvinden:

– Awater Vertaald
Al sinds 2011 kent Het Literatuurhuis de traditie om jaarlijks nieuwe vertalingen te laten maken van het gedicht Awater (1934) van Martinus Nijhoff. Dit jaar werd Awater vertaald naar het Russisch en Slowaaks. Dichter Thomas Möhlmann spreekt met de vertalers over hun tour de force om een Nederlands meesterwerk te ontsluiten voor de Slowaakse en Russische lezer.
11:00 | Het Literatuurhuis | Oudegracht 237 | gratis

– Uitreiking Filter Vertaalprijs 2018
Vijf indrukwekkende vertaalprestaties zijn genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2018. Vijf vertalingen die stuk voor stuk getuigen van creativiteit, toewijding en lef. De winnaar wordt deze dag bekend gemaakt. Tijdens het programma zal er ook muziek zijn, verzorgd door jazzmuzikant Esther van Hees.
20:15 | Houtzaagmolen de Ster | Molenpark 3 | gratis

 

Ook interessant

Awater Vertaald