Vacature: Zakelijk Leider

11 april 2018

Het Literatuurhuis organiseert culturele evenementen en festivals, zoals De Nacht van de Poëzie en het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Vanaf september 2018 komt daar een gloednieuw literatuurfestival bij, dat enkele weken duurt. Tevens voeren we het programma ‘Utrecht City of Literature’ uit, dat hoort bij de internationale eretitel die de stad Utrecht in november jongstleden door Unesco kreeg toegekend.

Wij zoeken een

Zakelijk Leider

die samen met de algemeen/artistiek directeur de koers van Het Literatuurhuis en Utrecht City of Literature gaat bepalen, een slim en ambitieus financieel meerjarenbeleid voert en verantwoordelijk is voor de dagelijkse administratie en inrichting van de organisatie.

We zoeken iemand die even gemakkelijk de culturele wereld als het bedrijfsleven instapt en van nature de verwantschap tussen cultuur en commercie ziet. Je beschikt over bewezen ondernemerschap en vakmanschap: je hebt ervaring in het opstellen van ondernemingsplannen en meerjarige begrotingen, je hebt kennis van gemeentelijke, bestuurlijke en politieke processen en je bent in staat om een financieel beleid voor de organisatie te ontwikkelen en uit te voeren. De komende jaren staat het uitbouwen van het nieuwe Internationale Literatuurfestival Utrecht (ILFU) prominent op de agenda, evenals het ontwikkelen van internationale samenwerking in het kader van Utrecht Unesco City of Literature.

Wat verwachten we van je:

Operationele taken

* Jij bent verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en het dagelijks management van de stichting: je bent het eerste aanspreekpunt op het gebied van huisvesting, gebouwbeheer, facilitaire diensten, financiën, personeel & organisatie van Het Literatuurhuis / City of Literature.

* Boekhouding en projectadministratie: je beoordeelt facturen, voert boekingen in en verricht betalingen, je bewaakt de crediteuren- en debiteurenadministratie en verwerkt bankmutaties en het kasboek.

* Je stelt periodieke rapportages op voor het stichtingsbestuur en je bereidt de jaarrekening en de accountantscontrole voor.

 

Fondswerving en sales

* Naast de structurele (vierjarige) overheidssubsidie, verwerft Het Literatuurhuis een flink deel van haar inkomsten uit recettes, projectbijdragen van fondsen en sponsors en particuliere donateurs. Het is aan jou om het aandeel eigen inkomsten de komende jaren stevig te laten groeien.

* Je bent verantwoordelijk voor fondsenwerving, de financiële afhandeling en verantwoording van de subsidies bij publieke en private fondsen;

* Je hebt de neus van een truffelzwijn als het gaat om het vinden van sponsors, subsidies en nieuwe geldstromen;

* In de nieuwe periode ambiëren we een vriendenclub voor particuliere en zakelijke donateurs te starten. Jij zet die op en geeft samen met het hoofd marketing leiding aan die club.

* Je bent verantwoordelijk voor een strategie rond de (kleinschalige) verhuuractiviteiten in het eigen pand en de verkoop van boeken, merchandise en andere Literatuurhuisproducten.

 

Visie & Organisatie

* Samen met de algemeen directeur stel je eens per vier jaar het meerjarenplan en daarvan afgeleid jaarlijks een beleidsplan op.

* Je beschikt over goede communicatieve en sociale vaardigheden, want je bent ook, samen met de directeur, het gezicht van de organisatie naar de politiek, culturele instanties en andere belanghebbenden.

* Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse en de Engelse taal, zowel mondeling als schriftelijk. Kennis van andere talen is een voordeel.

* Utrecht Unesco City of Literature (UUCoL) is een nieuwe loot aan onze stam: samen met de directeur, het hoofd Marketing en op termijn een toegewijde UUCoL medewerker geef je de komende jaren inhoud aan die titel, denk je na hoe we Utrecht optimaal als literatuurstad kunnen presenteren aan de rest van Nederland én de wereld en welke kansen er liggen op het gebied van internationale samenwerking en financiering. Met collega’s uit de overige 27 Cities of Literature wereldwijd (bijvoorbeeld Edinburgh, Dublin, Milaan, Melbourne en Seattle) onderhoud je intensief contact om de best practices uit het netwerk te vissen en gezamenlijk de voorhoede van literaire en culturele innovatie te vormen.

 

De functie

* Het kernteam van Het Literatuurhuis bestaat uit 5 mensen: de algemeen directeur, het hoofd marketing, de projectleider ILFU en de projectleider Literatuurhuis-evenementen. Jij bent als zakelijk leider verantwoordelijk voor alle zakelijke en financiële aspecten. In de aanloop naar het jaarlijkse festival breidt het team uit met freelancers, stagiaires en vrijwilligers.

* We werken bij Het Literatuurhuis resultaatgericht: wat telt is wat je “doet” en niet of je netjes van negen tot vijf op kantoor zit. Er geldt dan ook een hoge mate van zelfsturing. Je werkt ook geregeld op avonden of in de weekeindes, want dat zijn de momenten waarop we voorstellingen organiseren.

* Je werkt fulltime of gemiddeld minimaal 0,8 fte (in overleg).

* De aanstelling gaat bij voorkeur per direct in.

* Salaris conform het salarisgebouw en de arbeidsvoorwaarden van Het Literatuurhuis (€3250 – €4680,- bij full time aanstelling, afhankelijk van leeftijd en ervaring).

 

Procedure

* * Stuur je brief en cv uiterlijk 25 april 09:00 uur naar vacature<at>hetliteratuurhuis.nl. Alleen digitale sollicitaties worden in behandeling genomen. Wil je vooraf nog iets weten, dan kun je je vraag per e-mail stellen via vacature<at>hetliteratuurhuis.nl. Je kunt je sollicitatie dan wel vraag richten aan Michaël Stoker, directeur van het Literatuurhuis.

* Bij de eerste ronde gesprekken is de directeur en de bestuursvoorzitter van de stichting aanwezig. Deze gesprekken zijn gepland op 30 april en 2 mei.

* Bij de tweede ronde is naast de directeur en de bestuursvoorzitter ook de penningmeester van de stichting aanwezig. Deze ronde is gepland op 8 mei.

* Ten slotte voert de kandidaat een gesprek met de directeur over de arbeidsvoorwaarden en volgt een kennismakingsgesprek met de organisatie.