Masterclasses voor schrijvers en recensenten

5 maart 2018

In april presenteren wij twee interessante Masterclasses: proza schrijven (7 & 22 april) en recenseren (8 & 14 april). Bekwaam uzelf tijdens deze Masterclasses in twee weekenddagen met een kleine groep gevorderden onder leiding van een professional. We stellen de drie deskundige docenten – Thomas Verbogt, Rob Schouten en Janita Monna – graag aan u voor.

Over Thomas Verbogt – Masterclass Proza

Het park ruik ik al voordat ik het zie, een geur waarvan ik houd, het is de geur van de dag die nog maar kort geleden begonnen is, er zit licht in en beloftes.

Dit is de eerste zin van de bejubelde roman Hoe alles moest beginnen (2017) van Thomas Verbogt, die meteen duidelijk maakt hoe sterk en beeldend Verbogt schrijft. Het is dan ook niet voor niets dat zijn roman Als de winter voorbij is (2015) op de shortlist stond van de Libris Literatuurprijs en ook werd genomineerd voor de ECI-literatuurprijs.Verbogt debuteerde in 1981 met de verhalenbundel De Feestavond. Sindsdien schrijft hij verhalen, romans, toneelstukken en cabaretteksten, onder andere voor Nilgün Yerli. Hij schreef in 2011 het solotheaterstuk Ik ben er nog, dat werd uitgevoerd door Debby Petter. Ook heeft hij een vaste column in de Gelderlander en Propria Cures. Zo’n veelzijdige auteur als Thomas Verbogt kent het schrijversvak als zijn broekzak. Deze kennis over het schrijven zal hij tijdens de masterclass met u delen. Kunt u niet wachten? Lees dan zijn boek Schrijven is ritme (2009).

Over Rob Schouten – Masterclass Recenseren

Als student beunhaasde ik ooit als nachtelijke brandwacht in de hallen van de Amsterdamse Droogdok Maatschappij en daaraan heb ik een liefde voor hangars en fabrieken overgehouden; hier draait de wereld pas echt monumentaal, groots en meeslepend.

Zo luidt het begin van het laatste opiniestuk van 20 februari door Rob Schouten in Trouw. Zijn carrière als schrijver, dichter, literatuurcriticus en columnist begint in als student Nederlands. Zijn studie Nederlands leidde tot een carrière in de literatuur. Al sinds 1980 schrijft Schouten voor het dagblad Trouw columns en recensies en sinds 1981 verzorgt hij voor het weekblad Vrij Nederland poëzierecensies. Deze poëzierecensies komen niet uit de lucht vallen; Rob Schouten is namelijk ook een gewaardeerd dichter. Hij mocht in 2001 zelfs de Herman Gorterprijs voor Infauste dienstprognose (2000)ontvangen. Het werk van Rob Schouten is zeer veelzijdig, naast de diverse dichtbundels en essays, een verhalenbundel en een roman, stelde hij een aantal bloemlezingen samen en zat hij in talloze literaire jury’s.

Over Janita Monna – Masterclass Recenseren

Janita Monna werkte als redacteur voor het Poetry International Festival. Hier initieerde ze mede de jaarlijkse Gedichtendag, die in 2000 voor het eerst werd georganiseerd. Met de Gedichtendag wordt jaarlijks het begin van de Poëzieweek gevierd. Monna is dan ook zeer betrokken bij poëzie. Zo verschijnt er wekelijks een poëzierecensie van haar hand voor Trouw en heeft ze een maandelijkse column.

Over haar werk bij het Poetry International Festival zei ze ooit in een interview met Vrij Nederland dat het bij het selecteren van poëzie van belang is om te kijken naar kwaliteit en originaliteit, maar dat ook smaak een belangrijke factor is. (Vrij Nederland, 16 juni 2007). Janita Monna weet waar ze naar op zoek is en dat maakt haar de uitgelezen persoon om de Masterclass Recenseren te doceren. Ze heeft tevens ervaring met schrijven in het buitenland. Lange tijd woonde ze op Bonaire, waar ze als correspondent werkzaam was voor het Caribisch Netwerk. Nu is ze echter weer terug en werkzaam in Nederland.