Leestip!

19 maart 2018

Vandaag is het tien jaar geleden dat Hugo Claus door middel van euthanasie uit het leven stapte. In België herdenken ze deze Vlaamse schrijver en artistieke duizendpoot met drie exposities in Brussel en Antwerpen. Maar ook bij Het Literatuurhuis staan we stil bij het leven en werk van Hugo Claus. We tippen zijn roman Een zachte vernieling.

Het kunstenaarsleven in Parijs

Hugo Claus is vooral bekend geworden door zijn roman Het verdriet van België (1983). Tien jaar voor dit boek verscheen, vertelde hij dat het een boek moest worden over het leven in Vlaanderen zoals hij dat gekend heeft, maar zoals het niet meer bestond. Het boek werd al snel een bestseller en wordt ondertussen gerekend tot een van de klassiekers uit de moderne internationale literatuur. Wij willen graag stilstaan bij een minder bekend, maar net zo prachtig werk: Een zachte vernieling (1988).

In deze roman staat het kunstenaarsleven in Parijs in de jaren vijftig centraal. Hoofdpersoon André ontmoet Sabine de Comptine d’Aerselaer, die hij volgt naar Parijs. Hier komt hij terecht in de Vlaams-Nederlandse kunstenaarskolonie. Het boek staat vol met autobiografische gegevens. In 1950 vertrok Hugo Claus namelijk zelf als jonge twintiger naar Parijs, waar hij in contact kwam met andere Vlaams-Nederlandse schilders en dichters, zoals Karel Appel en Remco Campert.

In Een zachte vernieling kijkt Hugo Claus dus terug op zijn tijd in Parijs, die hij tussen de artistiekelingen doorbracht. Dit doet hij met ironie en relativering, maar hij geeft de lezer ook een aangrijpende en emotionele reflectie over vervlogen illusies en verwachtingen. Hij beschrijft het kunstenaarsleven in Parijs op een prachtige manier.

Over Hugo Claus

Het oeuvre van Hugo Claus strekt zich uit over meerdere disciplones. Zo schreef hij naast proza ook toneel en scenario’s, maakte hij beeldende kunst en werkte hij als regisseur. Maar Claus was ook een uitzonderlijk dichter. John Albert Jansen, die een documentaire over Claus maakte, noemt de poëzie de kern van Claus’ kunstenaarschap.

Wij vertonen Jansens documentaire Wreed Geluk, Claus, Vlaanderen en de liefde, op 22 maart in Het Literatuurhuis. In de film wordt er een associatieve reis door het Vlaanderen van Claus gemaakt aan de hand van een aantal van zijn kerngedichten. Deze maand is het dus het uitgelezen moment om nog een keer stil te staan bij Hugo Claus en zijn omvangrijke oeuvre!

Kijk hier voor meer informatie en de kaartverkoop.