Ruben van Gogh - De Jeumont-Heidmann-Schakelwals

Bundel van de Utrechtse dichter Ruben van Gogh ter gelegenheid van het festival City2Cities 2015. Van Gogh ontdekte dat zijn familiestamboom rechtstreeks voert naar Parijs. In een fantasierijke gedichtencyclus voert hij ons mee langs zijn bizarre familielijnen naar fonteinen, metrostellen, raketten, buitenaards leven en wellicht zelfs nog een glimp van Vincent van Gogh op de Montmartre.

Ruben van Gogh
De Jeumont-Heidmann-Schakelwals
ca. 50 blz. ISBN: 978-94-91869-12-9
Prijs: €5,50 (€3 + €2,50 porto)

 

 

Ruben van Gogh ontdekte dat zijn familiestamboom rechtstreeks voert naar Parijs: zijn overgrootvader, ir. Heidmann, ontwikkelde de illustere fonteinen tegenover de Eiffeltoren en bracht ook verbeteringen aan in de metro. Toen Rubens moeder een keer met haar opa, zijn overgrootvader, in een afremmende metrotrein zat, zei hij: "Sssht, wat hoor je nu?" "Niks," antwoordde zijn moeder, waarop hij zei: "Precies, en dat heb ík gedaan." Zoon Jean, broer van Rubens grootmoeder, was sterrenkundige in Parijs en aan het eind van zijn werkzame bestaan betrokken bij het ETI-programma, dat onderzoek deed naar buitenaards leven. En dan is er ook nog een familielid dat voorzitter is van een Franse stichting die een kolonie op Mars wil stichten. In een fantasierijke gedichtencyclus voert Van Gogh ons mee langs zijn bizarre familielijnen naar fonteinen, metrostellen, raketten, buitenaards leven en wellicht zelfs nog een glimp van Vincent van Gogh op de Montmartre.
 

Daarnaast schreef Van Gogh de gedichtencyclus voor twee stemmen Michèle et Guy, waarin de relationele perikelen van de Franse Lettrist en auteur van het filosofische meesterwerk De Spektakelmaatschappij Guy Debord en zijn eerste vrouw centraal staan.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 15 juni 2015