Suster Bertken 1514-2014

Bundel met de negen nagelaten verzen van Suster Bertken (Bertha Jacobs) en negen odes van jonge schrijvers aan het leven en werk van deze markante persoonlijkheid. Zevenenvijftig jaar bracht Suster Bertken vrijwillig door in een cel van nog geen zestien vierkante meter; een kluis gemetseld tegen de muur van de Buurkerk. Daar bad ze tot God, mediteerde en schreef haar eigen werk dat tot op heden bewaard is gebleven en inspireert.

Bertken wendde zich af van de aardse beslommeringen en richtte zich volledig op God. Ze zag af van alle luxe, had geen verwarming, droeg slechts een haren kleed en at zeer eenvoudige maaltijden, zonder vlees of zuivelproducten. Het grootste gedeelte van haar tijd bracht ze door met bidden. Maar af en toe had ze ook tijd om te lezen en om te schrijven. Twee boekjes van haar hand zijn bewaard gebleven, helaas alleen in druk, de handschriften zijn verdwenen. In een van de boekjes staan een aantal liederen. Het zijn er maar negen. Maar dankzij deze negen liedjes werd Suster Bertken de decennia na haar dood - en drie eeuwen later weer - herkend als een groot dichteres.

Ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van Suster Bertken zijn in deze uitgave de negen ‘liedjes’ van Bertken gebundeld, samen met negen teksten van hedendaagse dichters die zich lieten inspireren door het werk een van de eerste vrouwlijke dichters in het Nederlandse taalgebied.

Suster Bertken (1514-2014)
Negen gedichten en negen odes
70 p.
ISBN 978-94-91869-07-5
Prijs: € 8,50 incl. verzendkosten

Geplaatst door Michaël op 27 juni 2014