Nachtbundel 2017

Traditiegetrouw verschijnt bij iedere Nacht van de Poëzie een poëziebundel met (veelal nog niet eerder gepubliceerde) gedichten van alle optredende dichters. Alle bezoekers krijgen de Nachtbundel gratis en door de jaren heen zijn de boekjes uitgegroeid tot ware verzamelobjecten. Was je er niet bij dit jaar? Of wil je een extra exemplaar? De Nachtbundel 2017 is alleen online via Het Literatuurhuis (en niet in de boekhandel) te koop.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 19 september 2017

Het vergif van den nieuwen geest - De Stijl Literair

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de kunstbeweging De Stijl is opgericht. Nederland viert dit met het feestjaar 'Mondrian to Dutch Design'. Piet Mondriaan staat dus centraal. Maar het ware centrum zou natuurlijk eigenlijk Theo van Doesburg, initiator van het tijdschrift De Stijl, moeten zijn. De Stijl kreeg in Utrecht een stevige basis, maar definitieve vorm kreeg het tijdschrift in 1916-1917 in Leiden: De Stijl – maandblad voor de moderne beeldende vakken.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 23 juni 2017

Poëtische kaartenset

Speciaal voor de 35ste Nacht van de Poëzie heeft de Utrechtse ontwerper Lucas van Hapert drie poëtische kaarten ontworpen met zogenoemde 'Nachtregels' van deze en eerdere edities van de Nacht.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 22 juni 2017

ILFU & CJP Schrijfwedstrijdbundel 'Niemand anders'

Schrijf een verhaal van maximaal 1500 woorden met een beroemde quote uit de literatuur als uitgangspunt. Aan die oproep voor CJP’s Grote Schrijfwedstrijd (voor iedereen tot 30 jaar) en de ILFU-schrijfwedstrijd (vanaf 30 jaar) werd massaal gehoor gegeven. Ruim 330 deelnemers gingen aan de slag en stuurden een verhaal in. Uit alle inzendingen hebben de beide jury’s in totaal 20 shortlistkandidaten geselecteerd die nu zijn gepubliceerd in de speciale verhalenbundel Niemand anders.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 17 mei 2017

Wie wij zijn. Een literaire kennismaking met China

Hoewel de Chinese literatuur een lange en rijke traditie kent, heeft de moderne Chinese roman nog altijd geen vanzelfsprekende plaats in de wereldliteratuur van de eenentwintigste eeuw. De bundel Wie wij zijn biedt een kennismaking met de Chinese literatuur én een inkijkje in de Chinese maatschappij. Traditiegetrouw zijn in China beide nauw met elkaar verweven.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 21 maart 2017

Dichterbijen / Poet Bees. Carol Ann Duffy in Utrecht

Carol Ann Duffy (1955) is sinds 2009 Dichter des Vaderlands en daarmee de eerste vrouw, Schot en LGBT op deze positie. In eigen land is Duffy mateloos populair; haar scherpe, grappige en ontroerende gedichten vonden hun weg naar een groot publiek.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 21 maart 2017

Bidbook ‘Utrecht – Stad waar je leert lezen’

De stad Utrecht stelt zich kandidaat voor de titel UNESCO City of Literature. De titel wordt toegekend aan steden die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de literatuur. Ter ondersteuning van de kandidatuur is een bidbook vervaardigd met de titel 'Utrecht - Stad waar je leert lezen.'

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 7 februari 2017

Nachtbundel 2016

Traditiegetrouw verschijnt bij iedere Nacht van de Poëzie een poëziebundel met (veelal nog niet eerder gepubliceerde) gedichten van alle optredende dichters. Alle bezoekers krijgen de Nachtbundel gratis en door de jaren heen zijn de boekjes uitgegroeid tot ware verzamelobjecten. Was je er niet bij dit jaar? Of wil je een extra exemplaar? De Nachtbundel 2016 is alleen online via Het Literatuurhuis (en niet in de boekhandel) te koop.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 28 september 2016

Wie wij zijn - Een literaire kennismaking met Syrië

De oorlog in Syrië domineert al jaren de media en miljoenen Syriërs zijn op drift om de gruwelijkheden in hun thuisland te ontvluchten. Maar wie zijn deze mensen die nu in groten getale bij ons om de hoek wonen? De bundel Wie wij zijn biedt een blik in de Syrische cultuur en het land dat ze hebben achtergelaten.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 28 april 2016

Niels Bokhove - W.G. van der Hulst en Utrecht

In deze wandel- & fietsgids wordt het leven en werk van W.G. van de Hulst onder de aandacht gebracht. Utrecht is de stad van de befaamde kinderboekenschrijver, meesterverteller en sociaal betrokken onderwijzer W. G. van de Hulst. Hij werd er in 1879 geboren (Gansstraat), woonde en werkte er zijn hele leven en vond er in 1963 zijn laatste rustplaats (Soestbergen). Al de adressen van zijn huizen, scholen en andere bijzondere plekken zijn nu verzameld in een boekje met uitgebreide toelichting, citaten, foto's en plattegronden. Een zwerftocht in de Domstad van deze markante Utrechter.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 3 november 2015