Dit was het ILFU 2016!

Dit was het International Literature Festival Utrecht 2016! Op vrijdag 22 en zaterdag 23 april was het Postkantoor Neude hèt literaire hart van Nederland. Een overzicht van de verslagen lees je hier.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 28 april 2016

Schwobfest gaat landelijk!

De Schwob-zomeractie gaat dit jaar gepaard met leesclubfestivals in Utrecht (zo 19 juni), Groningen (4 sept) en Maastricht (4 sept). Na de succesvolle pilot in Utrecht afgelopen januari, breidt het ‘Schwobfest’ deze zomer uit naar drie edities. In ruim twintig leesclubs bespreken lezers en ambassadeurs de acht opmerkelijke literaire herontdekkingen die centraal staan tijdens de Schwob-zomeractie. Onder anderen auteurs Karin Amatmoekrim, Sjeng Scheijen en Mark Boog, dichter Maarten van der Graaff, critici Elsbeth Etty en Michiel Leezenberg en biografe Sylvia Heimans treden aan als ambassadeur/gespreksleider.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 19 april 2016

ILFU 2016 blokkenschema online!

Het programma van het International Literature Festival (ILFU) is nu rond. Met optredens van o.a. PJ Harvey, Connie Palmen, Zia Haider Rahman en Reif Larsen belooft aankomend weekend het literaire hoogtepunt van het jaar te worden. En zoals bij elk festival is een blokkenschema essentieel!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 18 april 2016

Wereldster PJ Harvey opent het ILFU 2016!

De Britse popmuzikant en schrijver PJ Harvey presenteert vrijdagavond 22 april haar nieuwe poëziebundel The Hollow of the Hand tijdens een exclusief optreden op het International Literature Festival Utrecht. Ze draagt gedichten voor uit de bundel en signeert na afloop.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 7 april 2016

I.M. Wim Brands

Wim Brands (1959 – 2016) is op 57-jarige leeftijd overleden. Als dichter, journalist, bloemlezer, radio-maker, interviewer: Wim was alom tegenwoordig in de Nederlandse literaire wereld wat het extra onbegrijpelijk maakt dat hij er zo volledig onverwacht niet langer bij is.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 5 april 2016

ILFU: Michel Faber interviewt Kim van Kooten

Kim van Kooten geeft tijdens het ILFU 2016 een van haar eerste festivaloptredens als schrijver. Toen haar debuutroman Lieveling vorig jaar verscheen waren de verwachtingen hooggespannen. Zou de actrice en scenarioschrijver Van Kooten ook een goede roman kunnen afleveren?

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 17 maart 2016

ILFU: Zia Haider Rahman, Jonathan Coe e.a. nieuwe namen bekend

Sunjeev Sahota, Jonathan Coe, Zia Haider Rahman en Michael Muhammad Knight zijn toegevoegd aan het ensemble romanciers dat optreedt tijdens het ILFU 2016! Ook bekend: de gevierde Syrische schrijver Samar Yazbek geeft zaterdag 23 april een lezing over haar rol als schrijver voor en na de revolutie.‘Wat als de mensen van vlees en bloed belangrijker worden dan je fictionele karakters, tot welk punt in de strijd kan fictie nog een rol van betekenis spelen?’

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 10 maart 2016

Eerste namen ILFU festivalavonden bekend!

Tijdens de twee ILFU festivalavonden op vrijdag 22 en zaterdag 23 april vult het Postkantoor Neude zich met het beste wat de internationale romankunst te bieden heeft. Onder de bogen van de indrukwekkende hal komen schrijvers vanuit alle windstreken samen en gaan in gesprek over de kracht van de roman. Reif Larsen, Laurent Binet, Connie Palmen, Hagar Peeters, Meena Kandasamy en Griet Op de Beeck zullen tijdens ILFU optreden. De rest van het programma volgt zeer binnenkort.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 maart 2016

Genomineerden Filter Vertaalprijs bekend

De jury van de Filter Vertaalprijs 2016 heeft de opvallendste vertaalprestaties van het afgelopen jaar gekozen: één dichtbundel waarvan de taal je pagina voor pagina overrompelt, twee romans die het moderne leven scherp en genadeloos ontleden en twee werken waarin de vertalers hun krachten meten met fameuze Duitse auteurs. Stuk voor stuk knappe staaltjes dicht- en vertelkunst die de inventiviteit van de vertalers bij uitstek doen uitkomen. Op vrijdag 22 april wordt de winnaar live bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking op het ILFU!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 25 februari 2016

LILA maart verschenen: Boekenweek 2016

Maart staat traditioneel in het teken van de Boekenweek en dus ook de Literaire Ladder van maart. Tijdens de Boekenweek organiseren boekhandels en bibliotheken traditiegetrouw vele literaire programma’s. Een greep uit het aanbod in Utrecht:

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 24 februari 2016