Wereldster PJ Harvey opent het ILFU 2016!

De Britse popmuzikant en schrijver PJ Harvey presenteert vrijdagavond 22 april haar nieuwe poëziebundel The Hollow of the Hand tijdens een exclusief optreden op het International Literature Festival Utrecht. Ze draagt gedichten voor uit de bundel en signeert na afloop.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 7 april 2016

I.M. Wim Brands

Wim Brands (1959 – 2016) is op 57-jarige leeftijd overleden. Als dichter, journalist, bloemlezer, radio-maker, interviewer: Wim was alom tegenwoordig in de Nederlandse literaire wereld wat het extra onbegrijpelijk maakt dat hij er zo volledig onverwacht niet langer bij is.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 5 april 2016

ILFU: Michel Faber interviewt Kim van Kooten

Kim van Kooten geeft tijdens het ILFU 2016 een van haar eerste festivaloptredens als schrijver. Toen haar debuutroman Lieveling vorig jaar verscheen waren de verwachtingen hooggespannen. Zou de actrice en scenarioschrijver Van Kooten ook een goede roman kunnen afleveren?

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 17 maart 2016

ILFU: Zia Haider Rahman, Jonathan Coe e.a. nieuwe namen bekend

Sunjeev Sahota, Jonathan Coe, Zia Haider Rahman en Michael Muhammad Knight zijn toegevoegd aan het ensemble romanciers dat optreedt tijdens het ILFU 2016! Ook bekend: de gevierde Syrische schrijver Samar Yazbek geeft zaterdag 23 april een lezing over haar rol als schrijver voor en na de revolutie.‘Wat als de mensen van vlees en bloed belangrijker worden dan je fictionele karakters, tot welk punt in de strijd kan fictie nog een rol van betekenis spelen?’

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 10 maart 2016

Eerste namen ILFU festivalavonden bekend!

Tijdens de twee ILFU festivalavonden op vrijdag 22 en zaterdag 23 april vult het Postkantoor Neude zich met het beste wat de internationale romankunst te bieden heeft. Onder de bogen van de indrukwekkende hal komen schrijvers vanuit alle windstreken samen en gaan in gesprek over de kracht van de roman. Reif Larsen, Laurent Binet, Connie Palmen, Hagar Peeters, Meena Kandasamy en Griet Op de Beeck zullen tijdens ILFU optreden. De rest van het programma volgt zeer binnenkort.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 maart 2016

Genomineerden Filter Vertaalprijs bekend

De jury van de Filter Vertaalprijs 2016 heeft de opvallendste vertaalprestaties van het afgelopen jaar gekozen: één dichtbundel waarvan de taal je pagina voor pagina overrompelt, twee romans die het moderne leven scherp en genadeloos ontleden en twee werken waarin de vertalers hun krachten meten met fameuze Duitse auteurs. Stuk voor stuk knappe staaltjes dicht- en vertelkunst die de inventiviteit van de vertalers bij uitstek doen uitkomen. Op vrijdag 22 april wordt de winnaar live bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking op het ILFU!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 25 februari 2016

LILA maart verschenen: Boekenweek 2016

Maart staat traditioneel in het teken van de Boekenweek en dus ook de Literaire Ladder van maart. Tijdens de Boekenweek organiseren boekhandels en bibliotheken traditiegetrouw vele literaire programma’s. Een greep uit het aanbod in Utrecht:

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 24 februari 2016

Te gast: 'Poëzie Café'

Woensdag 30 maart verwelkomen we in Het Literatuurhuis het Poëzie Café van Strikt Persoonlijk | Uitvaart naar wens. Schrijver en dichter Vrouwkje Tuinman draagt gedichten voor over rouw en troost; uit eigen werk & boekenkast. Anna Schweizer verzorgt de muzikale ondersteuning op cello. Zie hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 17 februari 2016

Internationaal literatuurfestival Utrecht wijzigt koers

In april vindt de eerste editie van het International Literature Festival Utrecht (ILFU) plaats. Het evenement is de opvolger van wat voorheen ‘City2Cities’ heette. Van donderdag 21 tot en met zaterdag 23 april presenteert het ILFU het beste wat de internationale romankunst op dit moment te bieden heeft.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 2 februari 2016

Carmien Michels is Slampion 2016!

Carmien Michels heeft vrijdagavond 29 januari in Utrecht het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2016 gewonnen. In een uitgelaten Cloud Nine Zaal (TivoliVredenburg) wist ze zeven mede-finalisten achter zich te houden in de strijd om de landstitel. Het NK Poetry Slam werd dit jaar voor de veertiende maal gehouden en is onderdeel van de landelijke Poëzieweek (28 januari - 3 februari 2016).

Geplaatst door Redactie iPoetry op 29 januari 2016