Bidbook ‘Utrecht – Stad waar je leert lezen’

De stad Utrecht stelt zich kandidaat voor de titel UNESCO City of Literature. De titel wordt toegekend aan steden die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de literatuur. Ter ondersteuning van de kandidatuur is een bidbook vervaardigd met de titel 'Utrecht - Stad waar je leert lezen.'

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 7 februari 2017

Utrecht City of Literature bij EenVandaag

De kandidaatstelling van Utrecht als UNESCO City of Literature is niet onopgemerkt gebleven. Dichter Ingmar Heytze, schrijver Maarten van Rossem en jong talent Lisa Weeda vertellen over het levende literaire klimaat in de Domstad in de tv-uitzending van EenVandaag.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 2 februari 2017

Else Kemps wint NK Poetry Slam 2017!

Else Kemps heeft vrijdagavond 27 januari in Utrecht het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2017 gewonnen. In een afgeladen Cloud Nine Zaal (TivoliVredenburg) wist Else de andere zeven deelnemers achter zich te laten. Het NK Poetry Slam werd dit jaar voor de vijftiende maal gehouden en is onderdeel van de landelijke Poëzieweek.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 31 januari 2017

Utrecht kandidaat UNESCO City of Literature

De stad Utrecht stelt zich kandidaat voor de titel UNESCO City of Literature. Dat heeft wethouder van cultuur Kees Diepeveen op 24 januari bekend gemaakt in het Utrechtse stadhuis. De titel wordt toegekend aan steden die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de literatuur. Ter ondersteuning van de kandidatuur is een bidbook vervaardigd met de titel 'Utrecht - Stad waar je leert lezen.' De presentatie van het bidbook ging vooraf aan de uitreiking van de C.C.S. Croneprijs aan Wessel te Gussinklo, de literatuurprijs van de stad Utrecht; één van de vele voorbeelden van het bloeiende literaire landschap in de Domstad.

Geplaatst door Michaël op 25 januari 2017

Finalisten NK Poetry Slam 2017 bekend!

Anne-Fleur van der Heiden, Gijs ter Haar, Else Kemps, Rik Sprenkels, Merlijn Huntjens, Erika de Stercke, Fred de Vries en Martje Wijers zijn de acht finalisten van het NK Poetry Slam 2017 op 27 januari in TivoliVredenburg.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 16 januari 2017

Te gast: Lezing over Davaj! De Russen en hun wodka

Op zaterdag 11 februari 2017 geeft slavist Edwin Trommelen een lezing over de Russen en hun wodka naar aanleiding van zijn boek. Hij put hierbij uit de Russische literatuur, waaronder werk vanDostojevski, Gogol en Tsjechov die groteske scènes opleveren, maar ook 20e-eeuwse zoals Jerofejev, Boelgakov en Solzjenitsyn. Een aanzienlijk deel van de citaten is voor het eerst in het Nederlands vertaald.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 4 januari 2017

C.C.S. Croneprijs 2016 voor Wessel te Gussinklo

De C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht, wordt dit jaar toegekend aan schrijver Wessel te Gussinklo (1941). Dat maakte het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht vandaag bekend. Volgens de jury heeft Te Gussinklo sinds zijn debuut in 1986 een indrukwekkend oeuvre geschreven dat behoort tot de top van de Nederlandse literatuur.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 20 december 2016

Halve Finalisten NK Poetry Slam 2017 bekend!

Tijdens de finale van de Borderlines Slam bemachtigde Gijs ter Haar het allerlaatste ticket voor het NK Poetry Slam 2017. Woensdag 11 januari strijden hij en de vijftien andere regionale slamkampioenen in Hofman Café & Theatercafé De Bastaard om acht finaletickets. Wie vind je straks waar? Loting bepaalde dat de kandidaten als volgt zijn verdeeld over de twee strijdtonelen:

Geplaatst door Redactie iPoetry op 14 december 2016

Te gast: Symposium 'Alice in Verwonderland'

'Bellman zoekt bemanning voor jacht op de Snark. Bent u, net als ik, gefascineerd door het werk en de persoon van Charles L. Dodgson alias Lewis Carroll, auteur van onder meer Alice in Wonderland, neemt u dan contact op.' Zo startte Casper Schuckink Kool ruim 30 jaar geleden het Lewis Carroll Genootschap. 20 januari 2017 vangt het genootschap zijn tweede leven aan met een feestelijk symposium genaamd 'Alice in Verwonderland'.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 5 december 2016

Te gast: Doe mee aan de Amnesty Schrijfmarathon!

Op zaterdag 10 december – de Dag van de Mensenrechten – neemt Amnesty International plaats in Het Literatuurhuis tijdens de internationale Schrijfmarathon. Honderdduizenden mensen wereldwijd schrijven deze dag brieven. Vierentwintig uur lang. Voor mensen die onrecht is aangedaan, gevangenzitten, gemarteld zijn of worden bedreigd.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 december 2016