ILFU: Zia Haider Rahman, Jonathan Coe e.a. nieuwe namen bekend

Sunjeev Sahota, Jonathan Coe, Zia Haider Rahman en Michael Muhammad Knight zijn toegevoegd aan het ensemble romanciers dat optreedt tijdens het ILFU 2016! Ook bekend: de gevierde Syrische schrijver Samar Yazbek geeft zaterdag 23 april een lezing over haar rol als schrijver voor en na de revolutie.‘Wat als de mensen van vlees en bloed belangrijker worden dan je fictionele karakters, tot welk punt in de strijd kan fictie nog een rol van betekenis spelen?’

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 10 maart 2016

Eerste namen ILFU festivalavonden bekend!

Tijdens de twee ILFU festivalavonden op vrijdag 22 en zaterdag 23 april vult het Postkantoor Neude zich met het beste wat de internationale romankunst te bieden heeft. Onder de bogen van de indrukwekkende hal komen schrijvers vanuit alle windstreken samen en gaan in gesprek over de kracht van de roman. Reif Larsen, Laurent Binet, Connie Palmen, Hagar Peeters, Meena Kandasamy en Griet Op de Beeck zullen tijdens ILFU optreden. De rest van het programma volgt zeer binnenkort.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 maart 2016

Genomineerden Filter Vertaalprijs bekend

De jury van de Filter Vertaalprijs 2016 heeft de opvallendste vertaalprestaties van het afgelopen jaar gekozen: één dichtbundel waarvan de taal je pagina voor pagina overrompelt, twee romans die het moderne leven scherp en genadeloos ontleden en twee werken waarin de vertalers hun krachten meten met fameuze Duitse auteurs. Stuk voor stuk knappe staaltjes dicht- en vertelkunst die de inventiviteit van de vertalers bij uitstek doen uitkomen. Op vrijdag 22 april wordt de winnaar live bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking op het ILFU!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 25 februari 2016

LILA maart verschenen: Boekenweek 2016

Maart staat traditioneel in het teken van de Boekenweek en dus ook de Literaire Ladder van maart. Tijdens de Boekenweek organiseren boekhandels en bibliotheken traditiegetrouw vele literaire programma’s. Een greep uit het aanbod in Utrecht:

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 24 februari 2016

Te gast: 'Poëzie Café'

Woensdag 30 maart verwelkomen we in Het Literatuurhuis het Poëzie Café van Strikt Persoonlijk | Uitvaart naar wens. Schrijver en dichter Vrouwkje Tuinman draagt gedichten voor over rouw en troost; uit eigen werk & boekenkast. Anna Schweizer verzorgt de muzikale ondersteuning op cello. Zie hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 17 februari 2016

Internationaal literatuurfestival Utrecht wijzigt koers

In april vindt de eerste editie van het International Literature Festival Utrecht (ILFU) plaats. Het evenement is de opvolger van wat voorheen ‘City2Cities’ heette. Van donderdag 21 tot en met zaterdag 23 april presenteert het ILFU het beste wat de internationale romankunst op dit moment te bieden heeft.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 2 februari 2016

Carmien Michels is Slampion 2016!

Carmien Michels heeft vrijdagavond 29 januari in Utrecht het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2016 gewonnen. In een uitgelaten Cloud Nine Zaal (TivoliVredenburg) wist ze zeven mede-finalisten achter zich te houden in de strijd om de landstitel. Het NK Poetry Slam werd dit jaar voor de veertiende maal gehouden en is onderdeel van de landelijke Poëzieweek (28 januari - 3 februari 2016).

Geplaatst door Redactie iPoetry op 29 januari 2016

Videopoëzie door finalisten NK Poetry Slam 2016

Carmien Michels, Else Kemps, Gerda Blees, Marloes Robijn, Merlijn Huntjens, Mischa van Huijstee, Naomi Warndorff & Simon Mulder nemen het vrijdag 29 januari in Utrecht tegen elkaar op om de titel 'Slampion 2016', 1000 euro aan prijzengeld en de Gouden Vink wisseltrofee, - vernoemd naar inspiratiebron van vele poetry slammers Simon Vinkenoog.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 26 januari 2016

Te gast: 'UMF: Het verhaal achter deze foto'

Het Utrechts Monumentenfonds (UMF) bracht vlak voor de kerst de nieuwe editie van SteenGoed uit over het monumentale pand Keizerstraat 35. Hierin wordt de bouwkundige achtergrond van dit pand beschreven en tevens het verhaal van de achtereenvolgende eigenaren en bewoners. In Het Literatuurhuis, tevens een UMF-pand, organiseert het Fonds op maandag 18 januari een lezing over deze interessante geschiedenis.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 15 januari 2016

Dit zijn de 8 beste poetry slammers van het jaar

In twee bomvolle Utrechtse cafés kwam de grootste taalstrijd van het jaar tot zijn eerste hoogtepunt: tijdens de halve finales zijn gisteren acht dichters verkozen tot finalisten van het NK Poetry Slam 2016. Na een avond vol heimelijke jury-overleggen en bloederige stemrondes met rozen vol doorns, viel de bijl voor tien van de achttien regionale slamkampioenen. Maar deze helden stomen door:

Geplaatst door Redactie iPoetry op 14 januari 2016