Dichtersline-up Nacht van de Poëzie voor 75% compleet!

F. Starik, Christophe Vekeman, Jan Baeke en Bart Meuleman zijn samen met Tjitske Jansen, K. Michel en Roos Rebergen toegevoegd aan het ensemble dichters voor de Nacht van de Poëzie. De jaarlijkse poëzie-estafette kent in totaal negentien dichtersoptredens die gezamenlijk een staalkaart vormen van wat de Nederlandstalige hedendaagse poëzie te bieden heeft.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 4 juli 2016

Foto's Schwob leesclubfestival!

Afgelopen zondagmiddag, 19 juni, werd de zomereditie van het Schwob leesclubfestival gehouden. Interessante gesprekken over herontdekte klassiekers zoals Arsène Lupin en De Lanterfanter vonden plaats in Bibliotheek Utrecht, café t' Hoogt en op diverse andere locaties. De foto's staan nu online op onze facebook pagina!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 21 juni 2016

Internationaal vermaarde dichter Marlene van Niekerk op 34ste Nacht

Een van de grootste Zuid-Afrikaanse schrijvers van dit moment, Marlene van Niekerk, maakt zaterdag 17 september haar debuut op de Nacht van de Poëzie. Ook P.C. Hooftprijswinnaar Eva Gerlach en schrijver van jeugdpoëzie Edward van de Vendel zijn toegevoegd aan de line-up. Meer namen van dichters en entr’actes volgen de komende maanden: meld je aan in het FB-evenement voor al het laatste nieuws!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 9 juni 2016

20 jaar Salon Saffier: 20 jaar literair erfgoed laten leven

Naast onderzoek naar Tsjechische literaire meesters als Karel Ĉapek en Božena Nĕmcová, een biografie in voorbereiding van de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone, het schrijven van lemma’s van Utrechtse 19de eeuwse schrijfsters voor de uitgave ‘1001 Vrouwen’ ook nog literaire wandelingen, exposities en theatervoorstellingen organiseren? Marijke van Dorst doet het. Ondanks dat ze de pensioengerechtigde leeftijd al enige tijd heeft bereikt, bestiert ze nog altijd vol energie een waar ‘literair erfgoed’-imperium. En allemaal op vrijwillige basis, dus puur uit liefde voor de literatuur. Net als andere imperia is ook deze niet in één dag gebouwd. Hoe het allemaal begon? We spraken Marijke bij haar thuis over twintig jaar Salon Saffier.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 juni 2016

Geef je nu op voor Schwob!

Zin in een leesclub? Doe mee aan de Schwob zomeractie! De eerste boeken voor de Schwob leesclubs zijn al verstuurd. Maak kennis met een van de 8 buitenlandse klassiekers en kom op zondag 19 juni naar een van de leesclubs met o.a. Maarten van der Graaff, Karin Amatmoekrim en Sjeng Scheijen!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 24 mei 2016

De Gevangenismonologen in Wolvenplein

Hoe ziet het leven voor en na de gevangenis eruit? Maak het mee in de oude Wolvenplein gevangenis. Met literaire theatervoorstelling De Gevangenismonologen op woensdag 29 juni ontdek je waargebeurde verhalen, vertolkt door twee Celblok H acteurs, en poëzievoordrachten van Ester Naomi Perquin en Lamyn Belgaroui.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 23 mei 2016

Wie wint de U-slam jaarfinale?

De maandelijke U-slams zijn ten einde gekomen en we kijken alweer uit naar de jaarfinale! Het U-slam seizoen 2015/2016 bereikt op woensdag 1 juni zijn apotheose: alle maandwinnaars strijden tegen elkaar om 100 euro prijzengeld, eeuwige roem in Utrecht en omstreken én de belangrijkste prijs: een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam 2017.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 9 mei 2016

Dit was het ILFU 2016!

Dit was het International Literature Festival Utrecht 2016! Op vrijdag 22 en zaterdag 23 april was het Postkantoor Neude hèt literaire hart van Nederland. Een overzicht van de verslagen lees je hier.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 28 april 2016

Schwobfest gaat landelijk!

De Schwob-zomeractie gaat dit jaar gepaard met leesclubfestivals in Utrecht (zo 19 juni), Groningen (4 sept) en Maastricht (4 sept). Na de succesvolle pilot in Utrecht afgelopen januari, breidt het ‘Schwobfest’ deze zomer uit naar drie edities. In ruim twintig leesclubs bespreken lezers en ambassadeurs de acht opmerkelijke literaire herontdekkingen die centraal staan tijdens de Schwob-zomeractie. Onder anderen auteurs Karin Amatmoekrim, Sjeng Scheijen en Mark Boog, dichter Maarten van der Graaff, critici Elsbeth Etty en Michiel Leezenberg en biografe Sylvia Heimans treden aan als ambassadeur/gespreksleider.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 19 april 2016

ILFU 2016 blokkenschema online!

Het programma van het International Literature Festival (ILFU) is nu rond. Met optredens van o.a. PJ Harvey, Connie Palmen, Zia Haider Rahman en Reif Larsen belooft aankomend weekend het literaire hoogtepunt van het jaar te worden. En zoals bij elk festival is een blokkenschema essentieel!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 18 april 2016