20 jaar Salon Saffier: 20 jaar literair erfgoed laten leven

Naast onderzoek naar Tsjechische literaire meesters als Karel Ĉapek en Božena Nĕmcová, een biografie in voorbereiding van de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone, het schrijven van lemma’s van Utrechtse 19de eeuwse schrijfsters voor de uitgave ‘1001 Vrouwen’ ook nog literaire wandelingen, exposities en theatervoorstellingen organiseren? Marijke van Dorst doet het. Ondanks dat ze de pensioengerechtigde leeftijd al enige tijd heeft bereikt, bestiert ze nog altijd vol energie een waar ‘literair erfgoed’-imperium. En allemaal op vrijwillige basis, dus puur uit liefde voor de literatuur. Net als andere imperia is ook deze niet in één dag gebouwd. Hoe het allemaal begon? We spraken Marijke bij haar thuis over twintig jaar Salon Saffier.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 juni 2016

Geef je nu op voor Schwob!

Zin in een leesclub? Doe mee aan de Schwob zomeractie! De eerste boeken voor de Schwob leesclubs zijn al verstuurd. Maak kennis met een van de 8 buitenlandse klassiekers en kom op zondag 19 juni naar een van de leesclubs met o.a. Maarten van der Graaff, Karin Amatmoekrim en Sjeng Scheijen!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 24 mei 2016

De Gevangenismonologen in Wolvenplein

Hoe ziet het leven voor en na de gevangenis eruit? Maak het mee in de oude Wolvenplein gevangenis. Met literaire theatervoorstelling De Gevangenismonologen op woensdag 29 juni ontdek je waargebeurde verhalen, vertolkt door twee Celblok H acteurs, en poëzievoordrachten van Ester Naomi Perquin en Lamyn Belgaroui.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 23 mei 2016

Wie wint de U-slam jaarfinale?

De maandelijke U-slams zijn ten einde gekomen en we kijken alweer uit naar de jaarfinale! Het U-slam seizoen 2015/2016 bereikt op woensdag 1 juni zijn apotheose: alle maandwinnaars strijden tegen elkaar om 100 euro prijzengeld, eeuwige roem in Utrecht en omstreken én de belangrijkste prijs: een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam 2017.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 9 mei 2016

Dit was het ILFU 2016!

Dit was het International Literature Festival Utrecht 2016! Op vrijdag 22 en zaterdag 23 april was het Postkantoor Neude hèt literaire hart van Nederland. Een overzicht van de verslagen lees je hier.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 28 april 2016

Schwobfest gaat landelijk!

De Schwob-zomeractie gaat dit jaar gepaard met leesclubfestivals in Utrecht (zo 19 juni), Groningen (4 sept) en Maastricht (4 sept). Na de succesvolle pilot in Utrecht afgelopen januari, breidt het ‘Schwobfest’ deze zomer uit naar drie edities. In ruim twintig leesclubs bespreken lezers en ambassadeurs de acht opmerkelijke literaire herontdekkingen die centraal staan tijdens de Schwob-zomeractie. Onder anderen auteurs Karin Amatmoekrim, Sjeng Scheijen en Mark Boog, dichter Maarten van der Graaff, critici Elsbeth Etty en Michiel Leezenberg en biografe Sylvia Heimans treden aan als ambassadeur/gespreksleider.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 19 april 2016

ILFU 2016 blokkenschema online!

Het programma van het International Literature Festival (ILFU) is nu rond. Met optredens van o.a. PJ Harvey, Connie Palmen, Zia Haider Rahman en Reif Larsen belooft aankomend weekend het literaire hoogtepunt van het jaar te worden. En zoals bij elk festival is een blokkenschema essentieel!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 18 april 2016

Wereldster PJ Harvey opent het ILFU 2016!

De Britse popmuzikant en schrijver PJ Harvey presenteert vrijdagavond 22 april haar nieuwe poëziebundel The Hollow of the Hand tijdens een exclusief optreden op het International Literature Festival Utrecht. Ze draagt gedichten voor uit de bundel en signeert na afloop.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 7 april 2016

I.M. Wim Brands

Wim Brands (1959 – 2016) is op 57-jarige leeftijd overleden. Als dichter, journalist, bloemlezer, radio-maker, interviewer: Wim was alom tegenwoordig in de Nederlandse literaire wereld wat het extra onbegrijpelijk maakt dat hij er zo volledig onverwacht niet langer bij is.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 5 april 2016

ILFU: Michel Faber interviewt Kim van Kooten

Kim van Kooten geeft tijdens het ILFU 2016 een van haar eerste festivaloptredens als schrijver. Toen haar debuutroman Lieveling vorig jaar verscheen waren de verwachtingen hooggespannen. Zou de actrice en scenarioschrijver Van Kooten ook een goede roman kunnen afleveren?

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 17 maart 2016