Huub Oosterhuis, Kader Abdolah en Marcel Möring over het Heilig Schrift

Dit najaar slaan Het Literatuurhuis en Museum Catharijneconvent weer de handen ineen voor een lezingenreeks bij de tentoonstelling in het museum. Dit keer rond de tentoonstelling Heilig Schrift Tanach - Bijbel - Koran. Drie schrijvers, Huub Oosterhuis, Kader Abdolah en Marcel Möring zullen ieder één van deze geschriften bespreken in een lezing, waarbij ze ingaan op het belang van het Heilig schrift in hun werk en leven.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 6 oktober 2016

Van Arabische poëzie tot hiphop

Maak op dinsdag 11 oktober kennis met Walid Ben Selim en Widad Broco in Het Literatuurhuis. Voormalig Nederlands kampioen poetry slam Daan Doesborgh gaat met beide artiesten in gesprek over hun fascinatie voor de Arabische poëzie, het proces van poëzie tot muziek en over hoe zij de brug weten te slaan tussen de Arabische wereld en het westen.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 3 oktober 2016

Zo was de 34ste Nacht van de Poëzie

Van grote statements tot prachtige klankgedichten en van licht chaotische Spaanse 'eeuwige student'-muzikanten tot een verbluffende en verblufte Asaf Avidan: ‘Hebben jullie echt al drie uur naar gedichten zitten luisteren?’. De 34ste Nacht van de Poëzie was er één om nooit te vergeten, mede dankzij het allerliefste poëziepubliek van Nederland dat weer in zo groten getale 7 (!) uur met ons de poëzie wilde vieren. Dank ook aan de dichters, dank aan de muzikanten, dank aan alle vrijwilligers: het was ronduit fantastisch, tot ziens in 2017 bij de 35ste jubileumeditie!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 20 september 2016

Cursus Poëzie Lezen na de Nacht

Zaterdag 17 september vond de 34ste Nacht van de Poëzie plaats in de Grote Zaal van TivoliVredenburg waarbij 20 dichters de hoogmis voor de Nederlandstalige poëzie leidden. En zo'n fantastische Nacht smaakt natuurlijk naar meer: daarom starten we 6 februari 2017, vlak na de Poëzieweek, met de cursus Poëzie Lezen na de Nacht.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 20 september 2016

Schrijversportretten van o.a. Tommy Wieringa op het Nederlands Filmfestival

Op het Nederlands Film Festival in Utrecht wordt de twaalfdelige documentairereeks Schrijvers van de Lage Landen vertoond waarin de ontmoeting tussen literatuur en cinema wordt gevierd. De schrijversportretten tonen de drijfveren van de schrijvers en de wijze waarop die tot uitdrukking komen in hun boeken.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 september 2016

Presentatie gerestaureerd graf Nicolaas Beets

Het Prins Bernhard Cultuurfonds presenteert op zaterdag 10 september op begraafplaats Soestbergen het gerestaureerde graf van de Nederlandse auteur Nicolaas Beets alias Hildebrand (1814 - 1903).

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 september 2016

Exclusief optreden Asaf Avidan op de 34ste 'Nacht'!

De Israëlische singer-songwriter Asaf Avidan treedt 17 september op tijdens de 34ste Nacht van de Poëzie in Utrecht. Twintig miljoen keer werd zijn wereldhit ‘Reckoning song (One Day)’ op YouTube beluisterd. De clubremix zelfs 182 miljoen keer! Avidan komt exclusief voor De Nacht van de Poëzie naar Nederland voordat hij start met zijn Europese tour.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 september 2016

Ronald Giphart, Oek de Jong en drie debutanten op Uitfeest 2016

Op het Uitfeest 2016 openen we het culturele seizoen met debutanten Karolien Berkvens, Roelof ten Napel en Judith Eykelenboom én met twee oudgedienden in het schrijversvak: Ronald Giphart en Oek de Jong. Zij brengen beiden dit najaar een nieuw boek uit.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 22 augustus 2016

Astrid H. Roemer voor het eerst in 25 jaar weer op de Nacht

P.C. Hooftprijswinnaar Astrid H. Roemer maakt zaterdag 17 september voor het eerst sinds 1990 haar opwachting tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht. Ook Nachtveteraan Hans Dorrestijn betreedt deze avond het podium van het grootste poëziefestival in Nederland. Winnaar van de C. Buddingh’-prijs 2016 Marieke Rijneveld treedt voor het eerst op tijdens de Nacht van de Poëzie, net als de Vlaming Mustafa Kör. Het laatste woord is rond de klok van 03.00 aan Jonathan Griffioen die eveneens zijn debuut maakt en de Nacht afsluit.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 15 augustus 2016

Het Literatuurhuis op Lowlands!

Van 19 t/m 21 augustus stappen tienduizenden festivalgangers wederom op 'A campingflight to Lowlands'. Naast de nodige muziek, theater, cabaret et cetera is er ook literatuur, veel literatuur zelfs waaronder maar liefst twee programma's van Het Literatuurhuis: Literaire biechten en de Lucky Letters Spelshow Spectaculair!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 juli 2016