Antjie Krog, Neeltje Maria Min, Jonathan Griffioen, Bart Moeyaert en Cees Nooteboom op jubileumeditie Nacht van de Poëzie

Nachtregel 2017 van Guillaume van der Graft: ‘Drijf een wig in de nacht en luister’

Het grootste poëziefeest van Nederland, de Nacht van de Poëzie, viert in 2017 haar 35ste jubileum. Antjie Krog, Neeltje Maria Min, Jonathan Griffioen, Bart Moeyaert en Cees Nooteboom zijn de eerste dichters die hun komst hebben bevestigd. Zij betreden op zaterdag 16 september 2017 het fameuze podium van de Grote Zaal van TivoliVredenburg in Utrecht.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 juni 2017

ILFU & CJP Schrijfwedstrijdbundel 'Niemand anders'

Schrijf een verhaal van maximaal 1500 woorden met een beroemde quote uit de literatuur als uitgangspunt. Aan die oproep voor CJP’s Grote Schrijfwedstrijd (voor iedereen tot 30 jaar) en de ILFU-schrijfwedstrijd (vanaf 30 jaar) werd massaal gehoor gegeven. Ruim 330 deelnemers gingen aan de slag en stuurden een verhaal in. Uit alle inzendingen hebben de beide jury’s in totaal 20 shortlistkandidaten geselecteerd die nu zijn gepubliceerd in de speciale verhalenbundel Niemand anders.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 17 mei 2017

C.C.S. Crone Stipendia: Gerda Blees, Tom Hofland en Patrick Pouw

Op zaterdag 13 mei heeft wethouder Kees Diepeveen van Cultuur tijdens het International Literature Festival Utrecht de C.C.S. Crone Stipendia 2017 uitgereikt aan Gerda Blees, Tom Hofland en Patrick Pouw.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 13 mei 2017

Emma Stomp en Gert-Jan van den Bemd winnen schrijfwedstrijden

Tijdens het International Literature Festival Utrecht (ILFU) zijn op donderdag 12 mei Emma Stomp en Gert-Jan van den Bemd uitgeroepen tot winnaars van respectievelijk CJP’s Grote Schrijfwedstrijd en de ILFU-schrijfwedstrijd. Stomp en Van den Bemd wonnen met hun verhaal een gesprek met een redacteur van een uitgeverij en een publicatie in de verhalenbundel Niemand anders, met een titelverhaal van Vrouwkje Tuinman.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 13 mei 2017

Russische kindergedichten bekroond met de Filter Vertaalprijs

‘Dit is geen snoepwinkel meer, maar een groothandel in lekkernijen’, aldus de jury, ‘de vertalingen zijn adembenemend in hun hoge tempo, snelle rijmen en vele uitroepen en uithalen. Bij mij op de maan is een festijn van rijm en ritme en een dollemansrit van speelse taal en krankzinnige logica: Annie M.G. Schmidt 2.0.’

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 12 mei 2017

Line-up ILFU 2017 compleet!

Met het toevoegen van Suzanne Vega, Sonja Barend, Hanna Bervoets, Marja Pruis, Mathilde Santing, Sun Li, Nelleke Noordervliet, Hugo Borst, Jean Kwok en Translating Bob Dylan is het indrukwekkende programma van het International Literature Festival Utrecht 2017 compleet.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 9 mei 2017

Genomineerden C.C.S. Crone Stipendia bekend

Gerda Blees, Anne-Fleur van der Heiden, Tom Hofland, Martijn Niemeijer, Patrick Pouw en Jori Stam zijn genomineerd voor de C.C.S. Crone Stipendia voor beloftevolle Utrechtse auteurs. Welke drie auteurs uiteindelijk een stimuleringsbeurs ontvangen wordt bekend gemaakt op zaterdag 13 mei door wethouder Kees Diepeveen tijdens het International Literature Festival Utrecht (11 t/m 13 mei in TivoliVredenburg).

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 2 mei 2017

Suzanne Vega op het ILFU

Groot nieuws! De Amerikaanse singer-songwriter Suzanne Vega treedt vrijdagavond 12 mei op tijdens het ILFU in TivoliVredenburg. Vega zingt nummers van haar album Lover, Beloved, volledig gebaseerd op het werk van de Amerikaanse schrijfster Carson McCullers.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 21 april 2017

Nieuwe namen ILFU: Tim Parks, Sonja Barend, Mary Costello, Herman Koch en Paulien Cornelisse

Talloze (inter)nationale schrijvers komen tijdens het International Literature Festival Utrecht (ILFU) met lezers en vertalers bijeen in TivoliVredenburg. Tim Parks, Sonja Barend, Paulien Cornelisse, Gerd Busse, Mary Costello, Hannah van Binsbergen en Herman Koch zijn nu toegevoegd aan het programma.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 13 april 2017

NIEUW Filmpremière The Circle

In samenwerking met Louis Hartlooper Complex presenteert Het Literatuurhuis op dinsdag 2 mei een speciale voorpremière van de boekverfilming van Dave Eggers' bestseller The Circle. De film wordt ingeleid door Tim de Gier; computernerd en journalist voor o.a. Vrij Nederland.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 28 maart 2017