Schrijversportretten van o.a. Tommy Wieringa op het Nederlands Filmfestival

Op het Nederlands Film Festival in Utrecht wordt de twaalfdelige documentairereeks Schrijvers van de Lage Landen vertoond waarin de ontmoeting tussen literatuur en cinema wordt gevierd. De schrijversportretten tonen de drijfveren van de schrijvers en de wijze waarop die tot uitdrukking komen in hun boeken.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 september 2016

Presentatie gerestaureerd graf Nicolaas Beets

Het Prins Bernhard Cultuurfonds presenteert op zaterdag 10 september op begraafplaats Soestbergen het gerestaureerde graf van de Nederlandse auteur Nicolaas Beets alias Hildebrand (1814 - 1903).

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 september 2016

Exclusief optreden Asaf Avidan op de 34ste 'Nacht'!

De Israëlische singer-songwriter Asaf Avidan treedt 17 september op tijdens de 34ste Nacht van de Poëzie in Utrecht. Twintig miljoen keer werd zijn wereldhit ‘Reckoning song (One Day)’ op YouTube beluisterd. De clubremix zelfs 182 miljoen keer! Avidan komt exclusief voor De Nacht van de Poëzie naar Nederland voordat hij start met zijn Europese tour.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 september 2016

Ronald Giphart, Oek de Jong en drie debutanten op Uitfeest 2016

Op het Uitfeest 2016 openen we het culturele seizoen met debutanten Karolien Berkvens, Roelof ten Napel en Judith Eykelenboom én met twee oudgedienden in het schrijversvak: Ronald Giphart en Oek de Jong. Zij brengen beiden dit najaar een nieuw boek uit.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 22 augustus 2016

Astrid H. Roemer voor het eerst in 25 jaar weer op de Nacht

P.C. Hooftprijswinnaar Astrid H. Roemer maakt zaterdag 17 september voor het eerst sinds 1990 haar opwachting tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht. Ook Nachtveteraan Hans Dorrestijn betreedt deze avond het podium van het grootste poëziefestival in Nederland. Winnaar van de C. Buddingh’-prijs 2016 Marieke Rijneveld treedt voor het eerst op tijdens de Nacht van de Poëzie, net als de Vlaming Mustafa Kör. Het laatste woord is rond de klok van 03.00 aan Jonathan Griffioen die eveneens zijn debuut maakt en de Nacht afsluit.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 15 augustus 2016

Het Literatuurhuis op Lowlands!

Van 19 t/m 21 augustus stappen tienduizenden festivalgangers wederom op 'A campingflight to Lowlands'. Naast de nodige muziek, theater, cabaret et cetera is er ook literatuur, veel literatuur zelfs waaronder maar liefst twee programma's van Het Literatuurhuis: Literaire biechten en de Lucky Letters Spelshow Spectaculair!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 juli 2016

Dichtersline-up Nacht van de Poëzie voor 75% compleet!

F. Starik, Christophe Vekeman, Jan Baeke en Bart Meuleman zijn samen met Tjitske Jansen, K. Michel en Roos Rebergen toegevoegd aan het ensemble dichters voor de Nacht van de Poëzie. De jaarlijkse poëzie-estafette kent in totaal negentien dichtersoptredens die gezamenlijk een staalkaart vormen van wat de Nederlandstalige hedendaagse poëzie te bieden heeft.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 4 juli 2016

Foto's Schwob leesclubfestival!

Afgelopen zondagmiddag, 19 juni, werd de zomereditie van het Schwob leesclubfestival gehouden. Interessante gesprekken over herontdekte klassiekers zoals Arsène Lupin en De Lanterfanter vonden plaats in Bibliotheek Utrecht, café t' Hoogt en op diverse andere locaties. De foto's staan nu online op onze facebook pagina!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 21 juni 2016

Christine Otten over voorstelling De Gevangenismonologen

Op woensdag 29 juni ontdek je tijdens De Gevangenismonologen in de voormalige gevangenis Wolvenplein hoe het leven tijdens en na het uitzitten van een gevangenisstraf eruitziet. Hoe is het idee voor deze monologen ontstaan? We spraken met Christine Otten, schrijfster en bedenker van de voorstelling.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 13 juni 2016

Internationaal vermaarde dichter Marlene van Niekerk op 34ste Nacht

Een van de grootste Zuid-Afrikaanse schrijvers van dit moment, Marlene van Niekerk, maakt zaterdag 17 september haar debuut op de Nacht van de Poëzie. Ook P.C. Hooftprijswinnaar Eva Gerlach en schrijver van jeugdpoëzie Edward van de Vendel zijn toegevoegd aan de line-up. Meer namen van dichters en entr’actes volgen de komende maanden: meld je aan in het FB-evenement voor al het laatste nieuws!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 9 juni 2016