Rondleiding & Catalogus 'De Stijl Literair'

Nog geen bezoek gebracht aan de expositie “Het vergif van den nieuwen geest” - De Stijl Literair in de Universiteitsbibliotheek Utrecht? Meld u dan nu aan voor een gratis rondleiding op woensdagavond 5 juli om 20.00 uur.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 27 juni 2017

Nieuw werk van Dimitri Verhulst, Alexis de Roode en Simone Atangana Bekono op de 35ste Nacht van de Poëzie

Dimitri Verhulst, Alexis de Roode en Simone Atangana Bekono maken samen met Frank Koenegracht, Abdelkader Benali en Jan Boerstoel hun opwachting tijdens de 35ste Nacht van de Poëzie op zaterdag 16 september in TivoliVredenburg in Utrecht.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 21 juni 2017

Het Literatuurhuis op Lowlands

De afgelopen jaren stond Het Literatuurhuis met diverse literaire programma's op Lowlands festival. Dit jaar praten schrijvers over het belangrijkste taboe, dat toch verrassend vaak in boeken opduikt: poep. En de letterzetters van TUIG Tattooshop voorzien de festivalbezoekers van hun favoriete dichtregels en literatuurverwijzingen.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 21 juni 2017

Bidbook Utrecht City of Literature ingediend bij UNESCO

Burgemeester Jan van Zanen heeft namens de gemeente Utrecht de aanvraag voor Unesco City of Literature ondertekend. De bekendmaking van de nieuwe Cities of Literature wordt eind 2017 verwacht. Utrecht zou de eerste City of Literature van Nederland zijn. De toekenning van de titel ‘City of Literature’ is voor eeuwig.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 15 juni 2017

Ozan Aydogan wint jaarfinale U-Slam

‘Alles is nog mogelijk’ roept Anne Broeksma voor de laatste keer in haar rol als presentatrice van de U-slam als het massaal toegestroomde publiek de rozen in de lucht steekt om te stemmen op hun favoriet. De U-slam jaarfinale op woensdag 7 juni is spannend, intens en drukbezocht. Maar het gaat dan ook ergens om: 100 euro, de eeuwige roem en die felbegeerde tickets voor de halve finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 juni 2017

Bezoek de expositie "Het vergif van den nieuwen geest"

De Stijl bestaat 100 jaar en dat kan bijna niemand ontgaan zijn. In heel Utrecht staat De Stijl volop in de aandacht: op de Stadshuisbrug staat een enorme Rietveldstoel, vrijwel elke etalageruit is versierd in Mondriaanstijl en het Centraal Museum heeft een tentoonstelling gewijd aan Rietveld. Maar tussen al dit Stijlgeweld mist er iets: aandacht voor de literaire kant van de beweging. Beleef het in de expositie “Het vergif van den nieuwen geest” – De Stijl literair van 9 mei tot en met 7 juli in de Universiteitsbibliotheek.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 7 juni 2017

Stageplek Marketing en communicatie Nacht van de Poëzie & City of Literature

Wil je graag praktijkervaring opdoen in het literaire veld? Het Literatuurhuis is op zoek naar een stagiair(e) die onze organisatie van juli t/m september komt versterken, ter voorbereiding van o.a. de 35ste Nacht van de Poëzie en het kandidaatschap voor de titel UNESCO City of Literature. Tijdens je stage maak je kennis met alle facetten van de organisatie van literaire evenementen in een klein, gezellig team met veel ruimte voor eigen initiatief. De voorkeur gaat uit naar een kandidaat met opleiding op HBO- of WO-niveau. Het betreft een stage van 32 of 38 uur per week.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 6 juni 2017

Antjie Krog, Neeltje Maria Min, Jonathan Griffioen, Bart Moeyaert en Cees Nooteboom op jubileumeditie Nacht van de Poëzie

Nachtregel 2017 van Guillaume van der Graft: ‘Drijf een wig in de nacht en luister’

Het grootste poëziefeest van Nederland, de Nacht van de Poëzie, viert in 2017 haar 35ste jubileum. Antjie Krog, Neeltje Maria Min, Jonathan Griffioen, Bart Moeyaert en Cees Nooteboom zijn de eerste dichters die hun komst hebben bevestigd. Zij betreden op zaterdag 16 september 2017 het fameuze podium van de Grote Zaal van TivoliVredenburg in Utrecht.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 juni 2017

ILFU & CJP Schrijfwedstrijdbundel 'Niemand anders'

Schrijf een verhaal van maximaal 1500 woorden met een beroemde quote uit de literatuur als uitgangspunt. Aan die oproep voor CJP’s Grote Schrijfwedstrijd (voor iedereen tot 30 jaar) en de ILFU-schrijfwedstrijd (vanaf 30 jaar) werd massaal gehoor gegeven. Ruim 330 deelnemers gingen aan de slag en stuurden een verhaal in. Uit alle inzendingen hebben de beide jury’s in totaal 20 shortlistkandidaten geselecteerd die nu zijn gepubliceerd in de speciale verhalenbundel Niemand anders.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 17 mei 2017

C.C.S. Crone Stipendia: Gerda Blees, Tom Hofland en Patrick Pouw

Op zaterdag 13 mei heeft wethouder Kees Diepeveen van Cultuur tijdens het International Literature Festival Utrecht de C.C.S. Crone Stipendia 2017 uitgereikt aan Gerda Blees, Tom Hofland en Patrick Pouw.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 13 mei 2017