Spetterende poëzie

Het Poëziecircus presenteert: dichters in het bubbelbad.

Op zondag 15 januari, tijdens de Nieuwjaarsduik, kun je je van 14.00 uur tot 19.00 uur laten verwennen in een bubbelbad bij de Winkel van Sinkel Terwijl je geniet van een drankje en een hapje kun je je laten meevoeren door de poëzie van Nadine Ancher, Tsead Bruinja, Merijn Schipper en Froukje van der Ploeg. Ben je in een romantische of in een passionele bui? De dichters van het Poëziecircus hebben alles voor je in huis... En neem je badpak mee.

Geplaatst door Taco op 13 januari 2012

Vijfenveertig dichters eren Dirkje Kuik

Charlotte Mutsaers, Herman van Veen, Gerrit Komrij, Ingmar Heytze en 41 andere dichters lezen voor de camera uit de bundel ’45 gedichten’ waarmee Kuik in 1969 debuteerde. Hiermee brengen ze een eerbetoon aan de in 2008 overleden schrijfster en kunstenares Dirkje Kuik. De filmpjes zijn een initiatief van het Utrechtse duo Stelletje Druktemakers om steun te betuigen aan het Dirkje Kuik Museum, dat met sluiting wordt bedreigd. De opnames zijn te zien op de Facebookpagina Red Dirkje Kuik en via Youtube.com.

Geplaatst door Michaël op 5 januari 2012

Win een gesigneerde CD van Lenny Kuhr (gesloten)

Voor het festival Literaire Meesters in 2010, geheel gewijd aan Federico García Lorca, maakte zangeres Lenny Kuhr drie liederen van gedichten van Lorca. Dit najaar verschenen de nummers op haar nieuwe cd 'Liefdeslied', met daarop ook een muzikale bewerking van Jan Engelmans gedicht 'Vera Janacopoulos' ("Ambrosia wat vloeit mij aan") en een duet met Ali B. SLAU mag een gesigneerd exemplaar van de cd 'Liefdeslied' weggeven.

Geplaatst door Taco op 15 december 2011

Utrechtdichter december: Baban Kirkuki

'De vreemdeling in een nieuw land' is een belangrijk thema in Babans (1974) poëzie; niet verwonderlijk voor een dichter die gedwongen moest emigreren uit Koerdistan. Toenmalige, Iraakse dictator Saddam Hoessein wilde Babans poëzie gebruiken voor propagandistische doeleinden, maar hij verzette zich daartegen. “De gedichten werden onecht en mijn pen weigerde, ik kon geen vuile inkt op schoon papier zetten”, zegt hij daarover. De enige optie, anders dan schikken, was het land verlaten.

Geplaatst door Michaël op 12 december 2011

Crone Stipendia uitgereikt

Vanavond heeft wethouder Frits Lintmeijer van Cultuur de C.C.S. Crone stopendia, de tweejaarlijkse stimuleringsbeurzen van de gemeente Utrecht, uitgereikt aan Joost de Vries, Eva Maria Staal en Baban Kirkuki.

Geplaatst door Michaël op 6 december 2011

Utrechtdichter november: Anna Arov

Anna Arov is geboren in Rusland, groeide op in Canada en woonde daarna in Parijs, alvorens in 2000 naar Utrecht te komen. “Ik vind het moeilijk om te settelen - ik ben zo vaak van land naar land verhuisd en in een land ook nog van plek naar plek, dat verhuizen voor mij de norm geworden is.” Desalniettemin woont ze inmiddels al elf jaar in Nederland en denkt er, tegen haar oorspronkelijke verwachtingen in, zeker nog een paar jaar te blijven.

Geplaatst door Michaël op 23 november 2011

Winnaars C.C.S. Crone Stipendia bekend

Op dinsdag 6 december reikt wethouder Lintmeijer van Cultuur de tweejaarlijkse C.C.S. Crone Stipendia uit aan beloftevolle Utrechtse schrijvers. De aanmoedigingsprijzen, ingesteld door de Gemeente Utrecht, worden dit jaar toegekend aan Eva Maria Staal, Baban Kirkuki en Joost de Vries.

Geplaatst door Taco op 21 november 2011

Tip: Muziektheater met Weerberichten van Toon Tellegen

Achterna gedragen is beeldend muziektheater gebaseerd op weerberichten van Toon Tellegen. Een voorstelling waarin een absurde beeldenreeks wordt doorkruist door een zinsbegoochelend muzikaal betoog. Uit het spoor dat de muziek trekt door het veld van beelden, objecten, projecties, handelingen en personen zien we met serene vanzelfsprekendheid een verhaal ontstaan dat het midden houdt tussen detective, reisverhaal en droom.

Geplaatst door Taco op 10 november 2011

Foto's João Ubaldo Ribeiro

Het was een bijzondere avond met João Ubaldo Ribeiro, afgelopen woensdag. Vertaler Harrie Lemmens deed een act met Van Dale en wandelstok, Arthur Japin las scrabreuze passages uit het oeuvre van Ubaldo en Judith Uyterlinde haalde in haar interview een aantal mooie anekdotes en verhalen uit de oude meester tevoorschijn. Bekijk hier de foto's:

Geplaatst door Michaël op 28 oktober 2011

Win een exemplaar van 'Alle Gedichten' van Borges (gesloten)

Slau mag van uitgeverij De Bezige Bij één exemplaar van Alle Gedichten weggeven. Doe een gooi naar het juiste antwoord op de vraag en maak uw boekenkast een stuk voller. UPDATE: De prijsvraag is inmiddels gesloten. De vraag 'Hoeveel gedichten telt 'Alle Gedichten'?' is door één persoon exact juist beantwoord: het goede antwoord luidde 414. De winnaar is Ton Goes uit Utrecht.

Geplaatst door Michaël op 21 oktober 2011