Utrechtdichter van april: Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz (1982) heeft het druk. Haar debuutbundel De steen vreest mij komt in april uit en nu werkt ze aan een kinderboek en haar eerste roman, geeft ze workshops poëzie en vertaalt ze gedichten voor het aanstaande City2Cities festival. Daarnaast treedt ze nationaal en internationaal op als podiumdichter, is ze lid van het Utrechtse Dichtersgilde en poëzieband Asfaltfeeën.

Geplaatst door Michaël op 3 april 2011

Utrecht scoort hoog in onderzoek 'beste boekhandels'

NRC Handelsblad publiceerde afgelopen weekeinde een onderzoek naar de beste boekhandels van Nederland. Tot de vijftien beste boekhandels behoorden twee Utrechtse boekwinkels: Bijleveld en Selexyz Broese. In de top 50 staan in totaal vijf winkels uit de provincie Utrecht.

Geplaatst door Michaël op 24 maart 2011

Wacht op Mij met Stof - Liu Xiaobo

Op 20 maart is in 35 landen het gedicht "Wacht op Mij met Stof" van de Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo voorgelezen. Hiermee wordt gevraagd om zijn vrijlating. De wereldwijde voorleessessie werd georganiseerd door het internationaal literatuurfestival Worldwide Reading in Berlijn. In Nederland werkten o.a. het Poëziecircus, SLAU, PEN Nederland, het Utrechts Dichtersgilde en Amnesty International aan de voorleessessie mee. Hieronder vindt u het gedicht, dat Liu Xiaobo in de gevangenis schreef voor zijn vrouw die onder huisarrest staat.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 20 maart 2011

Weergaloze freefunk en spoken word: Anthony Joseph & The Spasm Band

De in Trinidad geboren dichter/zanger Anthony Joseph wordt beschouwd als een van Engelands meest verrassende stemmen. Hij is de auteur van verschillen poezie-uitgaven en geeft literatuurles aan de Universiteit van Londen. Op vrijdag 18 maart geeft hij in RASA een spoken word concert.

Geplaatst door Michaël op 14 maart 2011

Utrechtdichter van maart: Onno Kosters

Dichter, schrijver en vertaler Onno Kosters (1962) zoekt in zijn gedichten naar het tegendraadse en uitzonderlijke; de bloem in de sneeuw of de eenling die zich staande houdt in de massa. Ook zijn gedicht De contra-arm (Slow motion), over Utrechtse keeper Frans de Munck, speelt met dit thema. “De contra-arm verwijst naar een keeper die zijn lichaam draait en linkerarm gebruikt om de rechterhoek te verdedigen. Dat tegen-intuïtieve trekt me en past ook goed bij Frans de Munck.”

Geplaatst door Michaël op 1 maart 2011

Utrechtdichter van de maand: Simon Mulder

Als je Simon Mulder (1986), dichter en voordrachtskunstenaar, onberispelijk gekleed ziet in driedelig pak en hoed, worden herinneringen opgeroepen aan een tijd waarin de wereld duidelijker was en de omgangsregels scherper omlijnd. Ook Mulders poëzie herinnert hieraan: "In de moderne kunst en maatschappij zijn we versplinterd geraakt en alle richting kwijt. Ik probeer in mijn poëzie deze versplintering te helen en terug te keren naar de menselijke maat."

Geplaatst door Michaël op 4 februari 2011

Uitreiking C.C.S. Croneprijs

Woensdag 2 februari is de C.C.S. Crone Prijs 2010 uitgereikt aan de nabestaanden van Willem Barnard (pseud: Guillaume van der Graft). In een avondvullend programma werd de prijs door burgemeester Wolfsen overhandigd aan Benno Barnard, zoon van de in november overleden auteur. In optredens en voordrachten van wethouder Wolfsen, Wilbert Smulders, muzikanten Kees Wennekendonk, Lieuwe de Jong en Sander Artz en het Utrechts Dichtersgilde werd Barnard herdacht. Barnards portret, gemaakt door Kees Wennekendonk, hangt de komende jaren aan de 'wall of fame' in het Stadhuis. Bekijk hier een foto-impressie van de uitreiking:

Geplaatst door Michaël op 3 februari 2011

Schrijf een verhaal voor het goede doel!

Books 4 Life Utrecht (de tweedehands boekwinkel voor het goede doel) schrijft een verhalenwedstrijd uit! Het winnende verhaal zal tijdens de Nationale Boekenweek van 16 tot 26 maart cadeau worden gedaan in de vorm van een klein boekje aan iedereen die een boek koopt bij Books 4 Life Utrecht.

Geplaatst door Michaël op 1 februari 2011

Het Stadhuis gevuld met Poëzie

Op donderdagavond 27 januari, Gedichtendag, legde de poëzie beslag op het stadhuis van Utrecht. In een uitverkocht Huis van de Poëzie kozen zevenhonderd liefhebbers hun favorieten uit de ruim vijftig aanwezige dichters. De gastheer van de avond, burgemeester Aleid Wolfsen, opende met een gedicht waarmee hij symbolisch het woord overdroeg aan de poëzie. De eerste Dichter des Vaderlands, tevens Huismeester van de poëzie, Gerrit Komrij nam ze gretig in ontvangst.

Geplaatst door Michaël op 29 januari 2011

Filmpje Huis van de Poëzie 2011

Geplaatst door Michaël op 28 januari 2011