Utrechtse schrijver Roelf Bolt overleden

Afgelopen zaterdag, 29 september, is in zijn woonplaats Utrecht geheel onverwacht de schrijver Roelf Bolt (1970) overleden. Dat heeft zijn uitgever laten weten. De doodsoorzaak is nog niet bekend. "Querido treurt om de dood van Roelf Bolt, die nog duizend originele plannen had voor evenzoveel opmerkelijke boeken."

Geplaatst door Michaël op 5 oktober 2012

Boekverfilming Grossman opent Nederlands Film Festival

David Grossman is voor de tweede keer deze maand in Utrecht. Recent ging hij met Abdelkader Benali in gesprek bij het Literatuurhuis. Op 26 september woont Grossman de premiere bij van de verfilming van zijn boek Nono, Het Zigzagkind voor iedereen die zich wel eens afvraagt: wat is dat eigenlijk? Volwassen worden.

Bekijk hier de trailer van de film. Met o.a. Isabella Rossellini en Fedja van Huêt

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 25 september 2012

David Grossman in Utrecht: 'het dichtste bij stilte.'

Het najaarsprogramma van de SLAU (vanaf januari 2013 samen met het Poëziecircus, Nacht van de Poëzie en City2Cities het Literatuurhuis) is afgelopen maandag 10 september van start gegaan in Theater Kikker. De bekende Israëlische schrijver David Grossman werd daar een uur lang voor een nagenoeg uitverkochte zaal geïnterviewd door de Nederlandse auteur Abdelkader Benali.

Door: Alain Balistreri

Geplaatst door Michaël op 11 september 2012

Voorproefjes op het Utrecht Uitfeest

Terwijl in Amsterdam het boekenseizoen werd geopend tijdens Manuscripta hield Utrecht haar eigen boekenfeest als onderdeel van het Utrechts Uitfeest. De jaarlijkse aftrap van het culturele seizoen in Utrecht werd door het Literatuurhuis gevierd met voorproefjes van de literaire najaarsprogramma's, zoals het festival Literaire Meesters: Slauerhoff in november.

Door: Anouk Prins

Geplaatst door Michaël op 6 september 2012

Programma Slauerhoff festival bekend en start kaartverkoop: 15 september

Het programma van het Slauerhoff festival is vanaf 15 september te raadplegen. Er wordt druk gewerkt aan de laatste toevoegingen op het programma. De kaartverkoop verloopt uitsluitend via de verkoopkanalen van het festival (deze website en diverse verkooppunten in Utrecht). Er vindt geen verkoop van kaarten plaats bij de afzonderlijke locaties zoals RASA.

Geplaatst door Michaël op 5 september 2012

Rutger Kopland overleden

Op 11 juli jl. is dichter, schrijver en psychiater Rutger Kopland op 77-jarige leeftijd overleden. De medewerkers en het bestuur van Het Literatuurhuis betreuren het heengaan van een groot dichter en wensen de familie sterkte bij het dragen van dit verlies.

Geplaatst door Taco op 16 juli 2012

Gerrit Komrij overleden

Op 5 juli jl. is Gerrit Komrij overleden. Bestuursleden, medewerkers, vrijwilligers, schrijvers en dichters van en rond Het Literatuurhuis verliezen in hem een bevlogen en scherpzinnig schrijver en performer en een grote vriend. Gerrit en Charles kwam al jaren graag in Utrecht. Ze hadden hier diverse vrienden bij wie ze logeerden, met wie ze de kroegen onveilig maakten en bijna altijd was er wel een voordrachtsavond of festival waar Gerrit even kwam kijken of lezen. Hoewel hij voor praktisch elke dichter of lezer een wegwijzer, een gids of zelfs een idool is geweest, was Gerrit nooit te beroerd om pretentieloos naar de probeersels van jonge dichters te luisteren. Sterker nog: hij omringde zich het liefst met jonge hemelbestormers. Zodra Gerrit en Charles in Utrecht waren werd er op de tamtam geslagen en verzamelde zich een vrolijke schrijvende menigte in café Van Wegen. We wensen Charles heel veel sterkte bij dit onnoemelijk grote verlies en we zullen Gerrit ontzettend missen.

Geplaatst door Michaël op 6 juli 2012

De Letters van Utrecht

Afgelopen zaterdag (2 juni) heeft burgemeester Wolfsen de eerste 648 stenen van het De Letters van Utrecht onthuld. Met het project De Letters van Utrecht ontstaat een gedicht van het Utrechts Dichtersgilde in de stenen van de straten in het centrum van Utrecht. Eén karakter per steen, één steen per week. Iedere zaterdag houwt een steenhouwer rond 13.00 uur ter plekke de volgende letter. In maanden ontstaan woorden, met de jaren zinnen. Als Utrechters dit eeuwen blijven doen schrijven zij met de lijn van zinnen weer letters in de plattegrond van de veranderende stad.

Geplaatst door Taco op 4 juni 2012

Graf Jacques Perk gerestaureerd

"Ik heb het nog even nagevraagd op de redactie, maar niemand weet meer wie Jacques Perk was." Zo reageerde het NOS Journaal toen iemand van het Prins Bernhard Cultuurfonds aandacht vroeg voor de restauratie van het graf van de jong gestorven dichter Jacques Perk (1859-1881). Het cultuurfonds richtte samen met de Koninklijke Boekverkopersbond het fonds Perzik van Onsterfelijkheid op; een 'fonds op naam', genoemd naar de roman van Jan Wolkers met als doel Nederlandse schrijversgraven te restaureren en in stand te houden.

Geplaatst door Michaël op 1 juni 2012