Uitreiking C.C.S. Croneprijs

Woensdag 2 februari is de C.C.S. Crone Prijs 2010 uitgereikt aan de nabestaanden van Willem Barnard (pseud: Guillaume van der Graft). In een avondvullend programma werd de prijs door burgemeester Wolfsen overhandigd aan Benno Barnard, zoon van de in november overleden auteur. In optredens en voordrachten van wethouder Wolfsen, Wilbert Smulders, muzikanten Kees Wennekendonk, Lieuwe de Jong en Sander Artz en het Utrechts Dichtersgilde werd Barnard herdacht. Barnards portret, gemaakt door Kees Wennekendonk, hangt de komende jaren aan de 'wall of fame' in het Stadhuis. Bekijk hier een foto-impressie van de uitreiking:

Geplaatst door Michaël op 3 februari 2011

Schrijf een verhaal voor het goede doel!

Books 4 Life Utrecht (de tweedehands boekwinkel voor het goede doel) schrijft een verhalenwedstrijd uit! Het winnende verhaal zal tijdens de Nationale Boekenweek van 16 tot 26 maart cadeau worden gedaan in de vorm van een klein boekje aan iedereen die een boek koopt bij Books 4 Life Utrecht.

Geplaatst door Michaël op 1 februari 2011

Het Stadhuis gevuld met Poëzie

Op donderdagavond 27 januari, Gedichtendag, legde de poëzie beslag op het stadhuis van Utrecht. In een uitverkocht Huis van de Poëzie kozen zevenhonderd liefhebbers hun favorieten uit de ruim vijftig aanwezige dichters. De gastheer van de avond, burgemeester Aleid Wolfsen, opende met een gedicht waarmee hij symbolisch het woord overdroeg aan de poëzie. De eerste Dichter des Vaderlands, tevens Huismeester van de poëzie, Gerrit Komrij nam ze gretig in ontvangst.

Geplaatst door Michaël op 29 januari 2011

Filmpje Huis van de Poëzie 2011

Geplaatst door Michaël op 28 januari 2011

Huis van de poëzie uitverkocht

Slecht nieuws voor wie nog geen kaartje heeft weten te bemachtigen: Het (Stad)Huis van de Poëzie is uitverkocht! De voorverkoop is vanaf dit moment gesloten. Het is niet meer mogelijk kaarten te reserveren. U kunt het vanavond eventueel nog proberen aan de deur: er zijn dan nog enkele kaarten verkrijgbaar. Kijk voor het programma en andere info op: www.huisvandepoezie.nl

Geplaatst door Michaël op 27 januari 2011

Uitreiking VSB en Turing prijzen Utrechts feestje

Vanavond werden zowel de winnaars van de prestigieuze VSB Poëzieprijs als de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd bekend gemaakt. De VSB Poëzieprijs werd dit jaar uitgereikt in het Utrechtse stadhuis, aan de vooravond van het jaarlijkse Huis van de Poëzie. Armando kreeg het geldbedrag van 25.000 euro en het glaskunstwerk van Maria Roosen voor zijn bundel Gedichten 2009.

Geplaatst door Michaël op 26 januari 2011

Writers Unlimited 2010: Nobele individuen

Waarom schrijft een schrijver een boek? Deze vraag legt het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival 2011 in Den Haag voor aan Tim Parks, die hiermee het jaarlijkse festival op 20 januari jl. opende. Tim Parks geeft zijn visie op wereldliteratuur, maar dan literatuur in de zin van wat over de hele wereld verkoopt. Er is ook literatuur over de wereld, zo blijkt uit het pannel dat Writers Unlimited uitgenodigd heeft aan te schuiven.

Geplaatst door Michaël op 22 januari 2011

Van Der Graft krijgt Croneprijs

De C.C.S. Croneprijs 2010, de literatuurprijs van de stad Utrecht, wordt dit jaar postuum toegekend aan dichter Guillaume van der Graft, pseudoniem van Willem Barnard (1920-2010). Dat maakte het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht vandaag bekend. Volgens de jury bezet Van Der Grafts poëzie een geheel eigen plaats in de naoorlogse Nederlandse literatuur. De jury nomineerde Van Der Graft toen de auteur nog in leven was. Hij overleed op 21 november jl.

Geplaatst door Michaël op 12 januari 2011

I.M. Willem Barnard (Guillaume van der Graft)

Dichter, schrijver en theoloog Willem Barnard is zondagmorgen op 90-jarige leeftijd in Utrecht overleden. Hij publiceerde sinds de Tweede Wereldoorlog tientallen dichtbundels onder de nom de plume Guillaume van der Graft.

Geplaatst door Michaël op 21 november 2010

Cursus Poëzie Lezen door Ingmar Heytze

Veel dank voor uw interesse in de cursus Poëzie Schrijven door dichter Ingmar Heytze. Wat is poëzie? Wat is goede poëzie, en hoe herken je die? En hoe leer je om je eigen werk en het werk van anderen te verbeteren? Gedurende acht maandagavonden (4 april t/m 30 mei, 16 mei uitgezonderd) krijgt u antwoord op deze en andere vragen omtrent het schrijven van gedichten. De kosten voor de cursus bedragen 375 euro.
 

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 12 februari 2004