Debuutroman van Hans Schellekens

Morgen wordt de debuutroman van voormalig SLAU-redactielid Hans Schellekens, 'De Cursus', gepresenteerd. De roman is uitgegeven bij Querido.

Geplaatst door Michaël op 8 juni 2011

Nieuw literair tijdschrift: Terras

Op vrijdag 17 juni om 17:30 uur wordt tijdens het 42ste Poetry International Festival in Rotterdam de nieuwe website en het nieuwe literaire tijdschrift Terras ten doop gehouden. Terras is niet toevallig een anagram van Raster. Terras wil recht doen aan de kwaliteit die Raster zijn gehele bestaan heeft gebracht, zonder de pretentie haar te overtroeven. Terras komt na Raster en biedt in die traditie een nieuwe literaire plek met een nieuw literair uitzicht.

Geplaatst door Michaël op 7 juni 2011

Stem op Laura voor 'Kei van Utrecht 2011'!

SMS "Kei 2" naar 1008
Laura Stassen is in de race voor de wedstrijd 'Kei van Utrecht 2011'. De Kei van Utrecht wordt jaarlijks uitgereikt op initiatief van de provincie Utrecht aan mensen die belangeloos meewerken aan een provincie die cultureel zeer actief is. Laura werkt geregeld als vrijwilliger mee aan activiteiten van SLAU, zoals het Huis van de Poëzie en City2Cities. Zonder hulp van vrijwilligers zoals Laura zijn we nergens! Onze dankbaarheid kunnen we gemakkelijk tonen door op Laura te stemmen in de wedstrijd.

Geplaatst door Michaël op 3 juni 2011

Utrechtdichter van juni: Nadine Ancher

Op de vraag waarom Utrechtgedichten belangrijk zijn, antwoordt Nadine Eugenie Ancher (1974) dat ze dienen om Utrecht op de literaire kaart te zetten. “De Utrechtgedichten slaan een brug, voor ik mijn anker weer eens licht. Ze lacht. “Mijn relatie met Utrecht is immers tegenstrijdig. Wellicht omdat ik nooit echt geworteld ben in deze stad. Ik ben elders geboren en mijn familie woont niet in Nederland. Bovendien heb ik veel gereisd, dan treden sporen van vervreemding op. Mijn gedichten zijn een sterk tegengif, een rappe remedie voor die extra portie eenzaamheid.”

Geplaatst door Michaël op 1 juni 2011

Tip: Poëtische voorstelling op festival aan de werf

GISELE VIENNE's THIS IS HOW YOU WILL DISAPPEAR

In een levensecht reusachtig bomendecor, met mistsculpturen en echte roofvogels, gaan drie figuren de confrontatie aan. Met elkaar, met het bos, maar ook met begrippen als schoonheid, harmonie, verval en dood. Op een David Lynchachtige manier voert Gisele Vienne je mee, dieper het bos in…

Geplaatst door Michaël op 22 mei 2011

Utrechtdichter van mei: Fred Penninga

Toen Fred Penninga (1945) gevraagd werd het Utrecht Gedicht te schrijven, putte hij inspiratie uit de driehonderd stadsgedichten die hij sinds 2005 voor het Utrechts Stadsblad geschreven heeft. Het resulterende gedicht, Spoor van bezieling, ziet hij als een soort 'samenvatting' van zijn stadsgedichten. “Spoor van Bezieling gaat niet alleen over Utrecht, maar ook over mijzelf. Bovendien is het gedicht een goed voorbeeld van mijn poëzie, je vindt er alle elementen van mijn gedichten in terug.”

Geplaatst door Michaël op 3 mei 2011

City2Cities afgesloten

De allereerste editie van City2Cities is voorbij. Op 9 april openden we met ‘De Straat van de Literatuur’, die de hele Lange Nieuwstraat omtoverde tot letterenstraat. Sindsdien hebben we vele internationaal gerenommeerde schrijvers mogen verwelkomen in de sfeervolle Spiegeltent. Enkele van de hoogtepunten: het gesprek tussen Anna Enquist & Håkan Nesser, August Strindbergs Inferno, de Belle van Zuylenlezing van Michel Faber, iPoetry Live met de Young Poets Society, de Thrillernight met o.a. Jens Lapidus, het Really Terrible Orchestra en de ontmoeting tussen Lars Gustafsson & Bernlef.

Geplaatst door Michaël op 22 april 2011

Utrechtdichter van april: Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz (1982) heeft het druk. Haar debuutbundel De steen vreest mij komt in april uit en nu werkt ze aan een kinderboek en haar eerste roman, geeft ze workshops poëzie en vertaalt ze gedichten voor het aanstaande City2Cities festival. Daarnaast treedt ze nationaal en internationaal op als podiumdichter, is ze lid van het Utrechtse Dichtersgilde en poëzieband Asfaltfeeën.

Geplaatst door Michaël op 3 april 2011

Utrecht scoort hoog in onderzoek 'beste boekhandels'

NRC Handelsblad publiceerde afgelopen weekeinde een onderzoek naar de beste boekhandels van Nederland. Tot de vijftien beste boekhandels behoorden twee Utrechtse boekwinkels: Bijleveld en Selexyz Broese. In de top 50 staan in totaal vijf winkels uit de provincie Utrecht.

Geplaatst door Michaël op 24 maart 2011

Wacht op Mij met Stof - Liu Xiaobo

Op 20 maart is in 35 landen het gedicht "Wacht op Mij met Stof" van de Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo voorgelezen. Hiermee wordt gevraagd om zijn vrijlating. De wereldwijde voorleessessie werd georganiseerd door het internationaal literatuurfestival Worldwide Reading in Berlijn. In Nederland werkten o.a. het Poëziecircus, SLAU, PEN Nederland, het Utrechts Dichtersgilde en Amnesty International aan de voorleessessie mee. Hieronder vindt u het gedicht, dat Liu Xiaobo in de gevangenis schreef voor zijn vrouw die onder huisarrest staat.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 20 maart 2011