Dries van Agt In De Houten Broek

Aanstaande zondag spreekt oud-premier Dries van Agt In de Houten Broek een sermoen uit met de titel: Guirlande van vrede en de lessen die we daaruit kunnen trekken... Met deze titel verwijst van Agt naar de Vrede van Utrecht die dit jaar in een uitgebreid cultureel programma herdacht wordt. Van Agts redevoering is te beluisteren in de Geertekerk op zondag 27 januari. De toegang is gratis.

Geplaatst door Michaël op 22 januari 2013

Turing Victim Fundraising Event

Een benefiet voor de slachtoffers van de Turing poëziewedstrijd. Met afgewezen gedichten van onder andere de dichters Willem Thies, Nicole Teunissen, Alexis de Roode, Froukje van der Ploeg, Pim te Bokkel, Hanz Mirck, Floor Buschenhenke en Peter Knipmeijer (die in 2010 de 2e prijs won).

Geplaatst door Michaël op 21 januari 2013

De 31e Nacht van de Poëzie vindt plaats in Media Plaza

De 31e Nacht van de Poëzie, de hoogmis voor de Nederlandse Poëzie, vindt dit jaar plaats in de futuristische ruimtes van Media Plaza in de Jaarbeurs. Het hoofdpodium staat in Polar; een indrukwekkende, spierwitte zaal, voor deze gelegenheid omgedoopt tot Totaal Witte Kamer naar Kouwenaar. Hier treden een nacht lang dichters als Tom Lanoye, Leonard Nolens, Tomas Lieske en Charlotte Mutsaers voor u op. Maar er is meer: geniet van de muzikale optredens van Toon Tellegen en Corrie van Binsbergen en Tjitske Jansen met Jasper Le Clercq in het kleurrijke regenboogauditorium, volg een poëziecollege in de collegezaal en ontdek digitale poëzie in een van de multimediazalen.

Geplaatst door Taco op 15 januari 2013

Renate Dorrestein te gast bij Anafora in het Maximapark

Op 17 januari is Renate Dorrestein te gast bij het schrijversdiner in parkrestaurant Anafora. Dorrestein viert in 2013 haar dertigjarig schrijversjubileum en is mede daarom de eerste gast van het maandelijkse Schrijversdiner, dat iedere derde donderdag van de maand wordt georganiseerd door Anafora in het Utrechtse Maximapark.

Geplaatst door Michaël op 14 januari 2013

Dichtersgilde in Museum Oud-Amelisweerd op Gedichtendag

Op Gedichtendag 2013 (31 januari) presenteert het Utrechts Dichtersgilde het boek Het Utrechts Dichtersgilde gaat dwars door de stad. In Museum Oud-Amelisweerd (MOA) treden diverse Gildeleden onder wie Chrétien Breukers, Onno Kosters en Ingmar Heytze op door het hele landhuis. Een unieke kans om de historische buitenplaats tijdens de verbouwing tot Museum Oud-Amelisweerd te bezichtigen en te luisteren naar poëzie. Tijdens de eerste Gedichtenweek worden maar liefst 2500 exemplaren van Het Utrechts Dichtersgilde gaat dwars door de stad weggegeven in de boekhandels van Utrecht.

31 januari 2013, 15:00-17:00 uur, Museum Oud-Amelisweerd, Koningslaan 9, Bunnik. Organisatie: Het Utrechts Dichtersgilde i.s.m. MOA

Geplaatst door Michaël op 11 januari 2013

Het Literatuurhuis zoekt medewerkers

Vanaf 1 januari vormen SLAU, Het Poëziecircus, De Nacht van de Poëzie en City2Cities samen Het Literatuurhuis; een organisatie voor literaire evenementen. We zoeken voor het bureau diverse productie- en publiciteitsmedewerkers.

Geplaatst door Michaël op 28 december 2012

Laura van der Haar winnaar NK Poetry Slam

Laura van der Haar uit Amsterdam heeft vrijdagavond 14 december in Utrecht het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2012 gewonnen. In muziekpaleis Rasa streden acht dichters om de landstitel. Het NK Poetry Slam werd dit jaar voor de elfde maal gehouden.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 15 december 2012

C.C.S. Crone Prijs 2012 voor Stephan Enter

De C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht, wordt dit jaar toegekend aan schrijver Stephan Enter (1968). Dat maakte het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht vandaag bekend. Volgens de jury is Enter de schrijver van een oeuvre van zeer hoge kwaliteit.

Geplaatst door Michaël op 11 december 2012

Trailer Henriëtte Roland Holst

Maandag 9 december in 't Hoogt: de documentaire Droom en Daad over Henriëtte Roland Holst, in aanwezigheid van de regisseur Annette Apon. Bekijk hier de trailer:
Kaarten te reserveren via 't Hoogt: klik hier.

Geplaatst door Michaël op 9 december 2012

J. Bernlef overleden

In de middag van 29 oktober is dichter, schrijver, vertaler J. Bernlef overleden. Hij werd 75 jaar. Het Literatuurhuis heeft Bernlef diverse malen mogen ontvangen en altijd op zijn onvoorwaardelijke medewerking mogen rekenen. We herinneren ons o.a. een mooi optreden in de literaire nachtclub iPoetry Live in 2010, waarbij hij nota bene na zijn optreden een toegift gaf. Hij maakte zo'n indruk dat het publiek hem met groot applaus terug het podium op trok. Dat gebeurt zelden, zo bekende hij later.

Geplaatst door Michaël op 29 oktober 2012