Foto's João Ubaldo Ribeiro

Het was een bijzondere avond met João Ubaldo Ribeiro, afgelopen woensdag. Vertaler Harrie Lemmens deed een act met Van Dale en wandelstok, Arthur Japin las scrabreuze passages uit het oeuvre van Ubaldo en Judith Uyterlinde haalde in haar interview een aantal mooie anekdotes en verhalen uit de oude meester tevoorschijn. Bekijk hier de foto's:

Geplaatst door Michaël op 28 oktober 2011

Win een exemplaar van 'Alle Gedichten' van Borges (gesloten)

Slau mag van uitgeverij De Bezige Bij één exemplaar van Alle Gedichten weggeven. Doe een gooi naar het juiste antwoord op de vraag en maak uw boekenkast een stuk voller. UPDATE: De prijsvraag is inmiddels gesloten. De vraag 'Hoeveel gedichten telt 'Alle Gedichten'?' is door één persoon exact juist beantwoord: het goede antwoord luidde 414. De winnaar is Ton Goes uit Utrecht.

Geplaatst door Michaël op 21 oktober 2011

Utrechtdichter oktober: Alexis de Roode

Alexis de Roode (1970) is zich bewust van het leven dat in momentopnames voorbij trekt. Dit komt niet alleen tot uiting in zijn poëzie, maar ook in gesprekken met de dichter. Vraag hem naar zijn favoriete plekjes in Utrecht en hij noemt niet alleen locaties, maar ook momenten in de tijd: “theater De Kikker waar ik mijn eerste bundel presenteerde”, of “het draaiorgel in Museum Speelklok dat tijdens Halloween de Danse Macabre speelde.”

Geplaatst door Michaël op 10 oktober 2011

Tweede Geen Daden Maar Woorden Festival in Utrecht!

Zaterdag 22 oktober 2011 wordt publiek in Theater Kikker getrakteerd op festivalpodia vol literaire grootheden, jong schrijftalent, swingende performances, intiem theater en film. Geen Daden Maar Woorden Festival zet de hedendaagse letteren in het zonnetje met voorstellingen die elk genre te buiten gaan. Zo is er voordracht op muziek, horror op toneel en rap met poëzie. Het festival wordt afgesloten met een swingende afterparty door Pim Pam Pettes DJ’ettes.

Geplaatst door Michaël op 9 oktober 2011

Jury C.C.S. Crone Stipendia 2011 bekend

In december reikt de Gemeente Utrecht voor de vierde maal de C.C.S. Crone Stipendia uit. De stipendia worden toegekend aan beloftevolle debutanten of auteurs die ten hoogste twee boeken hebben gepubliceerd. Er worden maximaal drie stipendia uitgereikt, van elk 2.500 euro groot. Beginnende auteurs worden aangemoedigd hun werk vóór 1 oktober a.s. voor te leggen aan de jury. De jury bestaat dit jaar uit Wilbert Smulders (neerlandicus UU), Miriam Rasch (Programmamaker Studium Generale) en Benno Barnard (auteur).

Geplaatst door Michaël op 8 september 2011

Laurent Binet, Andrea Bajani en Hans Aarsman bij SLAU op het Uitfeest

Op het Utrecht Uitfeest start SLAU het nieuwe literaire jaar met optredens van diverse toonaangevende auteurs. In het Utrechts Archief ontvangt schrijver Hans Schellekens de Italiaanse auteur Andrea Bajani, Volkskrant-fotojournalist Hans Aarsman en Prix Goncourt-winnaar Laurent Binet. De optredens zijn gratis toegankelijk. Voor elke bezoeker is er bovendien een exemplaar van het Utrechtgedicht van de maand september, geschreven door dichter Merijn Schipper.

Geplaatst door Michaël op 25 augustus 2011

Arbeiderspers verhuist naar Utrecht

De uitgeverijen De Arbeiderspers en A.W. Bruna zullen per 1 januari 2012 fuseren. De uitgevers van o.m. Stieg Larsson, John Grisham en Suzanne Vermeer (Bruna) en Joost Zwagerman, Paulo Coelho en Abdelkader Benali (Arbeiderspers) waren al langer allebei onderdeel van het concern WPG Uitgevers. Met de fusie verhuist De Arbeiderspers naar Utrecht.

Geplaatst door Michaël op 1 juli 2011

Debuutroman van Hans Schellekens

Morgen wordt de debuutroman van voormalig SLAU-redactielid Hans Schellekens, 'De Cursus', gepresenteerd. De roman is uitgegeven bij Querido.

Geplaatst door Michaël op 8 juni 2011

Nieuw literair tijdschrift: Terras

Op vrijdag 17 juni om 17:30 uur wordt tijdens het 42ste Poetry International Festival in Rotterdam de nieuwe website en het nieuwe literaire tijdschrift Terras ten doop gehouden. Terras is niet toevallig een anagram van Raster. Terras wil recht doen aan de kwaliteit die Raster zijn gehele bestaan heeft gebracht, zonder de pretentie haar te overtroeven. Terras komt na Raster en biedt in die traditie een nieuwe literaire plek met een nieuw literair uitzicht.

Geplaatst door Michaël op 7 juni 2011

Stem op Laura voor 'Kei van Utrecht 2011'!

SMS "Kei 2" naar 1008
Laura Stassen is in de race voor de wedstrijd 'Kei van Utrecht 2011'. De Kei van Utrecht wordt jaarlijks uitgereikt op initiatief van de provincie Utrecht aan mensen die belangeloos meewerken aan een provincie die cultureel zeer actief is. Laura werkt geregeld als vrijwilliger mee aan activiteiten van SLAU, zoals het Huis van de Poëzie en City2Cities. Zonder hulp van vrijwilligers zoals Laura zijn we nergens! Onze dankbaarheid kunnen we gemakkelijk tonen door op Laura te stemmen in de wedstrijd.

Geplaatst door Michaël op 3 juni 2011