Utrechtdichter van februari: Daniël Vis

Het beste gedicht nét buiten bereik

Daniel Vis (1988) is een aanstormend talent van de Nederlandse poëzie: in 2009 bracht hij zijn poëzie voor het eerst ten gehore aan publiek en slecht één jaar later, in 2010, stond hij al naast Gerrit Komrij op het podium bij iPoetry Live. Vis beschouwt zijn optreden bij iPoetry Live nog steeds als een hoogtepunt, maar daar is het niet bij gebleven. In 2011 stond hij in de finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam en trad op tijdens De Nacht van de Poëzie. In 2012 was hij te gast in het Huis van de Poëzie. “Tijdens een goed optreden gebeurt iets tussen mij en het publiek, is er een soort synergie, waardoor ieder optreden een nieuw hoogtepunt wordt”, zegt Vis.

Geplaatst door Michaël op 16 februari 2012

Utrechtdichter van januari: Wim Brands

Voetstappen in de Vogelenbuurt

Wim Brands (1959) is een drukbezet man: hij werkt als presentator bij het tv-programma 'Boeken' en het radioprogramma 'Brands met Boeken' (beiden uitgezonden door de VPRO), heeft plannen voor verscheidene korte films en heeft verschillende dichtbundels uitgebracht. Naar de meeste maatstaven is Brands zelfs een uitzonderlijk succesvol man; de schrijver, journalist en presentator zelf blijft daar echter laconiek onder. “Ik wilde van boeken mijn vak maken – het nadenken over, schrijven over en schrijven van boeken – en tegelijk mijn vrijheid behouden. Dat heeft zich op deze manier geuit.” Hij klinkt nuchter en bescheiden, maar achter deze praktische invulling gaat wel degelijk een roeping schuil.

Geplaatst door Michaël op 27 januari 2012

Spetterende poëzie

Het Poëziecircus presenteert: dichters in het bubbelbad.

Op zondag 15 januari, tijdens de Nieuwjaarsduik, kun je je van 14.00 uur tot 19.00 uur laten verwennen in een bubbelbad bij de Winkel van Sinkel Terwijl je geniet van een drankje en een hapje kun je je laten meevoeren door de poëzie van Nadine Ancher, Tsead Bruinja, Merijn Schipper en Froukje van der Ploeg. Ben je in een romantische of in een passionele bui? De dichters van het Poëziecircus hebben alles voor je in huis... En neem je badpak mee.

Geplaatst door Taco op 13 januari 2012

Vijfenveertig dichters eren Dirkje Kuik

Charlotte Mutsaers, Herman van Veen, Gerrit Komrij, Ingmar Heytze en 41 andere dichters lezen voor de camera uit de bundel ’45 gedichten’ waarmee Kuik in 1969 debuteerde. Hiermee brengen ze een eerbetoon aan de in 2008 overleden schrijfster en kunstenares Dirkje Kuik. De filmpjes zijn een initiatief van het Utrechtse duo Stelletje Druktemakers om steun te betuigen aan het Dirkje Kuik Museum, dat met sluiting wordt bedreigd. De opnames zijn te zien op de Facebookpagina Red Dirkje Kuik en via Youtube.com.

Geplaatst door Michaël op 5 januari 2012

Win een gesigneerde CD van Lenny Kuhr (gesloten)

Voor het festival Literaire Meesters in 2010, geheel gewijd aan Federico García Lorca, maakte zangeres Lenny Kuhr drie liederen van gedichten van Lorca. Dit najaar verschenen de nummers op haar nieuwe cd 'Liefdeslied', met daarop ook een muzikale bewerking van Jan Engelmans gedicht 'Vera Janacopoulos' ("Ambrosia wat vloeit mij aan") en een duet met Ali B. SLAU mag een gesigneerd exemplaar van de cd 'Liefdeslied' weggeven.

Geplaatst door Taco op 15 december 2011

Utrechtdichter december: Baban Kirkuki

'De vreemdeling in een nieuw land' is een belangrijk thema in Babans (1974) poëzie; niet verwonderlijk voor een dichter die gedwongen moest emigreren uit Koerdistan. Toenmalige, Iraakse dictator Saddam Hoessein wilde Babans poëzie gebruiken voor propagandistische doeleinden, maar hij verzette zich daartegen. “De gedichten werden onecht en mijn pen weigerde, ik kon geen vuile inkt op schoon papier zetten”, zegt hij daarover. De enige optie, anders dan schikken, was het land verlaten.

Geplaatst door Michaël op 12 december 2011

Crone Stipendia uitgereikt

Vanavond heeft wethouder Frits Lintmeijer van Cultuur de C.C.S. Crone stopendia, de tweejaarlijkse stimuleringsbeurzen van de gemeente Utrecht, uitgereikt aan Joost de Vries, Eva Maria Staal en Baban Kirkuki.

Geplaatst door Michaël op 6 december 2011

Utrechtdichter november: Anna Arov

Anna Arov is geboren in Rusland, groeide op in Canada en woonde daarna in Parijs, alvorens in 2000 naar Utrecht te komen. “Ik vind het moeilijk om te settelen - ik ben zo vaak van land naar land verhuisd en in een land ook nog van plek naar plek, dat verhuizen voor mij de norm geworden is.” Desalniettemin woont ze inmiddels al elf jaar in Nederland en denkt er, tegen haar oorspronkelijke verwachtingen in, zeker nog een paar jaar te blijven.

Geplaatst door Michaël op 23 november 2011

Winnaars C.C.S. Crone Stipendia bekend

Op dinsdag 6 december reikt wethouder Lintmeijer van Cultuur de tweejaarlijkse C.C.S. Crone Stipendia uit aan beloftevolle Utrechtse schrijvers. De aanmoedigingsprijzen, ingesteld door de Gemeente Utrecht, worden dit jaar toegekend aan Eva Maria Staal, Baban Kirkuki en Joost de Vries.

Geplaatst door Taco op 21 november 2011

Tip: Muziektheater met Weerberichten van Toon Tellegen

Achterna gedragen is beeldend muziektheater gebaseerd op weerberichten van Toon Tellegen. Een voorstelling waarin een absurde beeldenreeks wordt doorkruist door een zinsbegoochelend muzikaal betoog. Uit het spoor dat de muziek trekt door het veld van beelden, objecten, projecties, handelingen en personen zien we met serene vanzelfsprekendheid een verhaal ontstaan dat het midden houdt tussen detective, reisverhaal en droom.

Geplaatst door Taco op 10 november 2011