De Letters van Utrecht

Afgelopen zaterdag (2 juni) heeft burgemeester Wolfsen de eerste 648 stenen van het De Letters van Utrecht onthuld. Met het project De Letters van Utrecht ontstaat een gedicht van het Utrechts Dichtersgilde in de stenen van de straten in het centrum van Utrecht. Eén karakter per steen, één steen per week. Iedere zaterdag houwt een steenhouwer rond 13.00 uur ter plekke de volgende letter. In maanden ontstaan woorden, met de jaren zinnen. Als Utrechters dit eeuwen blijven doen schrijven zij met de lijn van zinnen weer letters in de plattegrond van de veranderende stad.

Geplaatst door Taco op 4 juni 2012

Graf Jacques Perk gerestaureerd

"Ik heb het nog even nagevraagd op de redactie, maar niemand weet meer wie Jacques Perk was." Zo reageerde het NOS Journaal toen iemand van het Prins Bernhard Cultuurfonds aandacht vroeg voor de restauratie van het graf van de jong gestorven dichter Jacques Perk (1859-1881). Het cultuurfonds richtte samen met de Koninklijke Boekverkopersbond het fonds Perzik van Onsterfelijkheid op; een 'fonds op naam', genoemd naar de roman van Jan Wolkers met als doel Nederlandse schrijversgraven te restaureren en in stand te houden.

Geplaatst door Michaël op 1 juni 2012

Ari Doeser krijgt J.H. Donnerprijs 2012

De J.H. Donnerprijs 2012 is toegekend aan scheidend directeur en bestuurslid van de Koninklijke Boekverkopersbond Ari Doeser. Dit gebeurde tijdens zijn afscheidsreceptie in Kasteel Amerongen te Amerongen. De prestigieuze Donnerprijs wordt om de vijf jaar uitgereikt aan iemand die zich op langdurige en bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor het boekenvak in Nederland. Ari Doeser wordt vanaf 1 januari voorzitter van Stichting Het Literatuurhuis.

Geplaatst door Michaël op 23 mei 2012

Positief advies Gemeente Utrecht over Literatuurhuis

Het Literatuurhuis, de fusie van SLAU, Poëziecircus, Nacht van de Poëzie en City2Cities, ontving vandaag een zeer positief subsidieadvies van de gemeente Utrecht. De commissie vindt 'het surplus van deze fusie evident'. De commissie schaart zich achter het meerjarenplan van Het Literatuurhuis waarin internationalisering, talentontwikkeling en literaire kwaliteit de hoofdrol spelen. Het Literatuurhuis behoort tot de negen instellingen die het predikaat 'subsidiabel met prioriteit' kregen toegekend, samen met o.a. het Nederlands Filmfestival, Festival Oude Muziek, De Utrechtse Spelen en jeugdtheater Het Filiaal.

Geplaatst door Michaël op 16 mei 2012

SLAU blogt: Oorlogsmythen, een recensieoverzicht.

Aanstaande woensdag 16 mei gaan Ewoud Kieft, Wilbert Smulders, Willem Otterspeer en Chris van der Heijden onder leiding van Arend Jan Heerma de Voss in discussie over W.F. Hermans en de Tweede Wereldoorlog. Dit gebeurt naar aanleiding van het verschijnen van Oorlogsmythen van Ewoud Kieft, waarin hij op zoek gaat naar de manieren waarop de beeldvorming rond de Tweede Wereldoorlog in Nederland is veranderd, vanaf 1945 tot nu. Het schrijverschap van W.F. Hermans vormt de rode draad in deze zoektocht. Het boek is breed en uiteenlopend gerecenseerd, lees hieronder vast wat u zoal kunt verwachten aanstaande woensdag in RASA.

Geplaatst door Taco op 14 mei 2012

Utrechtse Maan Leo presenteert haar debuut 'Ik ben Maan'

Op zondag 20 mei presenteren Maan Leo en Uitgeverij Wereldbibliotheek de debuutroman Ik ben Maan, iedereen is - na aanmelding op maanleo[at]gmail.com - van harte welkom de presentatie in de DepARTmentSTORE (Springweg 58) bij te wonen. Aanvang: 16:30 uur. Maan zoekt ook nog vrijwilligers dieeen stukje 'Ik ben Maan' voor willen lezen tijdens de presentatie.

Geplaatst door Taco op 10 mei 2012

Utrechtdichter van mei: Mark Boog

Mark Boog (1970) heeft zeven poëziebundels en vijf romans op zijn naam staan, zijn werk is vertaald in meerdere talen en de recensies zijn lovend. Toch ging het hem in de literaire wereld niet altijd zo voortvarend af. Toen hij op zijn tweeëntwintigste met schrijven begon, stuurde hij iedere maand zijn werk naar vijf á zes literaire tijdschriften. Hij werd steeds afgewezen, maar bleef insturen: “Na een tijdje werden de afwijzingsbrieven handgeschreven, dus íemand had ze nu in ieder geval gelezen – dat was al een stap vooruit.”

Geplaatst door Michaël op 1 mei 2012

Utrechtdichter van maart: Jan van der Haar

Jan van der Haar (1960) is vertaler Italiaans, perfectionist en dichter. Hij schrijft al sinds zijn vijftiende gedichten in zijn dagboeken. “Versjes” noemt hij ze zelf; “het waren geen echte gedichten.” Uiteindelijke verbrandde hij de gedichten omdat ze volgens hem niet goed genoeg waren; een daad waar hij nu spijt van heeft. “Ik was heel kritisch, dat werkte verlammend. Daarom trad ik, ondanks de vroege start, pas laat in mijn leven naar buiten met mijn poëzie, ik vond het nooit goed genoeg.”

Geplaatst door Michaël op 8 maart 2012

Fusie tussen literaire instellingen in Utrecht

De literaire instellingen De Nacht van de Poëzie, SLAU, Poëziecircus en City2Cities zullen vanaf 2013 gezamenlijk de nieuwe organisatie Het Literatuurhuis gaan vormen. De Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht committeert zich als cultureel partner aan de nieuwe instelling. Het Literatuurhuis organiseert jaarlijks 75 evenementen, waaronder het NK Poetry Slam, De Nacht van de Poëzie en het erfgoedfestival Literaire Meesters.

Geplaatst door Michaël op 29 februari 2012

Doe mee met het Festival ´Utrecht over Utrecht´

Utrecht over Utrecht is hét jaarlijks film, foto & literatuurfestival over de provincie Utrecht. Iedereen kan meedoen aan het Festival ‘ Utrecht over Utrecht’. Breng op je eigen manier met een film, een foto, een gedicht of een verhaal, je omgeving in beeld en stuur dit op vóór 2 april 2012. Op het spel staan eeuwige roem en hoge geldprijzen variërend van €1000 tot €2000! Deelname is gratis. De finaledag, met prijsuitreiking wordt op 10 juni gehouden in Louis Hartlooper Complex.
Kijk voor deelname op www.utrechtoverutrecht.nl

Geplaatst door Michaël op 28 februari 2012