Opening nieuw Literatuurhuis - 1 sept

Tijdens het Uitfeest op 1 september opent aan de Oudegracht in Utrecht Het Literatuurhuis voor het eerst zijn deuren voor het publiek. In het pand worden vanaf komend seizoen lezingen, cursussen en filmvertoningen georganiseerd. Kom langs tussen 13.00 en 16.30 voor poëtische rondleidingen en een gratis goodiebag! (*Zolang de voorraad strekt).

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 27 augustus 2013

Olaf Tempelman over (ongekend) Europa - House of Eutopia

De sociale, politieke, geografische en historische grenzen van Europa afgetast en blootgelegd in een huis van vijf kamers. Dat is de expositie 'House of Eutopia' van kunstenaar/architect Filip Berte. Donderdagavond 15 augustus spreekt Berte inhet Zijdebalen Theaterover zijn werk. Aansluitend reageert schrijver Olaf Tempelman (Omweg naar Istanbul. De kusten van de Zwarte Zee) met enkele Oost Europese beelden over de Europese cultuur. Waarin verschillen de West en Oost Europese visies op Europa? Welke stukken geschiedenis verbinden ons? Maar ook, welke stukken geschiedenis zijn ongekend? Zie hier voor meer informatie.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 14 augustus 2013

50ste sterfjaar W.G. van de Hulst herdacht

31 augustus 2013 is het exact 50 jaar geleden dat een van Nederlands bekendste kinderboekenschrijvers en onderwijzers, W.G. van de Hulst (1879-1963), overleed. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis vinden komend najaar diverse activiteiten plaats in Utrecht, de stad waar Van de Hulst zijn hele leven woonde en werkte. Zie hier voor het volledige programma!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 13 augustus 2013

Cursus: Pessoa Lezen

Pessoa’s meesterwerk het Boek der Rusteloosheid is een inspirerend en complex boek vol overpeinzingen, observaties, gedachtenkronkels. In deze cursus leest u het Boek der Rusteloosheid in tien avonden, met uitstapjes naar Pessoa’s poëzie, zijn toneelwerk en verwante schrijvers als Beckett en Proust. Dit alles aangevuld met beeld en geluidsmateriaal. De cursus wordt gegeven door Michaël Stoker die in juli 2013 promoveert op het Boek der Rusteloosheid.

Geplaatst door Michaël op 9 augustus 2013

Poëzie en videokunst uit Ierland

Begin de week met hedendaagse poëzie uit Ierland, vergezeld door een speciaal voor het gedicht gemaakte video. Ter gelegenheid van het Ierse EU-voorzitterschap verschijnt elke maandag een nieuwe aflevering met gedichten van onder andere John F. Deane en Gabriel Rosenstock. Inmiddels heeft Litouwen het voorzittersstokje overgenomen, maar 'The Poetry Project' gaat gewoon door. Deze week het gedicht ‘Rory’ van Louis de Paor.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 29 juli 2013

Drie Ieren op longlist Man Booker Prize

Met een mooi staaltje Photoshoppen werd gisteren de longlist van de Man Booker Prize bekend gemaakt. Het is een eclectische lijst met genomineerden uit alle uithoeken van de wereld, zoals Zimbabwe (Noviolet Bulawayo, We Need New Names) en Maleisië (Tash Aw, Five Star Billionaire). Daartussen prijken de namen van maar liefst drie Ieren: Colum McCann (TransAtlantic), Colm Tóibín (The Testament of Mary) en Donal Ryan (The Spinning Heart). Allen thematiseren ze de Ierse geschiedenis en samenleving, maar waar de ene werkt vanuit Ierland, heeft de ander meer afstand tot zijn onderwerp nodig.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 24 juli 2013

Jan van Mersbergen lovend over Colum McCann

Sinds Jan van Mersbergen (foto) begon met het lezen van Colum McCann heeft de Iers-Amerikaanse schrijver hem in zijn greep. En hij staat niet alleen; wereldwijd hebben critici en lezers niks dan lof voor McCann die zijn grote doorbraak kende met volgens velen hét boek over New York: Laat de aarde draaien (2009). Wat maakt hem zo goed? Van Mersbergen weet het wel: ‘McCanns werk leest erg goed, is beeldend en helder en invoelbaar, krachtig en intens.’ Zondag 7 juli treedt McCann op in Utrecht en Van Mersbergen is erbij om een lofrede te brengen aan deze bijzondere schrijver.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 juli 2013

Nieuwe programmareeks 'CitySessions'

Zondag 7 juli vindt in Utrecht de eerste editie plaats van ‘CitySessions’; een programmareeks afgeleid van het internationale literatuurfestival City2Cities. Bij elke aflevering van Citysessions is één hedendaagse Nederlandse of buitenlandse schrijver te gast. TIjdens de eerste CitySession presenteert de Iers-Amerikaanse schrijver COLUM MCCann (1965) zijn grote nieuwe roman Trans-Atlantisch. HANS BOUMAN (De Volkskrant) spreekt met McCann over zijn nieuwe boek en de rest van zijn oeuvre. Schrijver JAN VAN MERSBERGEN (Naar de overkant van de nacht) spreekt een lofrede uit voor McCann.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 28 juni 2013

NK Poetry Slam in Poëzieweek

De tweede editie van de Poëzieweek vindt in 2014 plaats van 30 januari (Gedichtendag) tot en met 5 februari. Verwondering is het thema en P.C. Hooftprijswinnaar K. Schippers schrijft het Poëziegeschenk. Aan de vooravond van de week wordt de VSB Poëzieprijs uitgereikt, ze sluit af met het Gedichtenbal en de uitreiking van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Vanaf 2014 maakt ook Het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam deel uit van de Poëzieweek.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 12 juni 2013

Daniël Vis wint jaarfinale U-slam!

‘Er ontpopt zich hier een heel bloembollenveld' roept presentatrice Anne Broeksma wanneer het massaal toegestroomde publiek hun rozen in de lucht houdt om te stemmen op hun favoriet. De U-slam jaarfinale op woensdag 5 juni is spannend, verhit en vol. Maar het gaat dan ook ergens om: 100 euro, de eeuwige roem en dat felbegeerde ticket naar het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 11 juni 2013