Armando, Kehlmann, Lobo Antunes e.v.a. op City2Cities 2013

Van 20 t/m 28 april vinden de Internationale Literatuurdagen Utrecht City2Cities plaats. Negen dagen vol muziek, film, theater en natuurlijk heel veel optredens van auteurs uit Nederland én de gaststeden Berlijn en Lissabon. De kaartverkoop is in volle gang. Kom hieronder meer te weten over enkele hoogtepunten uit het programma en bekijk hier vast de online versie van de programmakrant.

Armando over Berlijn

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 2 april 2013

Zo was de 31ste Nacht van de Poëzie

In het virtueel volmaakte Media Plaza, Utrecht traden in de nacht van 23 op 24 maart 2013 tientallen dichters en etr’actes op. Rond het hoofdpodium in de Polar, voor deze avond naar Kouwenaar omgedoopt tot Totaal Witte Kamer, vonden bovendien de traditionele boekenmarkt, poëziecolleges, muzikale optredens en vele andere randprogramma’s plaats. Bekijk hieronder het fotoverslag van deze bijzondere 31ste editie en tot ziens bij de volgende Nacht!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 april 2013

Workshop en Masterclass Poetry Slam door Slampion Sven Ariaans

Slampion Sven Ariaans geeft een gratis workshop én masterclass 'Poetry Slam' voor dichters, rappers en poetry slammers op zaterdag 16 februari. Meer leren over hoe je ritme, klank en herhaling gebruikt om je teksten nog meer flow te geven op het podium? Geef je dan nu op!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 februari 2013

Onno Kosters wint Turing Gedichtenwedstrijd

De Utrechtse dichter Onno Kosters is woensdag 6 februari tot winnaar van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd uitgeroepen. Kosters krijgt de geldprijs van 10.000 euro voor zijn gedicht Doe-het-zelf. De prijs werd uitgereikt door scheidend Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr, voorafgaand aan de start van het eerste gedichtenbal in Amsterdam.

Geplaatst door Michaël op 7 februari 2013

Anne Vegter nieuwe Dichter des Vaderlands

Dichter, toneel- en kinderboekenschrijver Anne Vegter (1958) wordt de nieuwe Dichter des Vaderlands. Dat heeft NRC Handelsblad zojuist bekendgemaakt. Vegter is na Komrij, Van Wissen en Nasr de vierde DdV. En de eerste vrouwelijke. Anne Vegter treedt op 23 maart op in Media Plaza tijdens de 31e Nacht van de Poëzie.

Geplaatst door Taco op 31 januari 2013

Dries van Agt In De Houten Broek

Aanstaande zondag spreekt oud-premier Dries van Agt In de Houten Broek een sermoen uit met de titel: Guirlande van vrede en de lessen die we daaruit kunnen trekken... Met deze titel verwijst van Agt naar de Vrede van Utrecht die dit jaar in een uitgebreid cultureel programma herdacht wordt. Van Agts redevoering is te beluisteren in de Geertekerk op zondag 27 januari. De toegang is gratis.

Geplaatst door Michaël op 22 januari 2013

Turing Victim Fundraising Event

Een benefiet voor de slachtoffers van de Turing poëziewedstrijd. Met afgewezen gedichten van onder andere de dichters Willem Thies, Nicole Teunissen, Alexis de Roode, Froukje van der Ploeg, Pim te Bokkel, Hanz Mirck, Floor Buschenhenke en Peter Knipmeijer (die in 2010 de 2e prijs won).

Geplaatst door Michaël op 21 januari 2013

De 31e Nacht van de Poëzie vindt plaats in Media Plaza

De 31e Nacht van de Poëzie, de hoogmis voor de Nederlandse Poëzie, vindt dit jaar plaats in de futuristische ruimtes van Media Plaza in de Jaarbeurs. Het hoofdpodium staat in Polar; een indrukwekkende, spierwitte zaal, voor deze gelegenheid omgedoopt tot Totaal Witte Kamer naar Kouwenaar. Hier treden een nacht lang dichters als Tom Lanoye, Leonard Nolens, Tomas Lieske en Charlotte Mutsaers voor u op. Maar er is meer: geniet van de muzikale optredens van Toon Tellegen en Corrie van Binsbergen en Tjitske Jansen met Jasper Le Clercq in het kleurrijke regenboogauditorium, volg een poëziecollege in de collegezaal en ontdek digitale poëzie in een van de multimediazalen.

Geplaatst door Taco op 15 januari 2013

Renate Dorrestein te gast bij Anafora in het Maximapark

Op 17 januari is Renate Dorrestein te gast bij het schrijversdiner in parkrestaurant Anafora. Dorrestein viert in 2013 haar dertigjarig schrijversjubileum en is mede daarom de eerste gast van het maandelijkse Schrijversdiner, dat iedere derde donderdag van de maand wordt georganiseerd door Anafora in het Utrechtse Maximapark.

Geplaatst door Michaël op 14 januari 2013

Dichtersgilde in Museum Oud-Amelisweerd op Gedichtendag

Op Gedichtendag 2013 (31 januari) presenteert het Utrechts Dichtersgilde het boek Het Utrechts Dichtersgilde gaat dwars door de stad. In Museum Oud-Amelisweerd (MOA) treden diverse Gildeleden onder wie Chrétien Breukers, Onno Kosters en Ingmar Heytze op door het hele landhuis. Een unieke kans om de historische buitenplaats tijdens de verbouwing tot Museum Oud-Amelisweerd te bezichtigen en te luisteren naar poëzie. Tijdens de eerste Gedichtenweek worden maar liefst 2500 exemplaren van Het Utrechts Dichtersgilde gaat dwars door de stad weggegeven in de boekhandels van Utrecht.

31 januari 2013, 15:00-17:00 uur, Museum Oud-Amelisweerd, Koningslaan 9, Bunnik. Organisatie: Het Utrechts Dichtersgilde i.s.m. MOA

Geplaatst door Michaël op 11 januari 2013