Afl. 17 Expeditie Boekenkast: Jetta Ernst, Aram Adriaanse en Anthony Heidweiller

"Een goed boek moet me inspireren om een volgende stap te zetten, het doet je ademen. Williams' Stoner bijvoorbeeld, je kunt de wereld aan met zo'n boek". Jetta, Aram en Anthony wonen in een monumentaal pand aan de Oudegracht en op iedere verdieping van hun huis is een boekenkast te vinden. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 11 oktober 2013

Alice Munro wint Nobelprijs voor de Literatuur

De Canadese schrijfster, "master of the contemporary short story", Alice Munro (1931) heeft de Nobelprijs voor de Literatuur 2013 gewonnen. In juni maakte de 82-jarige Munro nog bekend te stoppen met schrijven.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 10 oktober 2013

Vorst & Volk: Multatuli’s 'Vorstenschool'

De troonswisseling en de viering van 200 jaar koninkrijk maken 2013 een vorstelijk jaar. Daarom werd het thema Vorst & Volk voor de jaarlijks terugkerende en landelijke Maand van de Geschiedenis gekozen. Ter gelegenheid hiervan vertoont Het Literatuurhuis maandag 14 oktober de verfilming van Multatuli’s toneelstuk en politieke testament Vorstenschool (1875).

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 10 oktober 2013

Afl. 16 Expeditie Boekenkast: Hans Bouman en Geneviève Waldmann

'Wij benaderen literatuur op totaal verschillende manieren.' Geneviève valt hem bij: 'Hans bekijkt de literaire, ik de commerciële potentie van een tekst'. Hans en Geneviève bediscussiëren hun verschillende kijk op literatuur in hun huis in het Griftkwartier. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 oktober 2013

Kader Abdolah en het Oosten

Vroeger stapten we vol verwachting in de Orient Express, maar hoe kijken we vandaag de dag naar het Oosten? Vanavond om 20:00 in het Academiegebouw: deel 1 van het tweeluik 'Oost west thuis best' met onder andere Kader Abdolah , Michael Schaap (De Hokjesman) en muzikanten van Arifa Music die je in Oosterse sferen brengen.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 oktober 2013

Afl. 15 Expeditie Boekenkast: Mevrouw Modijefsky

'Hij heeft opgeschreven wat mijn man en ik al die tijd gedacht hebben. Dat je de bijbel moet gebruiken als leidraad, niet als onwrikbaar wetboek'. Zo verwijst mevrouw Modijefsky naar Carel ter Lindens' Wat doe ik hier in godsnaam?, terwijl zij in haar zonnige tuintje in de binnenstad zit. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 4 oktober 2013

Afl. 14 Expeditie Boekenkast: Koos Meinderts

'Mijn vader vertelde zelf verhalen. Hij vond het leuk om te kijken hoe ver hij kon gaan om mij iets wijs te maken.'
Koos Meinderts schrijft sinds 1983 (kinder)boeken. Vanuit zijn atelier in Tuindorp vertelt hij over voorlezen en voorgelezen worden. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 oktober 2013

NK Poetry Slam op KANTOR

'5 floors of boundless imagination' - dat is het pop-up festival KANTOR in Amsterdam. Op 5 en 6 oktober zijn 5 verdiepingen in een leegstaand kantoorpand het podium voor muziek, kunst, theater én performancepoëzie door NK Poetry Slam-presentatoren Ellen Deckwitz en Daan Doesborgh.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 oktober 2013

Afl. 13 Expeditie Boekenkast: Kees Wennekendonk

'Vroeger las ik meestal om in een ander universum te zijn, niet bang te hoeven zijn, te kunnen slapen, mezelf niet te horen denken, dus echt vluchtlezen.' Duizendpoot Kees Wennekendonk is pianist, componist, tekstdichter, tekenaar en brillenmaker. Vanaf zijn werfkelder aan de Oudegracht organiseert hij zijn maandelijkse optredens van nieuw en gevestigd cultureel talent. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Taco op 27 september 2013

Afl. 12 Expeditie Boekenkast: Jan en Mieke Hartman

'Om daar in het onderwijs aan de slag te kunnen gaan, moet je wel een gemeenschappelijke geschiedenis en traditie met je leerlingen hebben. Daarom gingen we toch weer naar huis,' vertellen Jan en Mieke Hartman over het jaar dat zij in Israël hebben doorgebracht. Toch noemen ze zichzelf echte Kanaleneilanders en woont het echtpaar dan ook al vijftig jaar in hetzelfde huis aan het kanaal. Lees hier het hele interview.

Geplaatst door Taco op 24 september 2013