Afl. 23 Expeditie Boekenkast: Maarten van Rossem

“Mijn studeerkamer [is] een alpenlandschap van boeken, van de deur naar mijn bureau loopt een smal geitenpaadje waarlangs ik in mijn bureaustoel kan komen. Af en toe koopt mijn echtgenote een nieuwe boekenkast voor me maar die stroomt in zo’n hoog tempo vol dat het een min of meer hopeloze strijd is”. Maarten van Rossem vertelt in de letterenbibliotheek over voorlezen, zijn favoriete kinderboeken en zijn angst voor de ‘dames van de bieb’. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 28 oktober 2013

W.G. van de Hulst in de 21e eeuw

Het werk van Van de Hulst roept nog altijd sterke reacties op; afkeurende reacties vanwege het moraliserende en soms angstaanjagende karakter van de verhalen, bewonderende reacties om de meeslepende stijl en de wijze waarop Van de Hulst het kind en zijn belevingswereld centraal stelt. Maandag 28 oktober spreken kinderboekenschrijver Koos Meinderts, Stephan Enter e.a. over 'W.G.' vandaag de dag.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 26 oktober 2013

Afl. 22 Expeditie Boekenkast: Jaap van de Klomp

“Wat kun je beter doen op Facebook dan mensen fotograferen met hun favoriete boek?” Naast zijn bekende project Face-Book vertelt Jaap ook over zijn verzameling biografieën van jazzmuzikanten en zijn tijd als manager van verschillende jazz-, rhythm-and-blues- en popbands.
Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 25 oktober 2013

Afl. 21 Expeditie Boekenkast: Fermin Miranda Caceres

“In mijn jeugd was alles gecensureerd: boeken, muziek, kunst. Thuis hadden we alleen romannetjes voor mijn moeder. Toch las ik verboden boeken; literatuur en filosofie. Ik kende veel mensen waar ik clandestien kon lezen.”
Fermin vertelt vanuit zijn tapasrestaurant eLe vurig over de kracht die hij put uit literatuur. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 23 oktober 2013

I.M. Thomas Blondeau

Afgelopen weekeinde overleed Thomas Blondeau, zeer plotseling en hoe dan ook veel te jong. Thomas was een goed schrijver en een zeer sympathiek mens. Hij is een paar keer in Utrecht geweest om zelf op te treden dan wel optredens van anderen te recenseren. Ik ontmoette hem voor het eerst toen hij in de zaal zat bij een optreden van Nadja Hüpscher op het podium van Het Poëziecircus.

Geplaatst door Michaël op 22 oktober 2013

Afl. 20 Expeditie Boekenkast: Mariska van der Willigen

“McCall Smith beschrijft dat de mensen dan onweersbeestjes uit de lucht plukken en opeten. Ik heb onlangs in Kenia geleerd dat ze dat overal in Afrika doen. Ze vinden het heerlijk, gratis eiwitjes. Ik wil dat meemaken!”
Mariska vertelt over haar favoriete schrijver vanuit haar grachtenpand in de binnenstad. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 21 oktober 2013

Rinke Tolman Poëzieprijs 2014

Voor de achtste achtereenvolgende keer reikt de gemeente Soest de driejaarlijkse Rinke Tolman Poëzieprijs uit, georganiseerd door SLAS (Stichting Literaire Activiteiten Soest) in samenwerking met Vlaams literair/cultureel tijdschrift Schoon Schip ’93. Rinke Tolman (1891-1983) was veldbioloog, journalist, auteur van talrijke natuurboeken, poëziebundels en ereburger van Soest. Dit jaar is het thema van de poëziewedstrijd ‘vogelvrij’.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 18 oktober 2013

Afl. 19 Expeditie Boekenkast: Kamilla Hensema

"Terwijl Kamilla zich omdraait naar haar boekenkast, valt haar op dat haar hele loopbaan zich erin weerspiegelt". Kamilla vertelt over haar carrières als theatermaker, acteur, eventmanager en haar huidige bedrijf Kamilla's Keuze, waarbij ze de boeken in haar boekenkast als leidraad neemt. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 18 oktober 2013

Afl. 18 Expeditie Boekenkast: Machteld Bijl en Janine van Dijk

"Wij zijn gekoppeld door een vriendin die zei: jullie hebben allebei zoveel boeken, maak eens kennis met elkaar', vertelt Machteld". Vanuit hun historische pand aan het Geertekerkhof vertellen Machteld en Janine over hun liefde voor literatuur. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 15 oktober 2013

Nog één keer dada in Utrecht

Op vrijdag 18 oktober herleven in Utrecht voor even de tijden van Theo van Doesburg en Kurt Schwitters. Kunstliefde en Oud-Utrecht presenteren een reconstructie van de befaamde Hollandse dada-veldtocht...

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 15 oktober 2013