Herontdek 'Het fantoom van Alexander Wolf' in het Literatuurhuis

De internationaal herontdekte novelle Het fantoom van Alexander Wolf (1948 – 1949) van de Russische schrijver Gajto Gazdano is nu ook verschenen in Nederland. Op 11 november vertoont het Literatuurhuis het bewijs dat Gazdanov in het verleden ook al op waardering mocht rekenen: de verfilming The spectre of Alexander Wolf uit de jaren 50.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 16 september 2013

Afl. 9 Expeditie Boekenkast: Thea de Wit

‘Als ik een klas iets wilde leren over gelaagdheid, dan las ik Erik of het klein insectenboek met hen. Dan liet ik ze zelf voorlezen, en ondertussen leerde ik ze over de structuur van het boek.’ Voordat de in Kanaleneiland woonachtige Thea de Wit directeur werd van het Utrechts Monumentenfonds, werkte ze in het onderwijs waar ze haar liefde voor literatuur combineerde met die voor de natuur. Lees hier het hele interview.

Geplaatst door Taco op 13 september 2013

Nieuwe verhalen W.G. van de Hulst ontdekt

Van de kinderboekenschrijver W.G. van de Hulst (1879-1963) zijn twee nieuwe verhalen aangetroffen. Literatuurhistoricus Niels Bokhove kwam de verhalen op het spoor tijdens de voorbereiding voor het W.G. van de Hulst-festival dat op zaterdag 21 september van start gaat in Utrecht: 'De schrijversopstand tegen de Boekenweek van 1963 is een van de redenen dat de verhalen nog niet eerder zijn gepubliceerd.'

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 11 september 2013

Afl. 8 Expeditie Boekenkast: Monir Goran

‘In mijn cultuur bestaan geen kinderboeken. Mijn oma vertelde verhalen: mythes en dierenfabels van Aesopus en La Fontaine. Mijn grootouders komen uit Koerdistan, Iran, net als die fabels.' De uit Irak gevluchte Monir Goran is componist en klassiek gitarist. Hij woont met zijn vrouw Marian Kleverkamp en zijn twee dochters Lara en Solien in Hoograven. Lees hier het hele interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 10 september 2013

Beloftevolle Utrechtse auteurs gezocht

De Gemeente Utrecht nodigt beginnende Utrechtse auteurs uit zich vóór 14 oktober 2013 aan te melden voor de CCS Crone-stipendia. De stipendia bedragen € 2.500,- en zijn bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken. Eens per twee jaar worden maximaal drie stipendia uitgereikt.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 9 september 2013

Ga mee op Expeditie Boekenkast

Vanaf vandaag publiceert Het Literatuurhuis samen met Culturele Zondagen elke week nieuwe interviews met Utrechters over hun boekenkast. Op 3 november komen alle verhalen samen tijdens 'Op bezoek bij het boek'. Dan treden 15 schrijvers, dichters en BN-ers op in 15 van de huiskamers en kan je zelf snuffelen in de boekenkasten.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 3 september 2013

Welkom in het nieuwe Literatuurhuis

Afgelopen zondag, 1 september, opende het Literatuurhuis zijn deuren tijdens het Uitfeest. De gehele middag ontmoetten meer dan 300 literatuurliefhebbers, schrijvers, dichters en andere belangstellenden elkaar in het eeuwenoude pand aan de Oudegracht. Het was een middag zoals we ze in de toekomst graag blijven zien: een ongedwongen ontmoeting tussen mensen met literatuur als bindmiddel; Het Literatuurhuis als literaire pleisterplaats.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 3 september 2013

Opening nieuw Literatuurhuis - 1 sept

Tijdens het Uitfeest op 1 september opent aan de Oudegracht in Utrecht Het Literatuurhuis voor het eerst zijn deuren voor het publiek. In het pand worden vanaf komend seizoen lezingen, cursussen en filmvertoningen georganiseerd. Kom langs tussen 13.00 en 16.30 voor poëtische rondleidingen en een gratis goodiebag! (*Zolang de voorraad strekt).

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 27 augustus 2013

Olaf Tempelman over (ongekend) Europa - House of Eutopia

De sociale, politieke, geografische en historische grenzen van Europa afgetast en blootgelegd in een huis van vijf kamers. Dat is de expositie 'House of Eutopia' van kunstenaar/architect Filip Berte. Donderdagavond 15 augustus spreekt Berte inhet Zijdebalen Theaterover zijn werk. Aansluitend reageert schrijver Olaf Tempelman (Omweg naar Istanbul. De kusten van de Zwarte Zee) met enkele Oost Europese beelden over de Europese cultuur. Waarin verschillen de West en Oost Europese visies op Europa? Welke stukken geschiedenis verbinden ons? Maar ook, welke stukken geschiedenis zijn ongekend? Zie hier voor meer informatie.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 14 augustus 2013

50ste sterfjaar W.G. van de Hulst herdacht

31 augustus 2013 is het exact 50 jaar geleden dat een van Nederlands bekendste kinderboekenschrijvers en onderwijzers, W.G. van de Hulst (1879-1963), overleed. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis vinden komend najaar diverse activiteiten plaats in Utrecht, de stad waar Van de Hulst zijn hele leven woonde en werkte. Zie hier voor het volledige programma!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 13 augustus 2013