Jan van Mersbergen lovend over Colum McCann

Sinds Jan van Mersbergen (foto) begon met het lezen van Colum McCann heeft de Iers-Amerikaanse schrijver hem in zijn greep. En hij staat niet alleen; wereldwijd hebben critici en lezers niks dan lof voor McCann die zijn grote doorbraak kende met volgens velen hét boek over New York: Laat de aarde draaien (2009). Wat maakt hem zo goed? Van Mersbergen weet het wel: ‘McCanns werk leest erg goed, is beeldend en helder en invoelbaar, krachtig en intens.’ Zondag 7 juli treedt McCann op in Utrecht en Van Mersbergen is erbij om een lofrede te brengen aan deze bijzondere schrijver.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 juli 2013

Nieuwe programmareeks 'CitySessions'

Zondag 7 juli vindt in Utrecht de eerste editie plaats van ‘CitySessions’; een programmareeks afgeleid van het internationale literatuurfestival City2Cities. Bij elke aflevering van Citysessions is één hedendaagse Nederlandse of buitenlandse schrijver te gast. TIjdens de eerste CitySession presenteert de Iers-Amerikaanse schrijver COLUM MCCann (1965) zijn grote nieuwe roman Trans-Atlantisch. HANS BOUMAN (De Volkskrant) spreekt met McCann over zijn nieuwe boek en de rest van zijn oeuvre. Schrijver JAN VAN MERSBERGEN (Naar de overkant van de nacht) spreekt een lofrede uit voor McCann.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 28 juni 2013

NK Poetry Slam in Poëzieweek

De tweede editie van de Poëzieweek vindt in 2014 plaats van 30 januari (Gedichtendag) tot en met 5 februari. Verwondering is het thema en P.C. Hooftprijswinnaar K. Schippers schrijft het Poëziegeschenk. Aan de vooravond van de week wordt de VSB Poëzieprijs uitgereikt, ze sluit af met het Gedichtenbal en de uitreiking van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Vanaf 2014 maakt ook Het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam deel uit van de Poëzieweek.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 12 juni 2013

Daniël Vis wint jaarfinale U-slam!

‘Er ontpopt zich hier een heel bloembollenveld' roept presentatrice Anne Broeksma wanneer het massaal toegestroomde publiek hun rozen in de lucht houdt om te stemmen op hun favoriet. De U-slam jaarfinale op woensdag 5 juni is spannend, verhit en vol. Maar het gaat dan ook ergens om: 100 euro, de eeuwige roem en dat felbegeerde ticket naar het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 11 juni 2013

Winst NK Poetry Slam vliegende start Laura van der Haar

De Amsterdamse Laura van der Haar won in december 2012 totaal onverwacht het NK Poetry Slam. Tot een jaar daarvoor had ze zelfs nog nooit van poetry slam gehoord. Inmiddels heeft ze een contract bij Uitgeverij Podium op zak, staat ze in de theaters met medefinalist Jee Kast en treedt ze met Het Literatuurhuis op tijdens Lowlands.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 5 juni 2013

Daan Doesborgh maakt zich op voor finale U-slam

Woensdagavond 5 juni is het zover: de jaarfinale van de U-slam, dé Utrechtse Poetry Slam. De beste slammers van dit seizoen gaan elkaar te lijf met hun poëzie met als inzet een plek op het Nederlands Kampioenschap. Daan Doesborgh treedt op als stemadviseur en heeft al aangekondigd zijn tolerantiespeldje thuis te laten: 'Vergeet je de tekst? Heel zielig, kan iedereen gebeuren, maar je wordt er wel op afgerekend want het is slecht.'

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 23 mei 2013

Zo was City2Cities 2013

De Spiegeltent is opgeruimd, de auteurs zijn naar huis, de bar is leeg, kortom: City2Cities 2013 is, helaas, definitief ten einde. In 2014 is er natuurlijk een nieuwe editie van de Internationale Literatuurdagen Utrecht met dan wederom twee totaal verschillende steden in de hoofdrol: Dublin en Boedapest. En tot die tijd hebben we gelukkig de foto's nog...

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 6 mei 2013

Armando, Kehlmann, Lobo Antunes e.v.a. op City2Cities 2013

Van 20 t/m 28 april vinden de Internationale Literatuurdagen Utrecht City2Cities plaats. Negen dagen vol muziek, film, theater en natuurlijk heel veel optredens van auteurs uit Nederland én de gaststeden Berlijn en Lissabon. De kaartverkoop is in volle gang. Kom hieronder meer te weten over enkele hoogtepunten uit het programma en bekijk hier vast de online versie van de programmakrant.

Armando over Berlijn

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 2 april 2013

Zo was de 31ste Nacht van de Poëzie

In het virtueel volmaakte Media Plaza, Utrecht traden in de nacht van 23 op 24 maart 2013 tientallen dichters en etr’actes op. Rond het hoofdpodium in de Polar, voor deze avond naar Kouwenaar omgedoopt tot Totaal Witte Kamer, vonden bovendien de traditionele boekenmarkt, poëziecolleges, muzikale optredens en vele andere randprogramma’s plaats. Bekijk hieronder het fotoverslag van deze bijzondere 31ste editie en tot ziens bij de volgende Nacht!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 april 2013

Workshop en Masterclass Poetry Slam door Slampion Sven Ariaans

Slampion Sven Ariaans geeft een gratis workshop én masterclass 'Poetry Slam' voor dichters, rappers en poetry slammers op zaterdag 16 februari. Meer leren over hoe je ritme, klank en herhaling gebruikt om je teksten nog meer flow te geven op het podium? Geef je dan nu op!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 februari 2013