Savannah's Herfstsalon

Komende vrijdag is het weer tijd voor de traditionele herfstsalon van boekhandel Savannah Bay. Dit jaar treden Hanneke van Eijken, Jannah Loontjes en Eva Meijer op: drie vernieuwende auteurs met een heel eigen geluid. Over literatuur, activisme, veulens en het leven zelf. Anne Broeksma presenteert de avond. Zie hier voor meer informatie.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 7 november 2013

Zo was Expeditie Boekenkast

Utrecht was tijdens de Culturele Zondag Op bezoek bij het boek van de kleinste huiskamer tot een bomvolle Winkel van Sinkel gevuld met schrijvers en lezers; Expeditie Boekenkast presenteerde literatuur in de stad zoals je het nog niet eerder zag. Klik hier voor het filmverslag.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 6 november 2013

De Hermitage Slam

'Tout' Amsterdam was zaterdag 2 november te vinden op de uitverkochte Museumnacht. In de Hermitage slamden Coen van der Hilst, Lennard van Rij, Daan Zeijen, Simon Mulder, Daan Doesborgh en Daniël Vis in negentiende-eeuwse salonstijl om de winst met gedichten van Baudelaire, Verlaine en vele anderen. Bekijk hier het fotoverslag.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 6 november 2013

Afl. 25 Expeditie Boekenkast: Anneke van Dijk

"Soms was er gewoon magie bij dat voorlezen. Dan was de hele zaal doodstil. Als 2400 mensen hun mond houden en vol aandacht naar één ander mens luisteren. Dat is van een grote schoonheid. En wat er daarna gebeurt… Dan durven ze bijna niet te klappen. Een magisch moment." Anneke was 27 jaar lang boegbeeld van de jaarlijkse Nacht van de Poëzie, ze vertelt erover in deze aflevering van Expeditie Boekenkast. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 november 2013

Afl. 24 Expeditie Boekenkast: Mirjam de Boer en Morris Heilijgers

“Op de vraag of zijn moeder goed kan voorlezen antwoordt Morris volmondig ja. ‘Ze leest met verschillende tonen en soms doet ze een raar stemmetje'." Mirjam praat met haar zoon Morris over de verhalen van Tolkien en hun voorliefde voor magische werelden. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 30 oktober 2013

Afl. 23 Expeditie Boekenkast: Maarten van Rossem

“Mijn studeerkamer [is] een alpenlandschap van boeken, van de deur naar mijn bureau loopt een smal geitenpaadje waarlangs ik in mijn bureaustoel kan komen. Af en toe koopt mijn echtgenote een nieuwe boekenkast voor me maar die stroomt in zo’n hoog tempo vol dat het een min of meer hopeloze strijd is”. Maarten van Rossem vertelt in de letterenbibliotheek over voorlezen, zijn favoriete kinderboeken en zijn angst voor de ‘dames van de bieb’. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 28 oktober 2013

W.G. van de Hulst in de 21e eeuw

Het werk van Van de Hulst roept nog altijd sterke reacties op; afkeurende reacties vanwege het moraliserende en soms angstaanjagende karakter van de verhalen, bewonderende reacties om de meeslepende stijl en de wijze waarop Van de Hulst het kind en zijn belevingswereld centraal stelt. Maandag 28 oktober spreken kinderboekenschrijver Koos Meinderts, Stephan Enter e.a. over 'W.G.' vandaag de dag.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 26 oktober 2013

Afl. 22 Expeditie Boekenkast: Jaap van de Klomp

“Wat kun je beter doen op Facebook dan mensen fotograferen met hun favoriete boek?” Naast zijn bekende project Face-Book vertelt Jaap ook over zijn verzameling biografieën van jazzmuzikanten en zijn tijd als manager van verschillende jazz-, rhythm-and-blues- en popbands.
Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 25 oktober 2013

Afl. 21 Expeditie Boekenkast: Fermin Miranda Caceres

“In mijn jeugd was alles gecensureerd: boeken, muziek, kunst. Thuis hadden we alleen romannetjes voor mijn moeder. Toch las ik verboden boeken; literatuur en filosofie. Ik kende veel mensen waar ik clandestien kon lezen.”
Fermin vertelt vanuit zijn tapasrestaurant eLe vurig over de kracht die hij put uit literatuur. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 23 oktober 2013

I.M. Thomas Blondeau

Afgelopen weekeinde overleed Thomas Blondeau, zeer plotseling en hoe dan ook veel te jong. Thomas was een goed schrijver en een zeer sympathiek mens. Hij is een paar keer in Utrecht geweest om zelf op te treden dan wel optredens van anderen te recenseren. Ik ontmoette hem voor het eerst toen hij in de zaal zat bij een optreden van Nadja Hüpscher op het podium van Het Poëziecircus.

Geplaatst door Michaël op 22 oktober 2013