Afl. 8 Expeditie Boekenkast: Monir Goran

‘In mijn cultuur bestaan geen kinderboeken. Mijn oma vertelde verhalen: mythes en dierenfabels van Aesopus en La Fontaine. Mijn grootouders komen uit Koerdistan, Iran, net als die fabels.' De uit Irak gevluchte Monir Goran is componist en klassiek gitarist. Hij woont met zijn vrouw Marian Kleverkamp en zijn twee dochters Lara en Solien in Hoograven. Lees hier het hele interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 10 september 2013

Beloftevolle Utrechtse auteurs gezocht

De Gemeente Utrecht nodigt beginnende Utrechtse auteurs uit zich vóór 14 oktober 2013 aan te melden voor de CCS Crone-stipendia. De stipendia bedragen € 2.500,- en zijn bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken. Eens per twee jaar worden maximaal drie stipendia uitgereikt.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 9 september 2013

Ga mee op Expeditie Boekenkast

Vanaf vandaag publiceert Het Literatuurhuis samen met Culturele Zondagen elke week nieuwe interviews met Utrechters over hun boekenkast. Op 3 november komen alle verhalen samen tijdens 'Op bezoek bij het boek'. Dan treden 15 schrijvers, dichters en BN-ers op in 15 van de huiskamers en kan je zelf snuffelen in de boekenkasten.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 3 september 2013

Welkom in het nieuwe Literatuurhuis

Afgelopen zondag, 1 september, opende het Literatuurhuis zijn deuren tijdens het Uitfeest. De gehele middag ontmoetten meer dan 300 literatuurliefhebbers, schrijvers, dichters en andere belangstellenden elkaar in het eeuwenoude pand aan de Oudegracht. Het was een middag zoals we ze in de toekomst graag blijven zien: een ongedwongen ontmoeting tussen mensen met literatuur als bindmiddel; Het Literatuurhuis als literaire pleisterplaats.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 3 september 2013

Opening nieuw Literatuurhuis - 1 sept

Tijdens het Uitfeest op 1 september opent aan de Oudegracht in Utrecht Het Literatuurhuis voor het eerst zijn deuren voor het publiek. In het pand worden vanaf komend seizoen lezingen, cursussen en filmvertoningen georganiseerd. Kom langs tussen 13.00 en 16.30 voor poëtische rondleidingen en een gratis goodiebag! (*Zolang de voorraad strekt).

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 27 augustus 2013

Olaf Tempelman over (ongekend) Europa - House of Eutopia

De sociale, politieke, geografische en historische grenzen van Europa afgetast en blootgelegd in een huis van vijf kamers. Dat is de expositie 'House of Eutopia' van kunstenaar/architect Filip Berte. Donderdagavond 15 augustus spreekt Berte inhet Zijdebalen Theaterover zijn werk. Aansluitend reageert schrijver Olaf Tempelman (Omweg naar Istanbul. De kusten van de Zwarte Zee) met enkele Oost Europese beelden over de Europese cultuur. Waarin verschillen de West en Oost Europese visies op Europa? Welke stukken geschiedenis verbinden ons? Maar ook, welke stukken geschiedenis zijn ongekend? Zie hier voor meer informatie.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 14 augustus 2013

50ste sterfjaar W.G. van de Hulst herdacht

31 augustus 2013 is het exact 50 jaar geleden dat een van Nederlands bekendste kinderboekenschrijvers en onderwijzers, W.G. van de Hulst (1879-1963), overleed. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis vinden komend najaar diverse activiteiten plaats in Utrecht, de stad waar Van de Hulst zijn hele leven woonde en werkte. Zie hier voor het volledige programma!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 13 augustus 2013

Cursus: Pessoa Lezen

Pessoa’s meesterwerk het Boek der Rusteloosheid is een inspirerend en complex boek vol overpeinzingen, observaties, gedachtenkronkels. In deze cursus leest u het Boek der Rusteloosheid in tien avonden, met uitstapjes naar Pessoa’s poëzie, zijn toneelwerk en verwante schrijvers als Beckett en Proust. Dit alles aangevuld met beeld en geluidsmateriaal. De cursus wordt gegeven door Michaël Stoker die in juli 2013 promoveert op het Boek der Rusteloosheid.

Geplaatst door Michaël op 9 augustus 2013

Poëzie en videokunst uit Ierland

Begin de week met hedendaagse poëzie uit Ierland, vergezeld door een speciaal voor het gedicht gemaakte video. Ter gelegenheid van het Ierse EU-voorzitterschap verschijnt elke maandag een nieuwe aflevering met gedichten van onder andere John F. Deane en Gabriel Rosenstock. Inmiddels heeft Litouwen het voorzittersstokje overgenomen, maar 'The Poetry Project' gaat gewoon door. Deze week het gedicht ‘Rory’ van Louis de Paor.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 29 juli 2013

Drie Ieren op longlist Man Booker Prize

Met een mooi staaltje Photoshoppen werd gisteren de longlist van de Man Booker Prize bekend gemaakt. Het is een eclectische lijst met genomineerden uit alle uithoeken van de wereld, zoals Zimbabwe (Noviolet Bulawayo, We Need New Names) en Maleisië (Tash Aw, Five Star Billionaire). Daartussen prijken de namen van maar liefst drie Ieren: Colum McCann (TransAtlantic), Colm Tóibín (The Testament of Mary) en Donal Ryan (The Spinning Heart). Allen thematiseren ze de Ierse geschiedenis en samenleving, maar waar de ene werkt vanuit Ierland, heeft de ander meer afstand tot zijn onderwerp nodig.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 24 juli 2013