Nieuwe cursussen Literatuurhuis Academie

De inschrijving voor de nieuwe cursussen in de Literatuurhuis Academie is open. Dit voorjaar worden er cursussen gegeven over Sándor Márai, James Joyce, literair Brazilië en de kunst van het proza schrijven.

Geplaatst door Michaël op 27 januari 2014

Finalisten NK Poetry Slam bekend

Arnoud Rigter, Daniël Vis, Gijs ter Haar, Josse Kok, Lotte Dodion, Maaike Haneveld, Niels Terhalle en Sannemaj Betten kwalificeerden zich gisteren voor de finale van het NK Poetry Slam 2014 op zaterdag 1 februari. Klap, juich, joel jouw favoriet deze avond naar de winst!

Geplaatst door Redactie iPoetry op 16 januari 2014

Mini-colleges literatuur & muziek

Norwegian Wood van de Beatles in Murakami’s gelijknamige roman, de poëzie van de teksten van Jim Morrison; de kruisbestuiving tussen literatuur en muziek kent oneindig veel voorbeelden. In het Literatuurhuis kun je zondagmiddag 12 januari tijdens de Culturele Nieuwjaarsduik mini-colleges bijwonen met elk half uur een nieuwe spreker en een nieuw onderwerp. Met Ingmar Heytze, Vrouwkje Tuinman, Theo Hakkert en vele anderen!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 6 januari 2014

In de houten broek met Ruben van Gogh

Hoe komt het vanzelfsprekende tot stand? En hoe manifesteert het zijn zich in taal? Onder het motto 'Minder doen, meer zijn' onderzoekt dichter Ruben van Gogh zin en zijn in taal, morgen zondag 15 december om 17.00 in de Geertekerk. Omdat hij alleen verstand heeft van gedichten en te zingen teksten, neemt hij de lyriek als leidraad.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 14 december 2013

I.M. Martijn Teerlinck (1987-2013)

Martijn Teerlinck overleed afgelopen dinsdag 10 december veel te vroeg op 26-jarige leeftijd. Zijn gedichten werden tijdens zijn nog korte leven veelvuldig gepubliceerd in literaire tijdschriften en bloemlezingen. In 2010 won hij het NK Poetry Slam, omdat hij zijn sterke poëzie ook uitstekend voordroeg. ‘Gedichten krijgen een nieuwe betekenis door het voordragen,’ zei hij daar zelf over in een interview.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 13 december 2013

Halve finalisten NK Poetry Slam bekend

Arnoud Rigter, Bardthesque Jaques, Daniël Vis, Erwin Mulder, Gijs ter Haar, Josse Kok, Lotte Dodion, Maaike Haneveld, Martin M Aart de Jong, Niels Terhalle, Pom Wolff, Sannemaj Betten, Tomas de Paauw en Von Solo zijn de regionale slamkampioenen die het tegen elkaar opnemen in de halve finale op 15 januari. Wie treedt in de voetsporen van de laatste Slampion Laura van der Haar?

Geplaatst door Redactie iPoetry op 4 december 2013

Utrecht DADA

De beruchte Dada-soirée van 1923 was een gebeurtenis waarover de kranten in die dagen lange, opgewonden stukken publiceerden en die de geschiedenis in zou gaan als een ‘weergaloos dadaïstische triomf’. De 90-jarige Vereniging Utrecht nam het initiatief tot de eenmalige heropvoering en tot de uitgave van een boek dat de Utrechtse Dada-avond doet herleven.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 december 2013

Halve finales NK Poetry Slam op 15 januari

Alle regionale slamkapioenen voeren op 15 januari een poëtische strijd met als inzet 8 tickets naar de finale van het NK Poetry Slam op 1 februari. Met metaforen, beelden, taalspel en bovenal hun uitzonderlijke voordrachtskunst moeten ze jou en de jury ervan overtuigen dat ze tot de beste poëzieperformers van Nederland behoren. Stem mee en bepaal zelf wie je in de finale in RASA terug wilt zien!

Geplaatst door Redactie iPoetry op 19 november 2013

Samen klassiekers lezen

Madame Bovary, De Tijgerkat of Anna Karenina: klassiekers die je gelezen móet hebben, maar waar je eigenlijk nooit aan toekomt. Een leesgroep waarin deze klassieke werken centraal staan, kan helpen om ze nu eindelijk te gaan lezen én bespreken. Benieuwd? Donderdag 28 november vindt in Het Literatuurhuis van 10.00-12.00 een informatiebijeenkomst plaats i.s.m. Senia over het oprichten van een leesgroep Klassieke Literatuur.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 18 november 2013

Manu Joseph geanimeerd

Toen Het onzichtbare geluk van andere mensen Boek van de Maand werd bij De Wereld Draait Door, maakte Niels de Haar een fantastische animatie die het verhaal in 30 seconden samenvat. Voor zover dat kan dan.. Meer Manu Joseph? 25 november geeft hij een exclusief optreden in Nederland tijdens de Literaire Nachtclub!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 12 november 2013