Afl. 15 Expeditie Boekenkast: Mevrouw Modijefsky

'Hij heeft opgeschreven wat mijn man en ik al die tijd gedacht hebben. Dat je de bijbel moet gebruiken als leidraad, niet als onwrikbaar wetboek'. Zo verwijst mevrouw Modijefsky naar Carel ter Lindens' Wat doe ik hier in godsnaam?, terwijl zij in haar zonnige tuintje in de binnenstad zit. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 4 oktober 2013

Afl. 14 Expeditie Boekenkast: Koos Meinderts

'Mijn vader vertelde zelf verhalen. Hij vond het leuk om te kijken hoe ver hij kon gaan om mij iets wijs te maken.'
Koos Meinderts schrijft sinds 1983 (kinder)boeken. Vanuit zijn atelier in Tuindorp vertelt hij over voorlezen en voorgelezen worden. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 oktober 2013

NK Poetry Slam op KANTOR

'5 floors of boundless imagination' - dat is het pop-up festival KANTOR in Amsterdam. Op 5 en 6 oktober zijn 5 verdiepingen in een leegstaand kantoorpand het podium voor muziek, kunst, theater én performancepoëzie door NK Poetry Slam-presentatoren Ellen Deckwitz en Daan Doesborgh.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 oktober 2013

Afl. 13 Expeditie Boekenkast: Kees Wennekendonk

'Vroeger las ik meestal om in een ander universum te zijn, niet bang te hoeven zijn, te kunnen slapen, mezelf niet te horen denken, dus echt vluchtlezen.' Duizendpoot Kees Wennekendonk is pianist, componist, tekstdichter, tekenaar en brillenmaker. Vanaf zijn werfkelder aan de Oudegracht organiseert hij zijn maandelijkse optredens van nieuw en gevestigd cultureel talent. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Taco op 27 september 2013

Afl. 12 Expeditie Boekenkast: Jan en Mieke Hartman

'Om daar in het onderwijs aan de slag te kunnen gaan, moet je wel een gemeenschappelijke geschiedenis en traditie met je leerlingen hebben. Daarom gingen we toch weer naar huis,' vertellen Jan en Mieke Hartman over het jaar dat zij in Israël hebben doorgebracht. Toch noemen ze zichzelf echte Kanaleneilanders en woont het echtpaar dan ook al vijftig jaar in hetzelfde huis aan het kanaal. Lees hier het hele interview.

Geplaatst door Taco op 24 september 2013

Jacques Dane biograaf W.G. van de Hulst

Onderwijshistoricus Jacques Dane is de beoogd schrijver van de biografie van kinderboekenschrijver en onderwijzer W.G. van de Hulst (1879-1963).

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 23 september 2013

Afl. 11 Expeditie Boekenkast: Yvonne Ploum

Op haar 35e werd Yvonne Ploum werkzaam bij het toen net geopende Armando Museum, waarvan ze in 2000 Hoofd werd. Door een brand in 2007 verhuisde de collectie naar MOA, Museum Oud Amelisweerd. Op de bovenste etage van MOA zijn vanaf 2014 boeken van en over Armando te lezen. 'Na zijn dood, ik hoop dat dat nog lang duurt, krijgt Armando’s eigen boekenkast hier ook een plek.' Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Taco op 20 september 2013

Atte Jongstra opent nieuw 'In de houten broek'-seizoen

Voor het vijfde jaar op rij beklimmen schrijvers, opiniemakers, politici en andere taalkunstenaars de kansel in de Utrechtse Geertekerk. Elke maand een nieuw sermoen over een verrassend thema met op zondag 29 september essayist, schrijver, wijsgeer, redenaar Atte Jongstra over het paradijs.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 19 september 2013

Gerestaureerd graf W.G. van de Hulst onthuld

Op de Utrechtse begraafplaats Soestbergen wordt zaterdag 21 september om 11.00 het gerestaureerde graf van W.G. van de Hulst (1879-1963) onthuld. Op 5 september 1963 werd Van de Hulst op deze plek onder grote belangstelling begraven. Vijftig jaar later is de onthulling het startsein voor het festival dat dit najaar in Utrecht plaatsvindt ter ere van de geliefde kinderboekenschrijver.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 18 september 2013

Afl. 10 Expeditie Boekenkast: René Mensink

De zorgvuldig gemonteerde boekenkast van René Mensink en Gerry Lippes staat op de slaapkamer in hun huis in Leidsche Rijn. Gerry: ‘Wel fijn, want een boekenkast is een stukje privé, niet iedereen hoeft te zien wat je leest.’ De jongsten van hun drie kinderen Sam, Anoek en Mats, lezen zij regelmatig voor uit de boeken die ook zijzelf mooi vinden. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Taco op 17 september 2013