Afl. 13 Expeditie Boekenkast: Kees Wennekendonk

'Vroeger las ik meestal om in een ander universum te zijn, niet bang te hoeven zijn, te kunnen slapen, mezelf niet te horen denken, dus echt vluchtlezen.' Duizendpoot Kees Wennekendonk is pianist, componist, tekstdichter, tekenaar en brillenmaker. Vanaf zijn werfkelder aan de Oudegracht organiseert hij zijn maandelijkse optredens van nieuw en gevestigd cultureel talent. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Taco op 27 september 2013

Afl. 12 Expeditie Boekenkast: Jan en Mieke Hartman

'Om daar in het onderwijs aan de slag te kunnen gaan, moet je wel een gemeenschappelijke geschiedenis en traditie met je leerlingen hebben. Daarom gingen we toch weer naar huis,' vertellen Jan en Mieke Hartman over het jaar dat zij in Israël hebben doorgebracht. Toch noemen ze zichzelf echte Kanaleneilanders en woont het echtpaar dan ook al vijftig jaar in hetzelfde huis aan het kanaal. Lees hier het hele interview.

Geplaatst door Taco op 24 september 2013

Jacques Dane biograaf W.G. van de Hulst

Onderwijshistoricus Jacques Dane is de beoogd schrijver van de biografie van kinderboekenschrijver en onderwijzer W.G. van de Hulst (1879-1963).

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 23 september 2013

Afl. 11 Expeditie Boekenkast: Yvonne Ploum

Op haar 35e werd Yvonne Ploum werkzaam bij het toen net geopende Armando Museum, waarvan ze in 2000 Hoofd werd. Door een brand in 2007 verhuisde de collectie naar MOA, Museum Oud Amelisweerd. Op de bovenste etage van MOA zijn vanaf 2014 boeken van en over Armando te lezen. 'Na zijn dood, ik hoop dat dat nog lang duurt, krijgt Armando’s eigen boekenkast hier ook een plek.' Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Taco op 20 september 2013

Atte Jongstra opent nieuw 'In de houten broek'-seizoen

Voor het vijfde jaar op rij beklimmen schrijvers, opiniemakers, politici en andere taalkunstenaars de kansel in de Utrechtse Geertekerk. Elke maand een nieuw sermoen over een verrassend thema met op zondag 29 september essayist, schrijver, wijsgeer, redenaar Atte Jongstra over het paradijs.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 19 september 2013

Gerestaureerd graf W.G. van de Hulst onthuld

Op de Utrechtse begraafplaats Soestbergen wordt zaterdag 21 september om 11.00 het gerestaureerde graf van W.G. van de Hulst (1879-1963) onthuld. Op 5 september 1963 werd Van de Hulst op deze plek onder grote belangstelling begraven. Vijftig jaar later is de onthulling het startsein voor het festival dat dit najaar in Utrecht plaatsvindt ter ere van de geliefde kinderboekenschrijver.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 18 september 2013

Afl. 10 Expeditie Boekenkast: René Mensink

De zorgvuldig gemonteerde boekenkast van René Mensink en Gerry Lippes staat op de slaapkamer in hun huis in Leidsche Rijn. Gerry: ‘Wel fijn, want een boekenkast is een stukje privé, niet iedereen hoeft te zien wat je leest.’ De jongsten van hun drie kinderen Sam, Anoek en Mats, lezen zij regelmatig voor uit de boeken die ook zijzelf mooi vinden. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Taco op 17 september 2013

Herontdek 'Het fantoom van Alexander Wolf' in het Literatuurhuis

De internationaal herontdekte novelle Het fantoom van Alexander Wolf (1948 – 1949) van de Russische schrijver Gajto Gazdano is nu ook verschenen in Nederland. Op 11 november vertoont het Literatuurhuis het bewijs dat Gazdanov in het verleden ook al op waardering mocht rekenen: de verfilming The spectre of Alexander Wolf uit de jaren 50.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 16 september 2013

Afl. 9 Expeditie Boekenkast: Thea de Wit

‘Als ik een klas iets wilde leren over gelaagdheid, dan las ik Erik of het klein insectenboek met hen. Dan liet ik ze zelf voorlezen, en ondertussen leerde ik ze over de structuur van het boek.’ Voordat de in Kanaleneiland woonachtige Thea de Wit directeur werd van het Utrechts Monumentenfonds, werkte ze in het onderwijs waar ze haar liefde voor literatuur combineerde met die voor de natuur. Lees hier het hele interview.

Geplaatst door Taco op 13 september 2013

Nieuwe verhalen W.G. van de Hulst ontdekt

Van de kinderboekenschrijver W.G. van de Hulst (1879-1963) zijn twee nieuwe verhalen aangetroffen. Literatuurhistoricus Niels Bokhove kwam de verhalen op het spoor tijdens de voorbereiding voor het W.G. van de Hulst-festival dat op zaterdag 21 september van start gaat in Utrecht: 'De schrijversopstand tegen de Boekenweek van 1963 is een van de redenen dat de verhalen nog niet eerder zijn gepubliceerd.'

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 11 september 2013