Afl. 20 Expeditie Boekenkast: Mariska van der Willigen

“McCall Smith beschrijft dat de mensen dan onweersbeestjes uit de lucht plukken en opeten. Ik heb onlangs in Kenia geleerd dat ze dat overal in Afrika doen. Ze vinden het heerlijk, gratis eiwitjes. Ik wil dat meemaken!”
Mariska vertelt over haar favoriete schrijver vanuit haar grachtenpand in de binnenstad. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 21 oktober 2013

Rinke Tolman Poëzieprijs 2014

Voor de achtste achtereenvolgende keer reikt de gemeente Soest de driejaarlijkse Rinke Tolman Poëzieprijs uit, georganiseerd door SLAS (Stichting Literaire Activiteiten Soest) in samenwerking met Vlaams literair/cultureel tijdschrift Schoon Schip ’93. Rinke Tolman (1891-1983) was veldbioloog, journalist, auteur van talrijke natuurboeken, poëziebundels en ereburger van Soest. Dit jaar is het thema van de poëziewedstrijd ‘vogelvrij’.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 18 oktober 2013

Afl. 19 Expeditie Boekenkast: Kamilla Hensema

"Terwijl Kamilla zich omdraait naar haar boekenkast, valt haar op dat haar hele loopbaan zich erin weerspiegelt". Kamilla vertelt over haar carrières als theatermaker, acteur, eventmanager en haar huidige bedrijf Kamilla's Keuze, waarbij ze de boeken in haar boekenkast als leidraad neemt. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 18 oktober 2013

Afl. 18 Expeditie Boekenkast: Machteld Bijl en Janine van Dijk

"Wij zijn gekoppeld door een vriendin die zei: jullie hebben allebei zoveel boeken, maak eens kennis met elkaar', vertelt Machteld". Vanuit hun historische pand aan het Geertekerkhof vertellen Machteld en Janine over hun liefde voor literatuur. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 15 oktober 2013

Nog één keer dada in Utrecht

Op vrijdag 18 oktober herleven in Utrecht voor even de tijden van Theo van Doesburg en Kurt Schwitters. Kunstliefde en Oud-Utrecht presenteren een reconstructie van de befaamde Hollandse dada-veldtocht...

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 15 oktober 2013

Afl. 17 Expeditie Boekenkast: Jetta Ernst, Aram Adriaanse en Anthony Heidweiller

"Een goed boek moet me inspireren om een volgende stap te zetten, het doet je ademen. Williams' Stoner bijvoorbeeld, je kunt de wereld aan met zo'n boek". Jetta, Aram en Anthony wonen in een monumentaal pand aan de Oudegracht en op iedere verdieping van hun huis is een boekenkast te vinden. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 11 oktober 2013

Alice Munro wint Nobelprijs voor de Literatuur

De Canadese schrijfster, "master of the contemporary short story", Alice Munro (1931) heeft de Nobelprijs voor de Literatuur 2013 gewonnen. In juni maakte de 82-jarige Munro nog bekend te stoppen met schrijven.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 10 oktober 2013

Vorst & Volk: Multatuli’s 'Vorstenschool'

De troonswisseling en de viering van 200 jaar koninkrijk maken 2013 een vorstelijk jaar. Daarom werd het thema Vorst & Volk voor de jaarlijks terugkerende en landelijke Maand van de Geschiedenis gekozen. Ter gelegenheid hiervan vertoont Het Literatuurhuis maandag 14 oktober de verfilming van Multatuli’s toneelstuk en politieke testament Vorstenschool (1875).

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 10 oktober 2013

Afl. 16 Expeditie Boekenkast: Hans Bouman en Geneviève Waldmann

'Wij benaderen literatuur op totaal verschillende manieren.' Geneviève valt hem bij: 'Hans bekijkt de literaire, ik de commerciële potentie van een tekst'. Hans en Geneviève bediscussiëren hun verschillende kijk op literatuur in hun huis in het Griftkwartier. Lees hier het volledige interview.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 oktober 2013

Kader Abdolah en het Oosten

Vroeger stapten we vol verwachting in de Orient Express, maar hoe kijken we vandaag de dag naar het Oosten? Vanavond om 20:00 in het Academiegebouw: deel 1 van het tweeluik 'Oost west thuis best' met onder andere Kader Abdolah , Michael Schaap (De Hokjesman) en muzikanten van Arifa Music die je in Oosterse sferen brengen.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 oktober 2013