I.m. Gerrit Kouwenaar (1923-2014)

Gerrit Kouwenaar droeg tijdens de 31ste Nacht van de Poëzie zijn gedichten 'Plaatselijke tijd' en 'Totaal witte kamer' voor. Hij kon al niet meer naar Utrecht komen; Taco Schreij zocht Kouwenaar daarom thuis op en registreerde zijn voordracht. Kouwenaars stem en zijn gedichten werden tijdens de Nacht op 23 maart 2013 geprojecteerd. Zie hieronder de opnames van dat moment.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 4 september 2014

Rufus Wainwright op de Nacht!

De wereldberoemde singer-songwriter Rufus Wainwright treedt op zaterdag 20 september op tijdens de 32ste Nacht van de Poëzie in TivoliVredenburg. Hij keert in de voetsporen van zijn vader, Loudon Wainwright III, die in 1992 ook al optrad tijdens de Nacht van de Poëzie. En ook andere entr’actes én de laatste dichters zijn bekend, lees hieronder snel verder.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 27 augustus 2014

Ontdek de geheimen van de Nacht van de Poëzie

Op 20 september keert de Nacht van de Poëzie eindelijk terug naar de plek waar hij hoort: de Grote Zaal van het vernieuwde TivoliVredenburg. Speciaal voor deze extra feestelijke 32ste editie geeft Ingmar Heytze, dichter, oud-presentator en jarenlang bezoeker van De Nacht, op woensdag 27 augustus een rondleiding door TivoliVredenburg in het algemeen en de Grote Zaal in het bijzonder. Ook toont hij plekken die normaal niet te zien zijn, zoals de kleedkamers en de beroemde artiestenfoyer.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 18 augustus 2014

Na Manuscripta ook Kinderboekenbal naar Utrecht

De Kinderboekenweek (1-12 oktober 2014) bestaat maar liefst zestig jaar. Reden voor een extra feestelijke editie die op dinsdag 30 september van start gaat met het traditionele Kinderboekenbal. Dat vindt dit jaar voor het eerst niet in Amsterdam plaats, maar in het Utrechtse Spoorwegmuseum.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 augustus 2014

Privacy Proza Slam

SETUP, de Utrechtse organisatie voor digitale cultuur & innovatie nodigt je zondag 24 augustus uit voor een zomerse lees- en schrijfsalon. Samen met Lynn Berger (De Correspondent) en Robbert Welagen (schrijver van o.a. Het verdwijnen van Robbert Welagen en Verre Vrienden) onderzoek je welke termen en metaforen we gebruiken als we over privacy en surveillance praten.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 5 augustus 2014

Nieuwe namen 32ste Nacht van de Poëzie

Ook Remco Campert, Judith Herzberg, Mustafa Stitou, Wim Brands, Maud Vanhauwaert, Els Moors en Miriam Van hee dragen op zaterdag 20 september voor tijdens de 32ste Nacht van de Poëzie. Onder het motto ‘Dansen op de bodem van de Nacht’ (citaat van Menno Wigman) keren de dichters eindelijk terug naar de Grote Zaal van TivoliVredenburg!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 5 augustus 2014

Expositie over C.C.S. Crone

Op vrijdag 11 juli om 17.00 uur opent buergemeester Jan van Zanen de tentoonstelling 'C.C.S. Crone 1914-2014'. C.C.S. Crone was de schrijver van een klein maar zeer gewaardeerd en door en door Utrechts oeuvre. Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag is van 11 juli t/m 7 september een overzichtstentoonstelling gewijd aan zijn leven en werk te zien in het Utrechtse Stadhuis.

Geplaatst door Michaël op 9 juli 2014

Tjitske Jansen in het wild

Sinds Tjitske Jansen in 2001 furore maakte in de wereld van het poetry-slammen, is ze niet meer uit het Nederlands literair klimaat weg te denken. Deze winter verschijnt de bundel Voor altijd voor het laatst. Vrijdag 11 juli leest ze vast voor uit haar nieuwe werk in KuuB, waar nu tevens de expositie Wildernis te zien is.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 4 juli 2014

Bundel van en voor Suster Bertken verschenen

Op 25 juni werd de non en dichteres Bertha Jacobs, beter bekend als Suster Bertken, die 500 jaar geleden stierf, onder grote belangstelling herdacht in Utrecht. 's Middags werd op een symposium aan de Universiteit Utrecht het leven en werk van Bertken door kenners onder de loep genomen. Om half acht werd de speciaal voor Bertken vervaardigde klok in de Buurkerk (de kerk waar zij 57 jaar zat 'ingekluisd) in samenspel met de klokken van de Dom geluid. Daarna vervoegde het gezelschap zich naar Het Literatuurhuis alwaar negen jonge schrijvers een ode brachten aan de oude zuster. De negen gedichten van Bertken zijn gebundeld in een speciale uitgave, die op 25 juni is gepresenteerd.
Beluister hier de reportage die Mathijs Deen over de herdenkingsdag maakte in VPRO's Nooit meer slapen

De bundel is hier online te koop (klik hier).

Geplaatst door Michaël op 27 juni 2014

Poëzieveteranen en aanstormend talent op 32ste Nacht

Bart Chabot, Maarten van der Graaff, Jean Pierre Rawie (foto), Marjolijn van Heemstra, Anton Korteweg, Leonard Nolens, Ingmar Heytze, Kira Wuck en Menno Wigman staan op de 32ste Nacht. Met poëzieveteranen én aanstormende talenten biedt het programma van de 32ste Nacht van de Poëzie zowel een terugblik op het roemruchte verleden van ‘De Nacht’, als een vooruitblik op nog vele jaren poëzie in de Grote Zaal. Meer namen van optredende dichters én entr'actes volgen binnenkort!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 24 juni 2014