Aboriginal literatuur in het AAMU

De relatie tussen Aboriginals en niet-Aboriginals in Australië blijft tot op de dag van kwetsbaar en complex. Woensdag 11 juni spreekt de Australische schrijver Anita Heiss (Am I Black Enough For You) in het AAMU over hoe Aboriginal literatuur kan bijdragen aan het wederzijdse begrip.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 10 juni 2014

De Nacht is terug in TivoliVredenburg!

Zaterdag 20 september 2014 vindt de Nacht van de Poëzie voor het eerst sinds zeven jaar weer plaats in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Gedurende de verbouwing van Vredenburg leidde het grootste poëziefestival van Nederland een reizend bestaan in afwachting van de voltooiing van het nieuwe muziekcentrum. De kaartverkoop start zaterdag 7 juni en zaterdag 21 juni maken we het programma bekend tijdens de officiële opening van TivoliVredenburg.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 3 juni 2014

Plaats Delict: Utrecht

Juni is de Maand van het Spannende Boek. Aan de vooravond daarvan vinden door het hele land evenementen plaats met misdaadauteurs, onder de noemer Plaats Delict. In het kader van Plaats Delict interviewen twee zeer Utrechtse misdaadschrijvers elkaar bij het bruinste café van de Domstad: Van Wegen. Daniëlle Hermans en Ed van Eeden stellen elkaar vragen over hun werk, hun persoon en hun stad. En natuurlijk over de vraag of misdaad loont.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 26 mei 2014

Carel ter Linden is 'Thuis in de Bijbel'

'Wat doe ik hier in Godsnaam?' Dat vraagt 'Hofpredikant' Carel ter Linden zich af in zijn gelijknamige laatste boek én op 1 juni tijdens zijn lezing bij de tentoonstelling 'Thuis in de Bijbel' van het Catharijneconvent. ‘Dat idee dat ik vroeger had, dat deze wereld en ons leven een diepe betekenis moeten hebben, een verborgen zin, dat ben ik kwijt.’

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 20 mei 2014

Opening TivoliVredenburg mét Nacht van de Poëzie

De Nacht van de Poëzie keert eindelijk terug naar de plek waar hij thuishoort: de Grote Zaal van TivoliVredenburg. De Lange Nacht valt op zaterdag 20 september, maar op 21 juni presenteren we vast een kleine opmaat van het grootste poëziefestival van de Lage Landen tijdens de opening van het nieuwe TivoliVredenburg.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 19 mei 2014

Manuscripta dit jaar in Utrecht

Vond Manuscripta, traditioneel de opening van het boekenseizoen begin september, de afgelopen jaren in Amsterdam plaats, de komende jaren zal het boekenseizoen telkens in een andere stad openen. De primeur is voor Utrecht. Dit jaar strijkt Manuscripta neer in het hart van de stad, tijdens het Uitfeest, op zondag 7 september 2014.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 23 april 2014

Zeldzame eigendommen van James Joyce naar Nederland

Komende donderdag 24 april opent om 19.30 in de Universiteitsbibliotheek Utrecht de expositie ‘a long the krommerun’, gewijd aan de Ierse schrijver James Joyce (1882-1941). Het is voor het eerst dat topstukken uit Joyce’ nalatenschap, die wordt beheerd in Zürich, in ons land te zien zijn. De expositie bevat onder meer zeer waardevolle eerste drukken, handschriften, tekeningen, foto’s en persoonlijke eigendommen van Joyce, waaronder zijn befaamde wandelstok.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 22 april 2014

Nieuwe Literaire Nachtclub op 5 juni

Elk seizoen presenteert Het Literatuurhuis de beste podiumschrijvers van dit moment tijdens de Literaire Nachtclub.. Uitgesproken literatuur in alle vormen en maten.

Geplaatst door Michaël op 19 april 2014

Openingsweekend City2Cities uitverkocht

Dit weekend start de vierde editie van City2Cities: Internationale Literatuurdagen Utrecht. Zaterdag 5 april spreken schrijver Jaap Scholten en Writer in Residence Nuala Ní Dhomhnaill over de themasteden van dit jaar, Dublin en Boedapest, tijdens de feestelijke openingsavond. Zondag 6 april geeft György Konrád de Belle van Zuylenlezing en vindt aansluitend een literair diner met Judith Koelemeijer en de Hongaarse schrijfster Krisztina Tóth plaats. Het gehele openingsweekend is uitverkocht. De komende week treden nog tientallen andere (inter)nationale auteurs op tijdens de literaire nachtclub, stadswandelingen, filmvertoningen, lezingen en tot slot de festivaldag in Paushuize op zondag 13 april.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 4 april 2014

Boek met teksten uit Slauerhoffs scheepskist

Op 2 april werd in De Wereld Draait Door bekend gemaakt dat de gehele nalatenschap van J. Slauerhoff is aangekocht door het Letterkundig Museum. Een deel van de teksten uit die kist publiceerden we vorig jaar al in de bundel Het heele leven is toch verloren onder redactie van Arie Pos en Menno Voskuil. Ook het gedicht Het potlood (in de hand) dat Aad Meinderts in de uitzending voorlas, staat erin. Zie hieronder de uitzending, en bestel het boek hier of in de boekhandel:

Geplaatst door Michaël op 2 april 2014