Utrechtse boekhandelaren verenigen zich

De Utrechtse schrijver Ronald Giphart neemt zaterdag 8 maart 2014 in boekwinkel Savannah Bay het eerste exemplaar in ontvangst van een speciale brochure die de zelfstandige boekhandels in Utrecht gezamenlijk uitgeven. De folder bevat een route die de boekenliefhebber leidt naar de vele boekwinkels die Utrecht rijk is. Gezamenlijk bieden de zelfstandige winkels een divers en compleet assortiment. Het initiatief van de negen winkels om gezamenlijk de boekenweek in te gaan bevestigt eens te meer de identiteit van Utrecht als letterenstad.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 7 maart 2014

Herdenking 'Triomfdag' Fernando Pessoa in Utrecht en Amsterdam

Op 8 maart 2014 is het precies honderd jaar geleden dat de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935) zijn heteroniemen (literaire alter ego’s) schiep. Pessoa werd postuum wereldberoemd met de creatie van meer dan 100 bedachte schrijvers die elk een eigen oeuvre schreven en een eigen, volstrekt unieke schrijfstijl hadden. In Utrecht en Amsterdam vinden herdenkingen plaats van deze memorabele dag in de wereldliteratuur. Tevens wordt een nieuwe uitgave gepresenteerd waarin voor het eerst de teksten zijn vertaald waarin Pessoa een fictieve ontmoeting tussen zijn schrijvers ensceneerde.

Geplaatst door Michaël op 6 maart 2014

Frénk van der Linden over barmhartigheid

Journalist en publicist Frénk van der Linden spreekt morgen, zondag 16 februari, om 17.00 in de Geertekerk een sermoen uit over barmhartigheid in de reeks ‘In de Houten Broek’.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 15 februari 2014

Geef deze Valentijnsdag een Literatuurhuispas cadeau!

De Literatuurhuispas krijg je als je vriend wordt van Het Literatuurhuis. Met deze 'literaire strippenkaart' kun je kosteloos naar zes voorstellingen naar keuze van Het Literatuurhuis. Een prachtig literair cadeau om te krijgen óf te geven. Laat je gegevens achter in onderstaand formulier en we versturen het vriendenpakket naar je op én in een mooie geschenkverpakking!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 6 februari 2014

Daniël Vis wint NK Poetry Slam

Daniël Vis (1988) uit Utrecht heeft zaterdagavond 1 februari in Utrecht het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2014 gewonnen. In muziekpaleis Rasa streden acht dichters om de landstitel. Het NK Poetry Slam werd dit jaar voor de twaalfde maal gehouden en is onderdeel van de landelijke Poëzieweek (30 jan - 5 feb 2014).

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 2 februari 2014

Nieuwe cursussen Literatuurhuis Academie

De inschrijving voor de nieuwe cursussen in de Literatuurhuis Academie is open. Dit voorjaar worden er cursussen gegeven over Sándor Márai, James Joyce, literair Brazilië en de kunst van het proza schrijven.

Geplaatst door Michaël op 27 januari 2014

Finalisten NK Poetry Slam bekend

Arnoud Rigter, Daniël Vis, Gijs ter Haar, Josse Kok, Lotte Dodion, Maaike Haneveld, Niels Terhalle en Sannemaj Betten kwalificeerden zich gisteren voor de finale van het NK Poetry Slam 2014 op zaterdag 1 februari. Klap, juich, joel jouw favoriet deze avond naar de winst!

Geplaatst door Redactie iPoetry op 16 januari 2014

Mini-colleges literatuur & muziek

Norwegian Wood van de Beatles in Murakami’s gelijknamige roman, de poëzie van de teksten van Jim Morrison; de kruisbestuiving tussen literatuur en muziek kent oneindig veel voorbeelden. In het Literatuurhuis kun je zondagmiddag 12 januari tijdens de Culturele Nieuwjaarsduik mini-colleges bijwonen met elk half uur een nieuwe spreker en een nieuw onderwerp. Met Ingmar Heytze, Vrouwkje Tuinman, Theo Hakkert en vele anderen!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 6 januari 2014

In de houten broek met Ruben van Gogh

Hoe komt het vanzelfsprekende tot stand? En hoe manifesteert het zijn zich in taal? Onder het motto 'Minder doen, meer zijn' onderzoekt dichter Ruben van Gogh zin en zijn in taal, morgen zondag 15 december om 17.00 in de Geertekerk. Omdat hij alleen verstand heeft van gedichten en te zingen teksten, neemt hij de lyriek als leidraad.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 14 december 2013

I.M. Martijn Teerlinck (1987-2013)

Martijn Teerlinck overleed afgelopen dinsdag 10 december veel te vroeg op 26-jarige leeftijd. Zijn gedichten werden tijdens zijn nog korte leven veelvuldig gepubliceerd in literaire tijdschriften en bloemlezingen. In 2010 won hij het NK Poetry Slam, omdat hij zijn sterke poëzie ook uitstekend voordroeg. ‘Gedichten krijgen een nieuwe betekenis door het voordragen,’ zei hij daar zelf over in een interview.

Geplaatst door Redactie iPoetry op 13 december 2013