Zeldzame eigendommen van James Joyce naar Nederland

Komende donderdag 24 april opent om 19.30 in de Universiteitsbibliotheek Utrecht de expositie ‘a long the krommerun’, gewijd aan de Ierse schrijver James Joyce (1882-1941). Het is voor het eerst dat topstukken uit Joyce’ nalatenschap, die wordt beheerd in Zürich, in ons land te zien zijn. De expositie bevat onder meer zeer waardevolle eerste drukken, handschriften, tekeningen, foto’s en persoonlijke eigendommen van Joyce, waaronder zijn befaamde wandelstok.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 22 april 2014

Nieuwe Literaire Nachtclub op 5 juni

Elk seizoen presenteert Het Literatuurhuis de beste podiumschrijvers van dit moment tijdens de Literaire Nachtclub.. Uitgesproken literatuur in alle vormen en maten.

Geplaatst door Michaël op 19 april 2014

Openingsweekend City2Cities uitverkocht

Dit weekend start de vierde editie van City2Cities: Internationale Literatuurdagen Utrecht. Zaterdag 5 april spreken schrijver Jaap Scholten en Writer in Residence Nuala Ní Dhomhnaill over de themasteden van dit jaar, Dublin en Boedapest, tijdens de feestelijke openingsavond. Zondag 6 april geeft György Konrád de Belle van Zuylenlezing en vindt aansluitend een literair diner met Judith Koelemeijer en de Hongaarse schrijfster Krisztina Tóth plaats. Het gehele openingsweekend is uitverkocht. De komende week treden nog tientallen andere (inter)nationale auteurs op tijdens de literaire nachtclub, stadswandelingen, filmvertoningen, lezingen en tot slot de festivaldag in Paushuize op zondag 13 april.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 4 april 2014

Boek met teksten uit Slauerhoffs scheepskist

Op 2 april werd in De Wereld Draait Door bekend gemaakt dat de gehele nalatenschap van J. Slauerhoff is aangekocht door het Letterkundig Museum. Een deel van de teksten uit die kist publiceerden we vorig jaar al in de bundel Het heele leven is toch verloren onder redactie van Arie Pos en Menno Voskuil. Ook het gedicht Het potlood (in de hand) dat Aad Meinderts in de uitzending voorlas, staat erin. Zie hieronder de uitzending, en bestel het boek hier of in de boekhandel:

Geplaatst door Michaël op 2 april 2014

Erik Menkveld overleden

Vandaag bereikte ons het trieste bericht dat schrijver Erik Menkveld zondag 30 maart jl. op 54-jarige leeftijd is overleden. Hij debuteerde in 1997 met de bundel De Karpersimulator die genomineerd werd voor de VSB Poëzieprijs en bekroond werd met de C. Buddingh’-prijs en de Van Der Hoogtprijs. In 2011 verscheen zijn romandebuut Het grote zwijgen. In datzelfde jaar trad Menkveld op bij City2Cities, Internationale Literatuurdagen Utrecht. Hij leidde een memorabele avond waarop ook Bernlef en de Zweed Lars Gustafsson optraden. Wij wensen Menkvelds gezin, familie en vrienden erg veel sterkte.

Geplaatst door Michaël op 31 maart 2014

Uitgevers vertienvoudigen Filter Vertaalprijs

Een aantal uitgevers heeft besloten bij te dragen aan de jaarlijkse Filter Vertaalprijs voor de meest bijzondere vertaling van het jaar. Door deze impuls ontvangt de laureaat een beduidend hoger prijzengeld: geen € 1.000,- maar € 10.000,-. Op dinsdag 8 april wordt tijdens een feestelijke avond in de City2Cities Spiegeltent de winnaar van de Filter Vertaalprijs 2014 bekend gemaakt.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 27 maart 2014

Esther Jansma wint C.C.S. Croneprijs 2014

De C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht, wordt dit jaar toegekend aan dichter Esther Jansma (1968). Dat maakte het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht vandaag bekend. Volgens de jury heeft Jansma sinds haar debuut in 1988 een groot oeuvre van een constant hoge kwaliteit opgebouwd. Op 9 april vindt tijdens City2Cities 2014 de uitreiking van de prijs plaats.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 25 maart 2014

Utrechtse boekhandelaren verenigen zich

De Utrechtse schrijver Ronald Giphart neemt zaterdag 8 maart 2014 in boekwinkel Savannah Bay het eerste exemplaar in ontvangst van een speciale brochure die de zelfstandige boekhandels in Utrecht gezamenlijk uitgeven. De folder bevat een route die de boekenliefhebber leidt naar de vele boekwinkels die Utrecht rijk is. Gezamenlijk bieden de zelfstandige winkels een divers en compleet assortiment. Het initiatief van de negen winkels om gezamenlijk de boekenweek in te gaan bevestigt eens te meer de identiteit van Utrecht als letterenstad.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 7 maart 2014

Herdenking 'Triomfdag' Fernando Pessoa in Utrecht en Amsterdam

Op 8 maart 2014 is het precies honderd jaar geleden dat de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935) zijn heteroniemen (literaire alter ego’s) schiep. Pessoa werd postuum wereldberoemd met de creatie van meer dan 100 bedachte schrijvers die elk een eigen oeuvre schreven en een eigen, volstrekt unieke schrijfstijl hadden. In Utrecht en Amsterdam vinden herdenkingen plaats van deze memorabele dag in de wereldliteratuur. Tevens wordt een nieuwe uitgave gepresenteerd waarin voor het eerst de teksten zijn vertaald waarin Pessoa een fictieve ontmoeting tussen zijn schrijvers ensceneerde.

Geplaatst door Michaël op 6 maart 2014

Frénk van der Linden over barmhartigheid

Journalist en publicist Frénk van der Linden spreekt morgen, zondag 16 februari, om 17.00 in de Geertekerk een sermoen uit over barmhartigheid in de reeks ‘In de Houten Broek’.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 15 februari 2014