Werkspoor Koren Opera doet Utrechtse geschiedenis herleven

Komende zaterdag 20 juni komt met de Werkspoor Koren Opera eenmalig een belangrijk stuk Utrechtse (industriële) geschiedenis tot leven: in de voormalige Machinehal van het roemruchte Werkspoor voeren 7 koren je met 'tableaux chantants' door de belangrijkste episoden uit de tijd dat dit het kloppende industriële hart van Utrecht was. De teksten en muziek zijn van de hand van schrijver, dichter en librettist Ruben van Gogh en componist Bob Zimmerman.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 16 juni 2015

I.M. Drs. P

95 jaar werd hij; de meest lichtvoetige dichter van ons taalgebied, die zelfs het woord ‘dichter’ al te veel eer vond. “Ik doe weliswaar aan versificatie, maar met poëzie heb ik weinig of geen bemoeienis.” Dat schreef Drs. P (1919-2015) eens aan Coen Peppelenbos in een op Tzum.info gepubliceerd briefje. Toch stond deze versificateur in 1980 op de allereerste Nacht van de Poëzie in Utrecht.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 16 juni 2015

Publiciteitstagiair(e) gezocht

Wil je graag praktijkervaring opdoen in het literaire veld? Het Literatuurhuis zoekt vanaf eind augustus 2015 een stagiair publiciteit ter ondersteuning van alle communicatie rond de najaarsprogrammering en de Nacht van de Poëzie (19 september). Tijdens je stage maak je kennis met alle facetten van de organisatie van literaire evenementen in een klein, gezellig team met veel ruimte voor eigen initiatief.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 juni 2015

Kaartverkoop 33ste Nacht van start

De Nacht van de Poëzie kende vorig jaar een legendarische terugkeer naar haar moederschoot: de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Dichters, artiesten en publiek waren het unaniem eens: ‘De Nacht’ is weer thuis. Op zaterdag 19 september presenteert Het Literatuurhuis alweer de 33ste Nacht van de Poëzie. En de kaartverkoop is nu van start!

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 6 juni 2015

De Literaire Tour

Ook literair Utrecht telt af naar de Grand Départ met Tim Krabbé die zijn haat jegens de Tour toelicht (4 juni), mini-colleges Literatuur & Le Tour ( 21 juni) én Parijse bouquinistes op 4 juli zelf. En vergeet niet zelf alvast de eerste etappe te rijden onder de bezielende leiding van het Utrechts Stadsdichtersgilde met het boekje/de app/de routekaart Schaduwpeloton. Sluit je aan bij het literaire peloton en zie hieronder voor meer informatie.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 juni 2015

Luk Van Haute wint Filter Vertaalprijs met bundel Japanse verhalen

Tijdens de tweede avond van City2Cities 2015 is tijdens een feestelijke uitreiking bekendgemaakt dat Luk Van Haute heeft de Filter Vertaalprijs 2015 heeft gewonnen met zijn bundel Liefdesdood in Kamara. En andere Japanse verhalen (Atlas|Contact). ‘Een vertaling waarmee de vertaler een meesterproef afleverde, een project dat een enorme stilistische reikwijdte vertegenwoordigt.’, aldus de jury.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 21 mei 2015

Winnaars Utrechtse literatuurbeurzen bekend!

Anne Broeksma, Roelof ten Napel en Marieke Rijneveld krijgen ieder een C.C.S. Crone Stipendium van €2500. Dat werd vrijdag 15 mei bekend tijdens de openingsavond van City2Cities 2015. Na het optreden van Nick Cave verzamelden de zeven genomineerde Utrechtse talentvolle schrijvers zich in de Kluiskamer om te vertellen over hun werk en het oordeel van de jury te horen.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 21 mei 2015

Brief uit 1807 aan Lodewijk Napoleon

Afgelopen weekend was tijdens City2Cities in Postkantoor Neude de expositie schrijversbrieven te zien. Na het festival zijn alle schrijversepistels, kattebelletjes en brievenboeken verhuisd naar de Universiteitsbibliotheek Binnenstad en de pas verworven brief aan toenmalig koning Lodewijk Napoleon is toegevoegd aan de expositie. Vrijdag 22 mei wordt om 17.30 uur de expositie feestelijk geopend met een hapje, drankje en lezingen over de tentoongestelde objecten.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 21 mei 2015

Nick Cave opent City2Cities 2015

Niemand minder dan wereldster Nick Cave opent 15 mei de vijfde editie van festival City2Cities! In het monumentale Postkantoor Neude leest Cave – songwriter, muzikant en fictie- en scenarioschrijver – voor uit zijn nieuwe boek The Sick Bag Song en hij gaat in gesprek over zijn romans, filmscripts en songteksten. Cave is op dit moment op tournee door Europa en bijna alle concerten zijn uitverkocht.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 29 april 2015

Postkantoor Neude 16 mei gratis toegankelijk voor iedereen!

Kom op zaterdag 16 mei ’s middags naar festival City2Cities tijdens het literaire open huis van het Postkantoor op de Neude. Iedereen kan even binnenwandelen. Onder het genot van een kop koffie kunnen bezoekers in de magnifieke hal de expositie over beroemde schrijversliefdesbrieven bekijken, grasduinen door de boekenmarkt en genieten van Franse en Poolse muziek. Ook zijn er lezingen en rondleidingen door het postkantoor.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 20 april 2015