Boekenweek in Utrecht

Het is weer tijd voor de Boekenweek! In Utrecht vieren wij deze week uitbundig van 10 t/m 18 maart. In de Centrale Bibliotheek spreekt Jan Terlouw, schrijver van het Boekenweekessay, die het afgelopen jaar al velen ontroerde en inspireerde met zijn pleidooi voor het behoud van de natuur. Natuur is het thema van de Boekenweek dit jaar.

Tijdens Hardloopverhalenfestival Running Script kunnen deelnemers samen met hardlopende schrijvers als Abdelkader Benali, Bram Bakker en Barbara Kerkhof recreatief door Utrecht hardlopen, waarna er een literair programma plaatsvindt. Uit Madrid komt de Spaanse auteurPablo d’Ors over, om bij Instituto Cervantes op het Domplein te vertellen over zijn roman Biografie der Stilte. Op zoek naar een laagdrempelig en laid-back programma? Ga naar Mooie Woorden in Hofman. Liever vanuit het pluche kennismaken met een roman die de Libris Literatuurprijs won? In de Stadsschouwburg Utrecht speelt La Superba,geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. Comfortabel binnen zit je in de bioscoop voor de verfilmingen van Dorst (Esther Gerritsen) of Het leven is vurrukkulluk (Remco Campert). Actief buiten wandel je langs de letters van Utrecht; het gedicht begint op de Oudegracht op de hoek bij de Smeebrug, en loopt richting het Ledig Erf. Van 10 tot en met 18 maart kan je een keur aan schrijvers tegen het lijf lopen in Utrecht:Ronald Giphart, Bart Chabot, Annejet van der Zijl, Miquel Bulnes, Jannah Loontjes, Marieke Lucas Rijnevelden vele anderen. Indien u zich liever rustig terugtrekt met een boek, schaf er dan een aan in een van de Utrechtse boekhandels (allen gehuld in een feestelijke Boekenweek inrichting) en zoek een literair caféop zoals het Lewis Boek Café of de Utrechtse Boekenbar.

Over de Boekenweek

Al sinds 1932 wordt jaarlijks de Boekenweek georganiseerd, een week die geheel in het teken van het boek staat. Dit jaar is het thema ‘Natuur.’ Griet Op de Beeck heeft hiervoor dit jaar het Boekenweekgeschenk geschreven en Jan Terlouw schreef het Boekenweekessay.Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: ‘en toch is alles wat we doen natuur.’ Deze dichtregel is het motto van het thema Natuur geworden. Natuur is meer dan alleen flora en fauna. Toch is praten over natuur makkelijker dan iets doen aan de behoud van natuur. Midas Dekkers, een van de vele biologen in de Nederlandse Letteren, heeft ooit gezegd: 'Echte fauna en flora kennen de mensen vooral van de slager en groenteboer.' De Boekenweek gaat over natuur en natuurbeleving in discussie en maakt ons bewust van de overweldigende natuur waartegen we ons nauwelijks kunnen verweren. Niet alleen de flora en fauna, maar ook alles wat wij mensen doen. Dit doen we in Utrecht tijdens de Boekenweek door pubquizzes over de natuur, voorleesavonden, voorstellingen, discussies, boekpresentaties, lezingen en nog veel meer.

Het Literatuurhuis en de Boekenweek

Het Literatuurhuis is mede-organisator van twee programma's in de Boekenweek: de feestelijke boekpresentatie De onverwachte jaren zestig, in TivoliVredenburg (12 maart) en de filmpremière van Dorst, de verfilmde roman van Esther Gerritsen met afsluitend een Q&A met de regisseur (15 maart). Naast deze twee grote publieksprogramma's wordt van 10 tot en met 18 maart het Literatuurhuis aan de Oudegracht bezocht door tientallen mensen; er vindt een bijeenkomst plaats van de vervolgcursus Poezie schrijven met Ingmar Heytze en gastdocent Ruben van Gogh, en leescursussen over het onderwerp migratie in de hedendaagse literatuur (door Dieuwertje Mertens) en over het werk van Marcel Proust (door Maarten van Buuren).

Evenementen in Utrecht tijdens de Boekenweek

Er is een duizelingwekkende hoeveelheid literaire evenementen te bezoeken in Utrecht tijdens de Boekenweek. Hieronder staan ze allemaal op een rij. Zijn we nog niet compleet? Is er nog meer? Mail ons dan op info@hetliteratuurhuis.nl

za 10 maart

Voorleesochtend in de Kinderboekwinkel

Pubquiz Natuurlijk

What's the Story?

Voorjaars voorleesavond!

Voorstelling: trio Giphart & Chabot

Open middag in de Vrouwenbibliotheek

zo 11 maart

Natuurlijke gedichten Dialoog Natuur, dat ben je zelf

Voorstelling: La Superba

ma 12 maart

Boekpresentatie: De onverwachte jaren zestig

di 13 maart

Feestelijke avond met Annejet van der Zijl & Jo Simons

wo 14 maart

Lezing 'Reconquista' Miquel Bulnes

Voorjaarssalon met Joke Hermsen, Dean Bowen, Sanneke van Hassel en Jannah Loontjens

Het Grote Poetin College

Do 15 maart

Filmpremière: Dorst, naar de roman van Esther Gerritsen

Voorstelling: Romeo en Julia

Ontmoeting met Pablo D’Ors

vr 16 maart

Jan terlouw spreekt

Boekpresentatie ‘Natuurlijk biologie’

za 17 maart

Voorleesochtend in de Kinderboekwinkel

Running Script: Hardloopverhalenfestival Utrecht

Zo 18 maart

Meet & greet met Marieke Lucas Rijneveld

Lezing over Martinus Nijhoff & Pyke Koch

Mooie woorden in Hofman

 

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 maart 2018