VACATURE: HOOFD MARKETING & COMMUNICATIE

Het Literatuurhuis en Utrecht Unesco City of Literature zoeken per direct een medewerker marketing & communicatie. Het Literatuurhuis organiseert culturele evenementen en festivals, zoals De Nacht van de Poëzie en het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Vanaf september 2018 komt daar een gloednieuw literatuurfestival bij dat enkele weken duurt. Tevens voeren we het programma ‘Utrecht City of Literature’ uit, dat hoort bij de internationale eretitel die de stad Utrecht in november jl. door Unesco kreeg toegekend.

 

 

 
We zoeken een ervaren hoofd marketing die de stijgende lijn in de bezoekersaantallen van Het Literatuurhuis nog verder omhoog kan laten schieten, een nieuwe stroom bezoekers naar ons literatuurfestival in september gaat brengen en ons meehelpt om Utrecht als Unesco City of Literature op de (internationale) kaart te zetten.
 
Wat verwachten we van je:
 
Operationele werkzaamheden
* Jij bent degene die verantwoordelijk is voor alle communicatie met onze (potentiële) bezoekers;
* Je denkt na over de doelgroepen die het beste bij de zeer uiteenlopende festivalonderdelen en evenementen passen. Vervolgens zorg je dat je die doelgroepen ook daadwerkelijk bereikt door slimme en creatieve acties te verzinnen, die uit te voeren, teksten te schrijven, persoonlijk te mailen en heel veel te bellen;
* Je hebt een goed netwerk van journalisten, mediacontacten, collega marketeers, die je snel kunt bellen of een appje kunt sturen om iets onder de aandacht te brengen;
* Je slaat van nature makkelijk een brug tussen cultuur en commercie. Je weet de raakvlakken te vinden tussen onze programma’s en de culturele sector, het bedrijfsleven en toerisme.
* ‘Content’ noemen we bij het Literatuurhuis gewoon ‘inhoud’ en die vormt de kern van wat je aanpotentiëlebezoekers aanbiedt. Soms is het noemen van de naam van een schrijver of artiest voldoende om publiek op de been te brengen, veel vaker moet je uitleggen waarom een bepaalde schrijver of een bepaald boek zo boeiend is dat mensen ervoor uit hun luie stoel moeten komen. We zijn niet zo geïnteresseerd in een herschrijving van de wikipedia-pagina of de achterflap van een boek. Je hebt een talent om meteen te zien wat je met een schrijver of een boek kunt, welk verhaal je wilt vertellen en via welk medium je dat het beste kunt doen.
* Je kunt makkelijk je weg vinden in de online wereld: voor facebook ads, SEO, Word Press, Mailchimp, Google Analytics, twitter en Instagram heb je geen gids meer nodig. Maar je haalt ook je neus niet op voor een portie ouderwets papier. Met een deel van onze achterban communiceren we nog steeds het beste offline; via een maandelijkse folder, een programmaboekje en posters. Even iets in Indesign of photoshop in elkaar draaien, laten drukken en distribueren vind je niet moeilijk.
* Je bent verantwoordelijk voor het bijhouden en analyseren van de bezoekersaantallen, publieksenquêtes en websitebezoek. We hebben nog geen CRM, maar hunkeren daar wel enorm naar. Jij kunt die opzetten en uitbouwen.
* Je beheert ook het publiciteitsbudget. Je hoeft geen volleerd boekhouder te zijn, maar je schrikt je niet dood van een excelbestand. Je bent zorgvuldig in het beheren van een ‘huishoudboekje’.
 
Visie en organisatie
* Er is een meerjarige marketingstrategie: jij moet die vertalen naar de concrete campagnes door het jaar heen en voert deze uit.
* Utrecht Unesco City of Literature (UUCoL) is een nieuwe loot aan onze stam: samen met de directeur, de zakelijk leider en op termijn een toegewijde UUCoL medewerker geef je de komende jaren inhoud aan die titel, denk je na hoe we Utrecht optimaal als literatuurstad kunnen presenteren aan de rest van Nederland én de wereld. Met marcom medewerkers uit de overige 27 Cities of Literature wereldwijd (bijvoorbeeld Edinburgh, Dublin, Milaan en Krakau) bedenk je nieuwe manieren om literatuur aan een zo breed mogelijk publiek te presenteren. Ons nieuwe festival in september is één uiting van ons City of Literature-programma, gezamenlijke campagnes met de andere Cities of Literature door het jaar heen zijn andere uitingen.
 
De functie
* Het kernteam van Het Literatuurhuis bestaat uit 5 mensen. Jij bent verantwoordelijk voor de marketing. In de aanloop naar het jaarlijkse festival breidt het marketingteam uit met freelancers, stagiaires en vrijwilligers. Jij stuurt ze aan, plant ze in en houdt overzicht over hun taken.
* We werken bij Het Literatuurhuis resultaatgericht: wat telt is wat je doet en niet of je netjes van negen tot vijf op kantoor zit. Er geldt dan ook een hoge mate van zelfsturing. Je werkt geregeld op avonden of in de weekeindes, want dat zijn de momenten waarop we voorstellingen organiseren.
* Je werkt fulltime of gemiddeld 0,8 fte (in overleg). In de aanloop naar het festival in september in elk geval fulltime.
* Salaris conform het salarisgebouw en arbeidsvoorwaarden van Het Literatuurhuis (€2550-€4155,- bij 38 uur, afhankelijk van leeftijd en ervaring).
 
Solliciteren
 
Stuur je brief en cv vóór 28 februari naar vacature<at>hetliteratuurhuis.nl. Alleen digitale sollicitaties worden in behandeling genomen. Wil je vooraf nog iets weten, dan kun je je vraag per e-mail stellen via vacature<at>hetliteratuurhuis.nl. Je kunt je sollicitatie dan wel vraag richten aan Michaël Stoker, directeur van het Literatuurhuis.
Geplaatst door Het Literatuurhuis op 14 februari 2018