Dick Bruna

1927

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 1927) is een Nederlands grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. In 1953 trouwde Bruna met Irene de Jongh en samen kregen ze drie kinderen. Hij tekende voor zijn zoontje het eerst Nijntje-verhaal en sindsdien zijn er 30 boekjes over haar belevenissen uitgebracht, die in meer dan 50 talen vertaald zijn.

Bruna was de tweede zoon van de uitgever A.W. Bruna en J.C.C. Erdbrink. Hij heeft zijn middelbare opleiding niet afgemaakt, maar vertrok naar Parijs en London om in de voetsporten van zijn vader en grootvader te treden en dus uiteindelijk een uitgever te worden. Tijdens zijn stages in Parijs en London werd hij echter door kunst geïnspireerd en bij thuiskomst ging hij als tekenaar aan het werk bij de uitgeverij van zijn vader. Begin jaren ’50 maakte hij kennis met het werk van mensen als Matisse, en met de wereld van het chanson en de moderne film die hem zouden blijven inspireren.

Naast de Nijntje-boeken ontwerpt Bruna boekomslagen, bijvoorbeeld voor de bekende Zwarte Beertjes-reeks (thrillers), ontwerpt hij affiches en verricht daarnaast ander grafisch werk, vaak ten behoeve van maatschappelijke doelen die (mede) op kinderen gericht zijn.

Op de vraag waarom Dick Bruna zo goed bij kinderen en hun ouders/verzorgers aanslaat is veel gespeculeerd. Ten eerste is er de eenvoud van de tekeningen en de heldere 'Dick Bruna-kleuren'. Daarnaast kijkt Nijntje de lezer altijd recht met haar ogen aan, ongeacht de handelingen die zij verricht, zoals een bal vangen. Enkel wanneer zij de rug naar de lezer heeft gericht, zie je haar ogen niet.

Zowel in Amsterdam als in Maastricht staan speciale Nijntje-winkels met Nijntje-producten. Daarnaast worden er over de gehele wereld Nijntje-producten verkocht.

In het jaar 2004 eindigde Bruna op nr. 67 tijdens de verkiezing van ‘De grootste Nederlander’. Sinds 18 februari 2006 is zijn werk in het Dick Bruna huis te Utrecht te bezichtigen en in 2011 werd bekend gemaakt dat er een straat in Utrecht naar hem vernoemd zal worden: de Dick Brunasingel. Utrecht heeft al een Nijntje-plein en verkeerslichten waarin Nijntje de signalen 'stoppen' en 'doorgaan' geeft.

Foto: Dolph Kohnstamm (CC)

Opnames

Nog geen opnames beschikbaar.

Bibliografie

Nijntje (1955)
De appel (1959)
Fien en Pien (1959)
Het vogeltje (1959)
Poesje Nel (1959)
Circus (1962)
De koning (1962)
De vis (1962)
Het ei (1962)
Kerstmis (1963)
Nijntje aan zee (1963)
Nijntje in de dierentuin (1963)
Nijntje in de sneeuw (1963)
De matroos (1965)
De school (1965)
Assepoester (1966)
Klein duimpje (1966)
Roodkapje (1966)
Sneeuwwitje (1966)
B is een beer (1967)
Boek zonder woorden (1968)
Telboek (1968)
Ik kan lezen (1969)
Ik kan nog meer lezen (1969)
Snuffie (1969)
Snuffie en de brand (1969)
Het feest van Nijntje (1970)
Nijntje vliegt (1970)
Dieren uit andere landen (1972)
Mijn hemd is wit (1972)
Telboek 2 (1972)
Boek zonder woorden 2 (1974)
Ik ben een clown (1974)
Bloemenboek (1975)
Nijntje in de speeltuin (1975)
Nijntje in het ziekenhuis (1975)
Ik kan moeilijke woorden lezen (1976)
Ik kan nog véél meer lezen (1976)
Betje Big (1977)
De tuin van Betje Big (1977)
Dieren uit ons land (1978)
Nijntje's droom (1979)
Betje Big gaat naar de markt (1980)
Heb jij een hobbie? (1980)
Ik kan nog meer sommen maken (1980)
Ik kan sommen maken (1980)
Blue boat (1982)
Jan (1982)
Nijntje op de fiets (1982)
Rond, vierkant, driehoekig (1982)
De redding (1984)
Nijntje op school (1984)
Wij hebben een orkest (1984)
Sportboek (1985)
Wie zijn hoed is dat? (1985)
Wie zijn rug is dat? (1985)
De puppies van Snuffie (1986)
De verjaardag van Betje Big (1986)
Lente, zomer, herfst, winter (1986)
Boek zonder woorden 3 (1988)
Nijntje gaat logeren (1988)
Opa en oma Pluis (1988)
Stoeprand stop! (1988)
Boris Beer (1989)
Boris en Barbara (1989)
Boris op de berg (1989)
De schrijfster (1989)
Het huis van Nijntje (1991)
Lotje (1991)
Nijntje huilt (1991)
Het feest van tante Trijn (1992)
Barbara en Basje (1994)
Betje Big is ziek (1994)
Boris in de sneeuw (1994)
Boris, Barbara en Basje (1994)
Boe zegt de koe (1995)
Eegje Egel (1995)
Nijntje in de tent (1995)
De boot van Boris (1996)
Het haar van de pop is rood (1996)
Lieve oma Pluis (1996)
Wat wij later worden (1996)
Nijntje in het museum (1997)
Weet jij waarom ik huil? (1997)
Betje Big gaat met vakantie (1998)
De winkel van Betje Big (1998)
Ruben en de ark van Noach (1998)
Boris en de paraplu (1999)
Nijntje en Nina (1999)
Pim en Wim (1999)
Ezelsoor (2000)
Meneer Knie (2000)
Het spook Nijntje (2001)
Nijntje de toverfee (2001)
Boris de kampioen (2002)
Boris de piloot (2002)
De verkleedkist van Barbara (2002)
Nijntje danst (2002)
De brief van Nijntje (2004)
Een lied voor Betje Big (2004)
Boris doet de boodschappen (2005)
Boris en ko (2005)
Een fluit voor Nijntje (2005)
Nijntje in luilekkerland (2005)
Snuffie is zoek (2005)
Hangoor (2006)
Koningin Nijntje (2007)
Een maatje voor Snuffie (2008)
Nijntje is stout (2008)
Een cadeau voor opa Pluis (2009)
Knorretje (2010)
Op de step (2010)
Knorretje en de oren van Nijntje (2011)
Nijntje tekent eten en drinken (2013)
Nijntje tekent speelgoed (2013)
springen, spelen en sporten met nijntje (2013)
Nijntje zet haar schoen (2013)
Kerstmis Jubileumeditie (2013)
Kerstmis Jubileumeditie (2013)

Links