Literaire Meesters - november 2014

Het festival ‘Literaire Meesters’ presenteert tweejaarlijks een exclusief programma rond meesters uit de wereldliteratuur. In filmvertoningen, theatervoorstellingen, lezingen, literaire diners en muziek krijgt de bezoeker een compleet en vaak verrassend beeld van deze literaire grootheden.Na edities rond Pessoa, Lorca en Slauerhoff staat tijdens de vierde editie van ‘Literaire Meesters’ de Amerikaan Ernest Hemingway (1899-1961) centraal.

Hemingway was getuige van diverse sleutelmomenten in de geschiedenis van de twintigste eeuw. Hij diende in WOI als ambulancebroeder, deed verslag van de Spaanse Burgeroorlog en was tijdens WOII getuige van D-Day. Over zijn ervaringen schreef hij indrukwekkende romans als For whom the bell tolls en A farewell to arms.

Zijn stijl is uniek: met sobere en trefzekere zinnen beschrijft hij markante personages, vaak afkomstig uit de marges van de samenleving. In 1953 verscheen zijn meest beroemde boek The old man and the sea, een in alle opzichten volmaakte novelle over de eeuwige strijd tussen de mens en de natuur. In 1954 ontving Hemingway de Nobelprijs voor de Literatuur.

Literaire Meesters Festival
De eerste editie was in 2009 gewijd aan de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935). In 2010 stond de wereldberoemde Spaanse auteur Federico García Lorca (1898-1936) centraal. Beide edities waren met resp. 1.700 en 2.000 bezoekers uitverkocht. In november 2012 vond de derde editie van het festival plaats, gewijd aan J. Slauerhoff, die een recordaantal van 2.700 bezoeken bereikte.

Zie voor meer info: www.literairemeesters.nl