Internationaal Literatuurfestival City2Cities

City2Cities is een internationaal literatuurfestival dat in april van elk jaar de stad Utrecht verbindt met twee andere literaire steden. Dit jaar zijn dat Berlijn & Lissabon. We halen de grote schrijvers uit die steden naar Nederland, gaan op zoek naar nieuw talent en proberen te achterhalen waar Utrecht verschilt en overeenkomt met haar gaststeden.

“Het is het eerste breed georiënteerde internationale literatuurfestival in Nederland,” zegt Rudi Wester, voorzitter van City2Cities en voormalig directeur van het Institution Néerlandais te Parijs. “We richten ons niet uitsluitend op poëzie of op een combinatie van literatuur en popmuziek, maar bestrijken alle verschijningsvormen van de letteren.” Rode draad in het festival is het thema van ‘de stad.’ De eenentwintigste eeuw is ontegenzeggelijk de eeuw van de stad. Wat betekent het om een stadsbewoner te zijn? En hoe komt de stad terecht in romans en gedichten? City2Cities beantwoordt deze vragen door steeds twee steden in Utrecht op literaire wijze samen te brengen. In 2011 waren dat Edinburgh en Stockholm, in 2012 Barcelona en Praag en in 2013 Lissabon en Berlijn.

City2Cities wordt georganiseerd door Het Literatuurhuis met de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht als cultureel partner.

Missie
City2Cities, afgekort C2C, verbindt de stad Utrecht jaarlijks met twee andere literaire steden. In 2011 waren dat Edinburgh & Stockholm, in 2012 Barcelona & Praag en in 2013 Lissabon & Berlijn. We halen de grote schrijvers uit die steden naar Nederland, gaan op zoek naar nieuw talent en proberen te achterhalen waar Utrecht verschilt en overeenkomt met haar gaststeden. De focus ligt nadrukkelijk op de drie steden, maar deze steden staan ook voor een land, een cultuur en een taalgebied. Er zullen debatten over literaire stadscultuur plaatsvinden met schrijvers en vertalers uit de drie steden, er worden nieuwe verhalen en gedichten vertaald en in the fringe komen ook theater, muziek en film aan bod.

De twee gaststeden worden primair gekozen op basis van hun kwaliteiten als literaire stad. De steden figureren in vele romans en gedichten en ze hebben een bloeiende schrijvers- en uitgeversscene. Ook moeten ze, net als Utrecht, een universiteit hebben. Daarnaast kan hun geografische ligging interessant zijn; we kiezen bij voorkeur steden in contrasterende regio’s. Op deze manier trekt City2Cities assen door Europa.

Na de Vrede van Utrecht in 1713 is Utrecht tijdens de literatuurdagen wederom gastheer van tal van internationale gasten. Destijds stelde Utrecht haar huizen, theaters en kroegen open voor de hoge gasten, maar mocht zelf geen woord uitbrengen. “Nous traiterons de vous, chez vous, sans vous,” zou de Franse gezant Polignac hebben gezegd. “We praten over u, bij u, zonder u.” Dat laten we ons geen tweede keer zeggen. Ditmaal is het woord nadrukkelijk aan Utrecht en gaan we het debat met onze Europese collega’s erg graag aan. Met de rijke literaire geschiedenis van de stad, de toonaangevende hedendaagse schrijvers en dichters, de vele festivals, uitgevers en boekhandels laat City2Cities Utrecht aan de wereld zien als dé stad van de literatuur.

Meer info: www.city2cities.nl