Het Literatuurhuis - Festivals

 

City2Cities

City2Cities is een internationaal literatuurfestival dat in april van elk jaar de stad Utrecht verbindt met twee andere literaire steden. Dit jaar zijn dat Berlijn & Lissabon. We halen de grote schrijvers uit die steden naar Nederland, gaan op zoek naar nieuw talent en proberen te achterhalen waar Utrecht verschilt en overeenkomt met haar gaststeden.

De Nacht van de Poëzie

De Nacht van de Poëzie - kortweg “De Nacht” - geldt al meer dan 30 jaar als een van de best bezochte poëzie-evenementen van de Nederlandse letteren. De Nacht werd tot 2007 in maart gehouden in de grote zaal van Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en keert daar op 20 september 2014 eindelijk naar terug.

Literaire Meesters - november 2014

Het festival ‘Literaire Meesters’ presenteert tweejaarlijks een exclusief programma rond meesters uit de wereldliteratuur. In filmvertoningen, theatervoorstellingen, lezingen, literaire diners en muziek krijgt de bezoeker een compleet en vaak verrassend beeld van deze literaire grootheden.Na edities rond Pessoa, Lorca en Slauerhoff staat tijdens de vierde editie van ‘Literaire Meesters’ de Amerikaan Ernest Hemingway (1899-1961) centraal.

NK Poetry Slam

31 januari 2015 vindt de finale van het Nationaal Kampioenschap Poetry Slam plaats in Utrecht tijdens de landelijke Poëzieweek (30 jan t/m 5 feb). Like de Facebookpagina van het NK Poetry Slam voor regelmatige updates over het evenement en poetry slam in Nederland.

Expeditie Boekenkast

Op zondag 3 november tijdens Culturele Zondag Op bezoek bij het boek slingert er een ware boekenkastroute door de binnenstad van Utrecht. 15 (kinderboeken)schrijvers treden deze dag op in de huiskamers van 15 Utrechters. Om 17.00 uur sluit Expeditie Boekenkast af in De Winkel van Sinkel met De Supersonische Boem: een feestelijk slotconcert met gezongen en voorgelezen voorleesklassiekers. Zie hier voor meer informatie

Gratis boekje
De bewoners die deze dag een schrijver ontvangen, plus nog 10 andere Utrechters zijn geportretteerd in een unieke uitgave waarin ze vertellen over hun boekenkast en favoriete voorleesboek. Prachtige levensverhalen aan de hand van uiteenlopende boekenverzamelingen. Het ruim 100 pagina’s dikke boekje met alle 25 interviews was op 3 november gratis te verkrijgen op iedere Expeditie Boekenkast-locatie.