FILM: La Chinoise

met inleiding door Maarten van Buuren
Wanneer20 november 2017, 20:00 uur
Waar Het Literatuurhuis, Oudegracht 237, 3511 NK , Utrecht
Entree€ 5 / gratis
Met Maarten van Buuren

De roman Duivels van Fjodor Dostojevski is dit najaar opnieuw uitgebracht. Bovendien geeft hoogleraar moderne letterkunde Maarten van Buuren dit najaar de cursus Dostojevski lezen bij Het Literatuurhuis. Naar aanleiding hiervan vertonen we de film La Chinoise, die gebaseerd is op de roman Duivels van Dostojevski. Voorafgaand aan de filmvertoning vertelt Maarten van Buuren in een korte inleiding over de roman en de film.

 

 

Over de film
La Chinoise van Jean Luc Godard kwam 50 jaar geleden uit en luidde de revolutie van mei ’68 in. De film is gebaseerd op de roman Duivels van Dostojevski.Een groep jongeren probeert de theorieën van Mao Tse Toeng op hun eigen situatie toe te passen: een filosofiestudente, een acteur, een boerenmeisje, een fysicus en een kunstschilder, beramen een aanslag op een hoge functionaris aan de universiteit.

LET OP: De film heeft als voertaal Frans en wordt vertoond met Engelse ondertitels.

Over het boek Duivels
Nihilisme, anarchisme, bruut geweld – ze spatten van elke bladzijde. Toch is Duivels geen politiek traktaat waarin de schrijver ons zijn mening opdringt, maar een veelstemmige roman die de lezer meesleurt langs de verschillende excessen van de vrije gedachte. Een Russische stad in het midden van de negentiende eeuw vormt het decor voor geestdrijverij, samenzwering, terrorisme, moord en zelfmoord. Duivels wordt bevolkt door meesterlijk getekende, onvergetelijke karakters. Geen marionetten, maar mensen van vlees en bloed. Dostojevski zorgt, als tegenwicht voor de dramatische en vaak gruwelijke verwikkelingen, voor de nodige grimmige humor.

 

Ook dit programma is gratis i.c.m. de Literatuurhuispas. De Literatuurhuispas krijgt u als u Huisvriend van Het Literatuurhuis wordt. Voor studenten tot 26 jaar is hij ook los te koop. Zie hier voor meer informatie en de voorwaarden.