Van De Stijl tot Lucebert

Mini-colleges beeldende kunst & literatuur
Wanneer15 januari 2017, 14.00 - 17.00
Waar Het Literatuurhuis, Oudegracht 237, 3511 NK , Utrecht
Entreegratis
Met Thé Tjong-Khing, Bert Natter, Geert Buelens en Cobi van Baars,

Utrecht viert in 2017 het 100-jarig bestaan van de wereldberoemde Nederlandse kunstbeweging De Stijl. De beweging omvatte alle grote kunstdisciplines waaronder beeldende kunst (Mondriaan) én literatuur. De Stijl is daarmee een perfect voorbeeld van kruisbestuiving tussen beide genres, maar ze staat zeker niet alleen.

Aanleiding om tijdens de CZ Nieuwjaarsduik in enkele mini-colleges de verhouding tussen literaire en beeldende kunstwerken onder de loep te nemen:

14.00 uur
THÉ TJONG-KHING over het kinderboek BOSCH
Naar aanleiding van 500 jaar Jheronimus Bosch maakte Thé Tjong-Khing Bosch: een prentenboek zonder woorden, waarin de magische wereld van Jheronimus Bosch het toneel wordt van een spannend avontuur. Hoe schrijf je een verhaal met beelden? En dan ook nog beelden die geïnspireerd zijn op zo'n iconische kunstschilder?

14.45 uur
BERT NATTER over KUNST en FICTIEVE KUNST IN DE LITERATUUR

Joost Zwagerman stelde zich ooit voor dat kunstenaars de door schrijvers verzonnen kunstwerken zoals The Picture of Dorian Gray daadwerkelijk zouden gaan maken. Aanleiding voor Bert Natter om bestaande en fictieve kunstwerken in de literatuur nader te bekijken. Via Vondel en Rembrandt en Sint Sebastiaan bij Vestdijk en Nijhoff, komt Natter uit bij zijn eigen derde roman, Remington, die gaat over een conceptuele kunstenaar. Een werk van die kunstenaar komt voor in Natters vierde roman Goldberg, die werd genomineerd voor de shortlist van de ECI-Literatuurprijs 2016.

15.30 uur
GEERT BUELENS over DE STIJL

Als kunst 'niet-verhalend' moet zijn, hoe ga je daar dan als schrijver mee om? Professor Moderne Nederlandse Letterkunde Geert Buelens vertelt over de literaire werken binnen de Stijl, waaronder de readymades / dadaïstische poëzie van Kurt Schwitters en de klankgedichten van schrijver/kunstenaar/ontwerper Theo van Doesburg (de in Utrecht geboren oprichter en roerganger van De Stijl).

16.15 uur
COBI VAN BAARS over dubbeltalenten ARMANDO en LUCEBERT

Cobi van Baars, zelf ook kunstenaar én schrijver, vertelt over de schilderende schrijvers en schrijvende schilders Armando en Lucebert. Hoe verhouden hun beeldende en literaire werk zich tot elkaar? In april 2017 verschijnt Van Baars' debuutroman Schipper & Zn.

Let op: de ruimte in De Sacristie, het zaaltje in Het Literatuurhuis waar de mini-colleges worden gehouden, is beperkt. We raden daarom aan op tijd aanwezig te zijn en er rekening mee te houden dat een college vol kan zijn.

Meer weten over dit onderwerp? Kijk dan eens bij boekhandel Savannah Bay!