Cursus De Ander in hedendaagse literatuur

Migratie en minderheden in geëngageerde romans
Wanneer6 maart 2018, 19.00 - 21.00 uur
Waar Het Literatuurhuis, Oudegracht 237, 3511 NK , Utrecht
Entree€340 / €275
Met Dieuwertje Mertens (docent), Toine Heijmans (gastdocent)
Migratie is een van de belangrijkste thema’s van deze tijd. Of het nu gaat om de grote stromen vluchtelingen die naar het Westen trekken, of de verhoudingen tussen de tweede of derde generatie (arbeids-)migranten en autochtone bewoners. Ook in de hedendaagse literatuur is interactie met ‘de ander’ in toenemende mate een belangrijk onderwerp.
 
In deze cursus nemen we de verhouding met ‘de ander’ onder de loep. Met ‘de ander’ kan van alles worden bedoeld: de nieuwkomer, de migrant, een allochtoon, een autochtoon etc. In deze cursus gaat het vooral om ‘de ander’ in de ogen van de protagonisten van de te bespreken romans.
 
We bespreken een aantal hedendaagse geëngageerde romans van auteurs uit verschillende windstreken en bekijken het onderwerp vanuit het perspectief van twee vluchtelingen, de bevoorrechte autochtone elite, een ‘uitzet-ambtenaar’ en een Nigeriaanse die er in Amerika achterkomt wat het betekent om zwart te zijn.
 
Op de leeslijst staan:
Americanah, Chimamanda Ngozi Adichie
Exit West, Mohsin Hamid
Onderworpen, Michel Houellebecq
Pristina, Toine Heijmans
 
Met: Dieuwertje Mertens (docent), Toine Heijmans (gastoptreden)
Kosten*: €340 (incl. boeken) / €275 (excl. boeken)
*de cursussen zijn niet gratis met de literatuurhuispas
*leden van de bibliotheek en Huisvrienden ontvangen eenmalig €10,- korting op het cursusgeld.
Minimum aantal deelnemers: 10
Data: 6, 13, 20 en 27 maart + 3, 10, 17 en 24 april 2018 (op acht dinsdagavonden, 19.00 - 21.00 uur)
 
Er zijn voldoende aanmeldingen binnengekomen om deze cursus doorgang te laten vinden. Via onderstaande link kunt u uw inschrijving definitief maken en het cursusgeld voldoen. Mocht de cursus onverhoopt toch niet doorgaan, dan storten wij u het cursusgeld uiteraard terug.
 

 
Over de cursus
Voor iedere roman trekken we twee weken uit. Tijdens de bijeenkomsten zullen we de romans bespreken, onder meer aan de hand van secundaire literatuur uit de reader die fragmenten bevat uit onder andere Vertel me het einde, een essay in veertig vragen van Valeria Luiselli en Aan de rand van de wereld van Michel Houellebecq. Tijdens de laatste bijeenkomst is Volkskrant-columnist en auteur Toine Heijmans te gast om te vertellen over zijn roman Pristina.
 
Over de romans
Americanah, Chimamanda Ngozi Adichie: Ifemelu en Obinze zijn hevig verliefd op elkaar. Hun geluk wordt wreed verstoord wanneer zij hun land Nigeria wegens de militaire dictatuur moeten verlaten. Ifemelu gaat in Amerika studeren. Ze ontmoet daar nieuwe mensen, knoopt vriendschappen aan, maar krijgt ook te maken met vernederingen en tegenslag. Voor het eerst in haar leven komt ze erachter wat het betekent om zwart te zijn.
 
Exit West, Mohsin Hamid: Twee jonge mensen ontmoeten elkaar in een stad aan de vooravond van een burgeroorlog. De moderne Nadia wordt verliefd op de aardige en bescheiden Saïd, terwijl de situatie in het land steeds explosiever wordt. Dan horen ze over deuren die je, tegen betaling, naar een veiligere plaats in het Westen leiden.
 
Onderworpen, Michel Houellebecq: Een professor aan de Sorbonne ziet zijn land in 2022 aan de vooravond van de presidentsverkiezingen steeds verder polariseren: een burgeroorlog lijkt onvermijdelijk. De traditionele partijen zijn uitgespeeld, de strijd gaat tussen het Front National en de Moslimbroederschap. Op de valreep doet een van de leiders een politieke meesterzet. Met Onderworpen is Michel Houellebecq helemaal terug als Frankrijks grootste provocateur. Hij schrijft altijd op de huid van de tijd, maar nooit eerder schreef hij zo’n politieke roman, eindigend met een verrassend majeurakkoord.
 
Pristina, Toine Heijmans: Pristina gaat over Albert Drilling, succesvol ambtenaar: trouw aan zijn minister en aan de wet. Zijn missies zijn geheim; in de voering van zijn colbert is tienduizend euro genaaid. Onderweg naar een eiland in de Noordzee leest hij het dossier van de jonge vrouw die hij zoekt. Een opdracht van niks. Maar op het eiland gelden andere wetten. Pristina is een broeierig schimmenspel tussen twee mensen die tot elkaar zijn veroordeeld. De een leeft in hotels, de ander in vreemdelingenkampen. Allebei proberen ze het beste uit hun leven te halen, en allebei weten ze dat een van hen gaat verliezen.
 
Over de docent
Dieuwertje Mertens is journalist en criticus. Voor Het Parool bespreekt ze wekelijks Nederlandse en vertaalde fictie en poëzie. Ze werkte jarenlang als docent aan de School voor Journalistiek in Utrecht, waar ze voor de Specialisatie Cultuur onder meer de cursus Geëngageerde Literatuur gaf. Ze stelde een aantal bloemlezingen samen over hedendaagse en moderne (podium-)poëzie.