FILM: I am Not Your Negro

Met inleiding door Toef Jaeger
Wanneer13 mei 2017, 16:00
Waar 't Hoogt filmtheater, Hoogt 4, 3512 GW , Utrecht
Entree€9 / €4
Met Toef Jaeger

Met inleiding door NRC redacteur Toef Jaeger.

Deze filmvertoning vindt plaats in filmtheater 't Hoogt.

In 1979 beschreef James Baldwin in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende project, Remember This House. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar.

In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt.

De film stelt vragen bij de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan en uiteindelijk – via de levens en gewelddadige dood van Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. – waar Amerika voor staat.

voertaal: Engels met ondertitels. Inleiding: Nederlandstalig

Over Toef Jaeger

Toef Jaeger is redacteur bij NRC Handelsblad en schrijfster van Koning Eenoog. Een migrantenleven over schrijver, beeldend kunstenaar en fotograaf Henk van Woerden.