Cursus Proust lezen

Door Maarten van Buuren
Wanneer7 maart 2018, 19.00 - 21.00 uur
Waar Het Literatuurhuis, Oudegracht 237, 3511 NK , Utrecht
Entree€250
Met Maarten van Buuren

Als er een werk is dat je voor het eind van je leven nog gelezen moet hebben, dan is dat wel Op zoek naar de verloren tijd van de Franse auteur Marcel Proust (1871-1922). Altijd al een stille wens gehad om het te lezen, maar niet zeker waar te beginnen? Samen met hoogleraar Maarten van Buuren lezen en bespreken we tijdens deze cursus de eerste delen van dit 3000 pagina's tellende meesterwerk.


Op zoek naar de verloren tijd is de enige roman die Proust in zijn leven heeft geschreven en de laatste delen werden na zijn dood geredigeerd door zijn broer. Het is het breed uitgesponnen verhaal van een jongen die opgroeit in het Parijse societyleven van eind 19e, begin 20e eeuw. Diverse liefdesgeschiedenissen spelen zich af tegen de achtergrond van het mondaine leven en worden voorzien van commentaar dat een ongekende diepgang geeft aan het verhaal. Want wat is liefde eigenlijk? En hoe verkrijg je de sociale status die alle mensen najagen?

Wat wordt er gelezen tijdens de cursus?
Het meesterwerk van Proust wordt vaak gezien als een moeilijk door te komen werk en vraagt daarom om nadere aandacht in de vorm van een cursus. We lezen de eerste delen van de cyclus: De kant van Swann, en In de schaduw van de bloeiende meisjes. De kant van Swann bevat een op zichzelf staande kleine roman, Een liefde van Swann, waarin de romancyclus als geheel wordt weerspiegeld. De eerste twee delen vormen ongeveer een derde van de romancyclus. Bij voldoende belangstelling zetten we de eerste leesgroep (Proust I) voort met een tweede groep (Proust II) en mogelijk een derde (Proust III).

Docent: Maarten van Buuren
Kosten: €250 (de cursussen zijn niet gratis met de Literatuurhuispas)
Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 18
Data: 7, 14, 21 en 28 maart en 4, 11, 18 en 25 april. (8 woensdagavonden)

Het eerste doel van deze cursus is om gezamenlijk in groepsverband de eerste delen van de Proustcyclus te lezen.

AANMELDEN
Er zijn voldoende aanmeldingen om de cursus door te laten gaan. Via onderstaande knop kunt u het cursusgeld betalen, waarna uw deelname aan de cursus wordt bevestigd.

Voor vragen over aanmelden en het betalen van het cursusgeld kunt u contact opnemen via info[at]hetliteratuurhuis.nl