Eric Wiss over Gerard Reve en Maria

Lezingenreeks in Museum Catharijneconvent
Wanneer9 april 2017, 14.00-15.00 uur
Waar Museum Catharijneconvent , Lange Nieuwstraat 38, Utrecht
Entreegratis icm museum
Met Eric Wiss

Iedereen weet hoe Maria eruitziet en herkent haar beeltenis. Ze is de moeder van Jezus en de meest afgebeelde vrouw ter wereld. Daar kan geen popster tegenop. Je zou haar zelfs een cultureel fenomeen kunnen noemen, die ook in de literatuur haar sporen achterlaat. In het kader van de tentoonstelling Maria vertellen drie sprekers over de rol van Maria in het werk en leven van Nederlandse schrijvers.

Eric Wiss geeft een lezing over Gerard Reve, de schrijver die zich in 1966 bekeerde tot het katholieke geloof. Wiss gaat in zijn lezing in op de Mariaverering van Reve. In zijn bekentenisroman Moeder en zoon verklaart Reve hoe hij werd aangetrokken door de liefde van de moeder Gods, Maria. Wat trok de schrijver, in wiens werk ernst en flauwekul voortdurend door elkaar lopen, zo aan in deze kerk en wat was zijn band met Maria?

Over de spreker
Eric Wiss is een roomse diaken uit Haarlem. Als bewonderaar van Reve ging hij nader in op het 'eigen godsbeeld' van Reve met daarin zo'n centrale rol voor Maria als 'vierde persoon Gods.’ Hieruit is de lezing getiteld ‘U heb ik lief’ voortgevloeid.

Deze lezing is gratis icm toegangsbewijs voor de tentoonstelling Maria. Graag reserveren via info@catharijneconvent.nl of telefonisch via 030-2313835.

Zie catharijneconvent.nlvoor meer informatie over de tentoonstelling.

Andere lezingen in deze reeks:
Zondag 12 maart: Janneke Stegeman over Maria en vrouwelijkheid
Zondag 21 mei: Vonne van der Meer over Maria in de literatuur

Foto Gerard Reve: Joost Evers