Theoloog des Vaderlands over Maria en vrouwelijkheid

Lezingenreeks in Museum Catharijneconvent
Wanneer12 maart 2017, 14.00 - 15.00 uur
Waar Museum Catharijneconvent , Lange Nieuwstraat 38, Utrecht
Entreegratis icm museum
Met Janneke Stegeman

Iedereen weet hoe Maria eruitziet en herkent haar beeltenis. Ze is de moeder van Jezus en de meest afgebeelde vrouw ter wereld. Daar kan geen popster tegenop. Je zou haar zelfs een cultureel fenomeen kunnen noemen, die ook in de literatuur haar sporen achterlaat. In het kader van de tentoonstelling Maria vertellen drie sprekers over de rol van Maria in het werk en leven van Nederlandse schrijvers.

Janneke Stegeman bespreekt in haar lezing Maria als religieus en cultureel icoon vanuit haar positie als Theoloog des Vaderlands én als feministisch theoloog. Stegeman is namelijk van mening dat de theologie te veel gedomineerd wordt door mannen en het mannelijke. Hoe kijkt ze vanuit haar visie naar Maria?

Over de spreker
Janneke Stegeman is een van de oprichters van het Genootschap voor Onbetamelijke Theologie (GeNOT) en werkt als theoloog bij De Nieuwe Liefde in Amsterdam, een centrum voor debat, bezinning en poëzie. In juni 2016 werd ze uitgeroepen tot Theoloog des Vaderlands.

Deze lezing is gratis icm toegangsbewijs voor de tentoonstelling Maria. Graag reserveren via info@catharijneconvent.nl of telefonisch via 030-2313835.

Zie catharijneconvent.nl voor meer informatie over de tentoonstelling.

Andere lezingen in deze reeks:
Zondag 9 april: Eric Wiss over Gerard Reve en Maria
Zondag 21 mei: Vonne van der Meer over Maria in de literatuur