Avond van het treurige café *UITVERKOCHT*

verschillende sprekers over en geïnspireerd door Carson McCullers
Wanneer7 maart 2017, 20:00
Waar Het Literatuurhuis, Oudegracht 237, 3511 NK , Utrecht
Entree€9 / gratis
Met Marja Pruis, Rob Zweedijk, Lykele Muus, Molly van Gelder en Skirt and Tie

Carson McCullers schreef een klein maar magistraal oeuvre, met als hoogtepunt De ballade van het treurige café. Op 7 maart verschijnt deze roman in nieuwe vertaling van Molly van Gelder. Het Literatuurhuis verandert deze avond in een treurig café.

Schrijver en literatuurrecensent Marja Pruis, redacteur Rob Zweedijk en debutant Lykele Muus spreken over de legendarische McCullers. Ook is er een kort interview met vertaler Molly van Gelder. Met tussendoor muziek van Suzanne Vega gespeeld door Skirt and Tie.

Dit programma is uitverkocht! Eventueel niet-opgehaalde kaarten komen vlak voor aanvang aan de deur in de verkoop.


Over de schrijver

Carson McCullers debuteerde met Het hart is een eenzame jager, dat in 2016 opnieuw werd uitgebracht. Het werk van McCullers — een van de grote schrijvers uit het zuiden van de Verenigde Staten — kenmerkt zich door haar meesterlijke, melancholieke stijl. McCullers is het type fascinerende schrijfster met een moeizaam leven waarover je uren kan vertellen. Ze trouwde tot twee keer toe met dezelfde man, een huwelijk dat zich kenmerkte door alcoholmisbruik en seksuele ambivalentie, boordevol jaloezie en strijd. Aan de wens van echtgenoot James Reeves McCullers om samen zelfmoord te plegen gaf Carson geen gehoor. Ze verliet hem, waarna hij alsnog alleen een einde aan zijn leven maakte. McCullers stierf bijna vijftien jaar later in 1967, na een leven lang geplaagd te zijn geweest door ziektes als reuma, longontstekingen en kanker, aan een zware hersenbloeding.

Over De ballade van het treurige café
De ballade van het treurige café is een klassieke geschiedenis van liefde, verraad en wraak. Miss Amelia, sterk en onafhankelijk, beheert een winkel. Afgezien van een huwelijk dat niet langer dan tien dagen standhield, is ze altijd alleen geweest. Dan verschijnt haar neef Lymon ten tonele. Deze gebochelde dwerg weet slapende gevoelens van tederheid in Miss Amelia wakker te maken. Samen maken ze van de winkel een café, tot groot genoegen van de omwonenden. Maar de idylle duurt niet lang…

Suzanne Vega is fan
Om genoeg tijd te hebben om treurige bourbon te drinken aan onze treurige bar kunnen we niet alle fans van McCullers aan het woord laten. Singer-songwriter Suzanne Vega hebben we bijvoorbeeld niet uitgenodigd, ondanks dat deze wereldberoemde Amerikaanse — vooral bekend van ‘My name is Luka” — een heel album aan Carson McCullers wijdde. Hier kan je het liedje horen wat ze schreef over De ballade van het treurige café. We hebben muziekduo Skirt an Tie gevraagd een paar liedjes van Suzanne Vega deze avond te spelen.

Meld je hier aan voor het facebookevenement.

Ook dit programma is gratis i.c.m. de Literatuurhuispas. De Literatuurhuispas krijgt u als u Huisvriend van Het Literatuurhuis wordt. Zie hier voor meer informatie en de voorwaarden.

Foto Carson McCullers: Carl van Vechten